Новачок на вершині світу

10.09.2014
Новачок на вершині світу

Марін Чілич із кубком за перемогу у відкритому чемпіонаті США-2014. (АР.)

«Найнесподіванішим фіналом «Великих шоломів» ХХІ століття» назвали спортивні оглядачі вирішальний матч US Open-2014. У ніч на вівторок за київським часом на стадіоні Артура Еша — центральній тенісній арені нью-йоркського парку Флашинг Мідоус — зустрілися японець Кеї Нішікорі (восьмий номер світового рейтингу) і хорват Марін Чілич (12). Уперше з 2005 року до фіналу «Гранд слему» не пробився жоден із «великої трійки» лідерів сучасного тенісу — Рафаель Надаль, Новак Джокович чи Роджер Федерер.

І для Нішікорі, і для Чілича це був перший фінал «мейджора». Висота підкорилася хорватові. Для несподівано легкої перемоги з рахунком 6:3, 6:3, 6:3 Маріну знадобилася всього 1 година 53 хвилини. За цей час Чілич спромігся п’ять разів узяти подачу опонента, тоді як Кеї відповів єдиним брейком.

Разом із почесним кубком Марін Чілич отримав чек за перемогу у фіналі на суму 1,45 млн. доларів, довівши суму зароблених призових за кар’єру до $10,581 млн. Цікаво, що двома днями раніше тріумфаторка жіночого одиночного розряду Серена Уїльямс стала першою в історії тенісисткою, загальний обсяг призових якої перевищив $60 млн. Доробок трьох найсильніших чоловіків — Федерера, Надаля й Джоковича — відповідно, 84, 70 і 65 мільйонів.

Нагадаємо, що в півфіналах Чілич у трьох сетах несподівано вибив із розіграшу Федерера, який у разі здобуття титулу міг повернутися на другий рядок рейтингу АТР, а Нішікорі обірвав турнірний шлях першої ракетки світу — Джоковича.

Саме майбутньому чемпіонові US Open Маріну Чіличу поступився в другому раунді наш Ілля Марченко — 6:7, 2:6, 4:6. «У кінці другого сету я підвернув гомілкостоп, але й надалі мав шанси і міг «зачепитися» як у першій партії, так і в третій, — казав тоді українець. — Якби не дурний брейк у третьому сеті, все повернулося б в інший бік. Гадаю, я п’ять партій витримав би, чого не можу сказати про Чілича. Він чудово подає, але, здається, я міг би його дотиснути...»

Утім 25-річний хорват дав відповідь усім скептикам на корті. У семи матчах нью-йоркського турніру Чілич програв лише два сети: два — французові Сімону, один — Андерсонові з ПАР. «Почуваюся на вершині світу!» — зізнався Марін після фінального поєдинку.

Загалом довготелесий молодик зростом 198 см виграв уже 11 турнірів АТР. Своїм талісманом Чілич вважає хрестик із рідного Меджугор’я, що в Боснії й Герцеговині. Це селище в другій половині ХХ ст. уславилося неодноразовими явліннями Богородиці. А на початку ХХІ ст. Марін перейшов під прапор Хорватії, став першим номером юніорського рейтингу, продовжив професійне зростання, почав тренуватись під керівництвом знаменитого в минулому хорватського тенісиста Горана Іванішевича.

На певний час їхня співпраця загальмувалася дискваліфікацією Чілича. Він був усунутий із професійного тенісу на дев’ять місяців за вживання препарату нікетаміду, що класифікується як стимулятор. Однак Чіла довів, що ненавмисно помилився, купуючи в аптеці просту глюкозу, і Спортивний арбітражний суд у Лозанні задовольнив його апеляцію, скоротивши термін перебування «поза грою» до чотирьох місяців. На корти хорват повернувся наприкінці 2013-го. «Дискваліфікація пішла мені на користь. Я подорослішав, працював кожен день. Це допомогло додати в «фізиці», — визнає тенісист.

«Іванішевич сказав, що я повинен грати агресивніше. А я не такого складу тенісист — більше люблю тактику, тож мені було нелегко змінити мислення на корті. Знадобилося 5-6 місяців, щоб перебудуватися. У підсумку Горан навчив мене отримувати задоволення від тенісу», — каже Чілич.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат США (Нью-Йорк, хард, призовий фонд — 38,251 млн. дол.). Чоловіки. Фінал. Нішікорі (Японія, 10) — Чілич (Хорватія, 14) — 3:6, 3:6, 3:6.

* * *

Турнір WTA в Ташкенті (250 тис. дол.). Перше коло. Л. Кіченок (Україна) — Ковінич (Чорногорія, 8) — 7:6, 7:6.

Турнір ITF у Сен-Мало (50 тис. дол.). Перше коло. Васильєва (Україна, 3) — Савич (Хорватія) — 6:1, 4:6, 6:3; Позніхіренко (Україна) — Пелья (Аргентина) — 6:0, 5:7, 6:3.