Новий берег старого моря

10.09.2014

Непроста ситуація в Криму поставила перед організаторами Jazz Koktebel складну морально-естетичну задачу. Перемогла любов до музики й України. Від часу заснування фесту (з 2003 року) і донині він проходив у Коктебелі. Цьогоріч вольовим рішенням, пожертвувавши комфортом «насидженого місця», організатори перенесли його в селище Затока. Символом теперішнього свята джазу стала Аккерманська фортеця, що розташована неподалік.

Цього разу довелося затягнути паски. Вперше за 12 років єдиним спонсором фестивалю стали його гості — фанати хорошої музики. Попри побутові незручності публіці гарантують нічим не зіпсовану естетичну насолоду і нові музичні відкриття.

Організаторам вдалося зберегти три сцени. Для відвідувачів працюватимуть Open Stage, Special Stage та основна — Nu Jazz Stage.

На відміну від минулорічного фестивалю, який пройшов під британським прапором (хедлайнери були саме з Туманного Альбіону), Jazz Festival-2014 буде переважно українським. На головній сцені запалять «ДахаБраха», Jamala, Друга Ріка (UA). Будуть також гості зі Штатів та Іспанії — Brazzaville; Молдови — Cuibul, Zdob Si Zdub; Сербії — Orchestra.

На Special Stage, окрім українських (DJ VOTUMA, DVOE та ін.), відіграють ді-джеї з Греції (RSN&Esterina, DJ RSN ). На цьому майданчику гості також почують тандем українця DJ Fun2mass та легенди німецького гурту De-Phazz вокаліста Карла Фріерсона.

Для виступу на Open Stage відібрали 16 гуртів. Серед них Lastochka, Cherokey, Fontaliza, Epolets.

Дістатися фестивального майданчика буде відносно легко. Транспорту з Одеси і найближчих міст достатньо: автобуси до Білгорода-Дністровського, маршрутне таксі та електрички. Щоправда, їхати доведеться щонайменше годину і викласти чималу суму за проїзд. Висока ціна проїзду, звісно, не стосується електричок. За словами організаторів, на час проведення фестивалю Укрзалізниця зберегла літній розклад руху приміських поїздів за маршрутом «Одеса—Затока». Тож, обіцяють, доїхати буде простіше простого. Щоб хоч трохи зекономити, гостям пропонують придбати фестивальний абонемент. Він, на відміну від одноденного квитка, дає можливість вільно пересуватися опен-ейром протягом усіх чотирьох днів.

Відлуння Jazz Koktebel кількома днями пізніше почують у Києві. З 19 по 21 вересня в Будинку освіти і культури «Майстер Клас» пройде Voloshin Jazz Weekend. Саме з Волошинської сцени починалася колись історія Koktebel Jazz Festival. Цього року вона відбрунькувалася і стала повноцінним окремим джазовим організмом. У рамках фесту планують майстер-класи, jam-sessions та програму для дорослих і дітей «ОКешкин Коктебель».