«Бронзові» потуги

10.09.2014
«Бронзові» потуги

Борці з Азербайджану та Росії диктують свої правила на ЧС у Ташкенті. (з сайта unitedworldwrestling.org.)

На чемпіонат світу з боротьби, що в понеділок розпочався в Ташкенті, українська збірна «вільників» вирушила в серйозно омолодженому складі. Лише двоє з восьми борців мають досвід попередніх виступів на планетарному форумі — представник вагової категорії до 57 кг Микола Айвазян та срібний призер Олімпіади-2012 Валерій Андрійцев (до 97 кг). Хай там як, але, як сказав перед від’їздом до Узбекистану головний тренер збірної з вільної боротьби Руслан Савлохов, без медалей із чемпіонату світу його підопічні точно не повернуться.

Зрозуміло, що найбільші медальні сподівання були покладені на Андрійцева, який, щоправда, після успіху на Іграх у Лондоні перебував у тіні свого конкурента — Павла Олійника. За час відсутності на килимі призера Олімпіади-2012 він устиг виграти планетарну «бронзу»-2013.

Проте на ташкентський «мундіаль» поїхав-таки Андрійцев. І вже на стадії 1/8 фіналу створив міні-сенсацію, перемігши свого олімпійського кривдника, чемпіона лондонських Ігор — американця Джейкоба Уорнера. Здавалося, що після такої феєрії дорога на вершину п’єдесталу відкрита. Однак після чвертьфінальної перемоги над албанцем Егзоном Шалою у півфіналі Валерій поступився (1:5) Хетагу Гашимову з Азербайджану. Тож учора ввечері був змушений боротися у втішному «фіналі» — за «бронзу».

За схожим сценарієм склалася турнірна доля й Рустама Дудаєва, який захищає на ЧС українські кольори в категорії до 74 кг. Розпочавши турнір з перемог над Рахімом Ханоа з Ізраїлю та Зауром Ефендієвим із Сербії, за крок до фіналу він програв росіянину Денису Царгушу. Відтак, як і Андрійцев, був змушений «втішатися» в малому фіналі.

Хороший шанс зійти на п’єдестал мав Олександр Хоцяновський (до 125 кг), але в сутичці за «бронзу» поступився росіянину Хаджимурату Гацалову. А от Василь Шуптар (до 61 кг) та Тітал Джафарян (до 65 кг) дуже рано зійшли з дистанції, програвши вже перші свої поєдинки.