Грізна зброя — командний дух

11.09.2014
Грізна зброя — командний дух

Сергій Стаховський завжди по-особливому налаштовується на матчі збірної. (з сайта ФТУ.)

У найближчий уїк-енд чоловіча збірна України втретє в своїй історії спробує пробитися до найсильнішої когорти команд, що змагаються в Кубку Девіса. У п’ятницю в Таллінні наші хлопці зіграють свої перші матчі раунду «плей-оф» Світової групи проти бельгійських опонентів.

На думку більшості експертів, жереб послав «синьо-жовтим» прохідного суперника, на відміну від збірної Іспанії, яка минулого року на аналогічному турнірному рубежі просто розчавила українців — 0:5. Тоді, нагадаємо, головного удару по команді Михайла Філіми завдав на той час перший тенісист планети Рафаель Надаль.

Цього разу в стані українського суперника не буде такого грізного атлета. Перший номер бельгійської збірної — 46-та ракетка рейтингу АТР Давід Гоффен. Решта ж його партнерів по збірній посідають у табелі про ранги значно скромніші позиції: Рубен Бемельманс — 170-й, Стів Дарсі — 362-й, а Олів’є Рохус — 604-й.

Водночас українській збірній не зможе допомогти найсильніший тенісист країни — Олександр Долгополов. Після того як без його участі в нинішньому розіграші КД «синьо-жовті» пробилися до раунду «плей-оф», Сашко обіцяв повернутися в збірну, проте на заваді його планам стала травма, через яку він був змушений пропустити й нещодавній «Ю-Ес оупен».

Хоча, здається, в таборі нашої команди з цього приводу особливо не сумують, адже, відверто кажучи, Долгополов у ньому був нечастим гостем. Тоді як Сергій Стаховський, Ілля Марченко, Денис Молчанов та Сергій Бубка-молодший в одній обоймі перебувають iз 2008 року. І, як наголошує капітан збірної Михайло Філіма, головна зброя його підопічних — це командний дух.

Загалом до поєдинку проти бельгійців «синьо-жовті» готуються з подвійним завзяттям, адже неабияк розгнівані на візаві за те, що вони не захотіли грати цей матч у Києві, пославшись на війну в Україні.

«Міжнародна федерація тенісу не дозволила нам проводити матч у Києві, і це, безумовно, серйозний удар по нашому національному тенісу. Але, з іншого боку, хлопці після такого рішення стали по-спортивному злішими, у них з’явилася мотивація. Використаємо всі обставини, спрямовані проти нас, на свою користь», — заявив капітан української збірної.

На думку Михайла Філіми, проведення поєдинку в Таллінні має деякий позитив, адже тут, на відміну від домашнього Києва, наші збірники постійно перебувають разом, що неабияк підвищує згуртованість та стимулює командний дух. Зазначимо, що впродовж усього сезону нашим тенісистам у ролі тренера-консультанта допомагає іменитий Андрій Медведєв.

«Наш суперник перебуває в хорошій формі, тому все буде вирішувати рівень майстерності. Тож ми робимо акцент на якості виконання ударів і на фізичному стані, щоб у хлопців було завзяття і бажання грати», — в інтерв’ю каналу XSport зазначив уславлений український тенісист.

Зазначимо, що поєдинки, заплановані на 12—14 вересня, проходитимуть у Тенісному центрі Таллінна на харді. За словами Медведєва, їхнє покриття дуже подібне до того, що має дніпропетровський клуб «Мегарон», де цьогоріч українці впевнено здолали збірну Румунії (3:1).

ТАБЛО

Турнір WTA в Ташкенті (призовий фонд — 250 тис. дол.). Перше коло. Цуренко (Україна) — Крунич (Сербія) — 6:2, 3:6, 6:2; Бегу (Румунія, 2) — Козлова (Україна) — 6:3, 6:1.