Бучанське Межигір’я

10.09.2014
Бучанське Межигір’я

До Ірпінського суду зараз прикута увага громадськості й журналістів. (автора.)

Сьогодні Ірпінський міський суд Київської області продовжить слухання резонансного позову місцевої прокуратури щодо незаконного вилучення з державної власності майже п’ятнадцяти гектарів земель лісового фонду в Бучі, що під Києвом. У прокуратурі Ірпеня вважають, що Бучанська міськрада, починаючи з 2002 року, незаконно виділяла ці землі (орієнтовна вартість — 18 млн. грн. ) під індивідуальну забудову. Адже вилучати землі лісового фонду може лише Кабінет Міністрів. Тим більше що згодом більшість цих дрібних ділянок (а землю отримали майже 150 осіб, багато хто навіть не знав, що стали землевласниками) опинилася у власності колишнього першого заступника Голови Верховної Ради, комуніста Ігоря Калєтніка.

Земельку отримував і Ляшко

Попереднє слухання за позовом прокуратури Ірпеня відбулося місяць тому і завершилося дуже швидко. Тоді суд до завершення розгляду позовної заяви заборонив вирубку лісу, призупинив забудову та наклав арешт на цю «латифундію» Калєтніка, яку місцеві жителі вже прозвали «Бучанським Межигір’ям».

Відомий на Приірпінні громадський активіст, голова ГО «Народна воля» Віктор Бархоленко (який, починаючи з 2002 року, регулярно писав звернення в усі можливі інстанції державної влади та до контролюючих органів і за участі якого було викрито і цей «дерибан» в інтересах відомого комуніста) клопотав перед судом щодо залучення його третьою стороною. Тим більше що зібрані паном Бархоленком матеріали земельних афер місцевої влади активно використовувала прокуратура, готуючи даний позов. Утім суд відмовив активісту лише на підставі того, що його громадська організація створена лише у 2007 році.

Із паном Бархоленком разом знайомимося з позовом прокуратури. «Як бачите, у позовній заяві відповідачами зазначено не лише Бучанську міськраду, а й півтори сотні підставних осіб, на яких оформлялася земля, — зазначає Віктор Михайлович. — Серед них і пан Калєтнік, який намагався створити власне «Бучанське Межигір’я». Але не лише. Є тут й інші цікаві прізвища. Ось дивіться: відповідачем є і найрадикальніший нардеп Олег Ляшко! На нього, членів його родини та соратників по партії, за моїми підрахунками, щонайменше 1,5 га було оформлено! Зараз він каже, що ніякої землі у Бучі в нього немає. Воно й зрозуміло, отримані ділянки давно продано тому ж Калєтніку. Якщо Ляшко, як він каже, не має жодного стосунку до цієї землі, чому ж тоді прокуратура внесла його до числа відповідачів?».

Сто баксів за ксерокопію

З багатьма «пайовиками» можна було поспілкуватися саме під час попереднього слухання позову, адже чимало людей були здивовані, що отримали повістку до суду в статусі відповідача. Окремі з них кажуть, що свого часу невідомі особи заплатили їм по сто доларів за ксерокопії їхніх документів, але про те, що ці дані будуть використані для оформлення земельних ділянок, вони не знали. Але багато й таких простих людей, які узагалі нічого не знали про те, що вже використали своє право на отримання земельних ділянок!

«Людей і їхні дані працівники апарату Бучанської міськради просто використали «всліпу», — пояснює пан Бархоленко. — Наприкінці серпня більше сотні обурених людей написали заяви до прокуратури про скоєний злочин. У заявах вони стверджують, що їх обманули і у шахрайський спосіб використали їхнє право на отримання земельної ділянки, адже відповідних заяв, з проханням виділити землю, вони ніколи не писали. За моїми даними, замість них ці заяви, використовуючи дані людей, писали працівники апарату міськради, тобто посадові особи займалися фальсифікацією! Але прокуратура досі чомусь ніяк не відреагувала на заяви людей про злочин, скоєний держслужбовцями. Жодного з постраждалих від шахрайства, які нині є відповідачами у суді, не викликали до слідчого».

В офіційних повідомленнях прокуратури Ірпеня зазначається, що виділені людям земельні ділянки (загальною площею 14, 0455 га) у 2010-2011 рр. було відчужено на користь одного громадянина, мешканця Вінниччини, 90-річного дідуся народного депутата України Ігоря Калєтніка. Відтак у своєму позові прокуратура вимагає не лише скасування рішень про передачу у власність земельних ділянок, а й скасування рішення про державну реєстрацію права власності цього дідуся на ділянку для будівництва та витребувати її на користь держави.

Журналісти СТБ з’ясували, що дідуся відомого нардепа Калєтніка звуть Василь Курган і навіть поспілкувалися з ним. Але після того, як медійники почали цікавитися, як дідусь став таким великим землевласником за сотні кілометрів від рідного села, той як води у рота набрав. Після цього пан Калєтнік «сховав» дідуся у Києві, на Вінниччині його давно не бачили.

«Звісно, у країні змінився політичний вектор, і прокуратура продемонструвала якщо не результат, то хоча б якісь дії щодо захисту прав громади, — констатує Віктор Бархоленко. — Але мені здається, що розгляд позову прокуратури зумисно затягується судом. Тим більше що мер Бучі пан Федорук, без участі якого ці афери були б неможливі, нині поспіхом просуває ухвалення Генплану розвитку і забудови міста, завдяки якому можна буде приховати всі тіньові схеми і власний будівельний бізнес, навіть якщо суд ухвалить рішення на користь держави. Паралельно цей діяч Бучі готується балотуватися у нардепи за мажоритарним округом. Адже недоторканність обранця дає непогані гарантії уникнути кримінальної відповідальності».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>