Гра у «навздогін»

10.09.2014
Гра у «навздогін»

Андрій П’ятов штурмує ворота Матуша Козачика.

За всі роки незалежності національній збірній України жодного разу не вдалося пройти через сито відбору на шляху до фінальної частини чемпіонату Європи. Узяти ж участь у Євро-2012 «синьо-жовтим» дозволив статус господарів турніру, котрі, як відомо, звільняються від участі у відборі.

Проте коли УЄФА, на половину збільшивши кількість учасників фінальних частин європейських першостей, послабила кваліфікаційні вимоги, здалося, що тепер проблем з подолання відбіркового бар’єру у нашої збірної бути не повинно.

Але, схоже, як і у відборі на ЧС-2014, українським збірникам доведеться вирішувати надскладні проблеми, адже позавчора в стартовому матчі єврокваліфікації-2016 підопічні Михайла Фоменка вдома поступилися своєму прямому конкурентові в боротьбі за другу прохідну позицію в секстеті, яка, зазначимо, тепер напряму дозволятиме команді кваліфікуватися на континентальний форум. Водночас говорити про перемогу українців у групі С взагалі не доводиться, адже ще до початку відбору фахівці й футболісти віддали пальму першості чинним чемпіонам Європи — іспанцям, які в першому матчі продемонстрували свою міць, розгромивши македонців — 5:1.

Українці ж на старті кваліфікації втратили три дорогоцінні очка, компенсувати які в подальшому буде неймовірно тяжко. Варто відзначити, що для «синьо-жовтих» усе могло скластися не так погано, якби шотландський арбітр Крейг Томсон зарахував м’яч, забитий українцями на останніх секундах матчу, коли на штурм словацьких воріт пішов навіть Андрій П’ятов. Але у голевому епізоді британець зафіксував порушення правил з боку нашого кіпера, який, за версією служителя Феміди, у заборонений спосіб атакував свого візаві.

Що ж, за словами Михайла Фоменка, «то був не день нашої збірної». «Ми забили чистий м’яч. Ніякого порушення правил з боку П’ятова не було, адже словацький голкіпер зіштовхнувся з власним захисником. Той момент повинна була бачити вся суддівська бригада. Але в житті всяке трапляється», — констатував Михайло Іванович, за часів якого українська збірна зазнала своєї першої поразки в рідних стінах.

«Гру зламала груба помилка в захисті, після якої ми дозволили суперникові забити гол», — визнав Фоменко. Пропустивши ж швидкий м’яч, наші хлопці відчутно занервували, втративши контроль над собою. Ціла низка «гірчичників» — додаткове тому підтвердження. А коли Роман Зозуля не зміг влучити у порожні ворота суперника, стало зрозуміло, що й фортуна того вечора грає не на нашому боці.

Утім, на думку наших збірників, посипати голову попелом не варто. «Попереду ще багато матчів, де потрібно просто набирати залікові бали», — каже Артем Федецький.

Власне відбір на ЧС-2014 наша збірна також почала провально, але, завдяки титанічним зусиллям, команді Михайла Фоменка, який, нагадаємо, як капітан-рятівник прийшов на зміну Олегу Блохіну, вдалося знайти вихід із майже катастрофічної турнірної ситуації, посівши в підсумку другу позицію в групі, яка дозволила «синьо-жовтим» зіграти матчі «плей-оф». Тепер же друге місце в групі дозволить без зайвих проблем кваліфікуватися на ЧЄ. Попереду, й справді, ще довгий шлях, на якому до команди Михайла Фоменка приєднається ціла низка досвідчених футболістів, котрі через травми були відсутні в матчі проти словаків.

ПРЯМА МОВА

Михайло Фоменко, головний тренер збірної України:

— Сьогодні було дуже складно без травмованих гравців середини поля, котрі конструюють дії усієї команди та організовують атаки. Також не вистачало хлопцям швидкості. Однак шанси забити у нас все ж таки були. Проте не секрет, що створювати моменти набагато простіше, ніж реалізувати їх. Сподіваюся, у нас у цьому плані все ще попереду.

Ян Козак, головний тренер збірної Словаччини:

— Нам протистояв сильний суперник, який створював моменти, але варто визнати, що фортуна сьогодні була на нашому боці. У другому таймі збірна України мала ініціативу, змусивши нас щосили відбиватися. Думаю, попереду в команди Фоменка ще багато перемог.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016.

Відбірковий етап. 1-й тур. Група С.

Україна — Словаччина — 0:1

Гол: Мак, 17

Україна: П’ятов, Шевчук, Федецький, Ракицький, Кучер, Ковальчук (Безус, 65), Едмар, Степаненко, Гусєв (Громов, 81), Ярмоленко, Зозуля

Словаччина: Козачик, Пекарик, Дюріца, Дьомбер, Вайсс (Стох, 67), Немец (Кісс, 63), Губочан, Гамшик, Куцка, Мак (Дюриш, 90+2), Печовськи

Попередження: Степаненко, 27; Ракицький, 37; Безус, 72; Федецький, 77; Едмар, 82 — Куцка, 35; Дюріца, 37; Немец, 63; Кісс, 86

Суддя — Томсон (Шотландія)

Київ, НСК «Олімпійський», 40 000 глядачів

* * *

Іспанія — Македонія — 5:1 (Рамос, 16; Алькасер, 17; Бускетс, 45; Д. Сильва, 50; Педро, 90+1 — Ібраїмі, 28 (пен.)). Люксембург — Білорусь — 1:1 (Жерсон, 42 — Драгун, 78).

Група Е. Швейцарія — Англія — 0:2 (Уелбек, 58, 90+4), Естонія — Словенія — 1:0 (Пурьє, 86), Сан-Марино — Литва — 0:2 (Матулявічюс, 5; Новіковас, 36).

Група G. Росія — Ліхтенштейн — 4:0 (Бюхель, 4 (у свої ворота); Бургмайєр, 50 (у свої ворота); Комбаров, 54 (пен.); Дзюба, 65), Австрія — Швеція — 1:1 (Алаба, 7 (пен.) — Зенгін, 12), Чорногорія — Молдова — 2:0 (Вучинич, 45; Томашевич, 73).