ХРОНІКА

10.09.2014

Баскетбол

Рада ФІБА-Європа (Європейського відділення Міжнародної федерації баскетболу) ухвалила рішення про нових господарів Євробаскету-2015. Нагадаємо, у наступному році чемпіонат континенту мав пройти в Україні, однак це виявилося неможливим через політичну нестабільність. Наразі вирішено, що в нашій країні пройде Євробаскет-2017. А першість 15-го року будуть проводити так: груповий етап (пульки по 6 команд) — у Загребі (Хорватія), Монпельє (Франція), Берліні (Німеччина) та Ризі (Латвія), фінальний раунд — у Вільньов-д’Аск, що за 6 км від Лілля на півночі Франції. Багатофункціональна «Лілль-арена» вміщує 27 тисяч глядачів. Турнір пройде з 5 по 20 вересня.

* * *

Спаринги. «Одеса» — «Миколаїв» — 68:72, 73:63.

Футбол

Матч 7-го туру першої ліги, в якому «Миколаїв» удома поступився «Олександрії» з рахунком 1:4, може стати останнім для клубу міста корабелів. Як повідомив президент МФК Олег Кіршов, «майже три місяці наш колектив не отримує заробітної плати. У нас немає фінансових коштів навіть на виїзд у Суми на черговий матч чемпіонату». За словами Кіршова, вже не вперше за останнє десятиліття МФК «Миколаїв» перебуває на межі зникнення. «Не хочеться вірити у те, що наше місто залишаться без команди майстрів», — каже президент.

* * *

Спаринги. «Металіст» — «Макіїввугілля» (2 ліга) — 3:1 (Шав’єр, Вільягра, Жажа), «Говерла» — «Волинь» — 3:0 (Герасимюк, Глушицький, Фещук).

* * *

Президенти УЄФА й ФІФА Мішель Платіні та Зепп Блаттер почергово зробили заяви, які свідчать про небажання світового і європейського футбольного керівництва позбавляти Росію чемпіонату світу 2018 року та накладати санкції на Російську Федерацію у зв’язку з військовою агресією Кремля проти України. «Бойкотувати спортивні події — це безглуздо, — цитує Платіні «Спорт-Експрес» із посиланням на німецький «Більд». — Не можна вирішувати за рахунок футболу політичні проблеми. Не думаю, що зараз хтось скаже, що, наприклад, бойкот Олімпіади-1980 року пішов на користь. Особисто я не шкодую, що свого часу віддав свій голос за [господарів ЧС-2018 і 2022] Росію й Катар. Мені хотілося, щоб чемпіонати світу пройшли в країнах, які ще ніколи не приймали цей турнір».

«Бойкот у спорті ніколи не приносив нікому ніякої користі. Давайте почекаємо розвитку геополітичної ситуації, — вважає Блаттер. — Ми, як і раніше, працюємо з Росією, три тижні тому я був в Росії, регулярно отримую звіти про те, що там відбувається».

Нагадаємо, що президент ФФУ Анатолій Коньков надіслав у ФІФА офіційного листа, вимагаючи санкцій проти РФС і Росії.

* * *

Андрій Шевченко, з якого не вийшло політика, знову зіграє у футбол. 26 вересня володар «Золотого м’яча-2004» в Алмати (Казахстан) візьме участь у виставковому поєдинку з нагоди 60-річчя клубу «Кайрат». Шева виступатиме за збірну світу, тренером якої має стати нинішній наставник збірної Росії Фабіо Капелло, пише Footboom.com.

Футзал

Екстра-ліга. 1-й тур. «Кардинал-Рівне» — «Локомотив» (Харків) — 1:2, «Лукас» (Кременчук) — «Титан-Зоря» (Покровське, Дніпропетровська обл.) — 3:2, «Ураган» (Івано-Франківськ) — «Спортлідер+» (Хмельницький) — 1:4, «Енергія» (Львів) — СумДУ (Суми) — 8:1, «Приват» (Кривий Ріг) — ЛТК (Луганськ) — 1:2.

Пляжний футбол

Збірна України з пляжного футболу в другому відбірковому матчі до чемпіонату світу-2015 розгромила команду Норвегії — 7:1 — і достроково вийшла до другого групового етапу. Поєдинок проти німців на європейському відборі, який проходить в Італії, вже нічого не вирішує.

Велоспорт

Багатоденна гонка «Вуельта» (Іспанія). 16-й етап (Сан-Мартін-дель-Рей-Ауреліо — Ля Фаррапона, 160,5 км). 1. Контадор (Іспанія, Tinkoff — Saxo) — 4.53:36. 2. Фрум (В. Британія, Sky) +14. 3. Де Марчі (Італія, Cannondale) — +48...

Загальний залік: Контадор — 58:31.35; Вальверде (Іспанія, Movistar) + 0.31; Фрум, Родрігес (Іспанія, «Катюша») + 1.20…

Вітрильний спорт

Київський екіпаж під керівництвом Родіона Луки став переможцем відкритого чемпіонату Росії в класі SB20, що відбувся в Санкт-Петербурзі. Конкуренцію українській команді у складі Андрія Клочка, Ігоря Свер’янова й Олександра Божка склали 43 екіпажі з Італії, Іспанії, Франції, Росії. Учора в Пітері стартував чемпіонат світу в класі SB20, де будуть змагатися і українці.

Гандбол

Новим президентом Федерації гандболу України став Василь Надрага — досить відомий у минулому політик, член Народної партії Литвина, колишній заступник голови Луганської облдержадміністрації , міністр праці та соціальної політики України часів президента Януковича. На конгресі ФГУ в Запоріжжі за Надрагу було віддано 28 голосів, тоді як за Тетяну Кочергіну — 15.