Трилер на захмарній висоті

09.09.2014

Тривалий сезон «Діамантової ліги» минулої п’ятниці завершився 14-м етапом у Брюсселі. Згідно з регламентом, здобуті на фінальному етапі очки подвоюються. Саме ця обставина не дозволила втримати лідерство нашому найкращому стрибунові у висоту — Богданові Бондаренку, який був переможцем «Діамантової ліги» минулого року. Головний приз-2014 — 40 тисяч доларів готівкою й коштовний діамантовий перстень від фірми Beyer — дісталися одвічному суперникові Богдана, Мутазу Ессі Баршиму з Катару.

У цьому році в активі Бондаренка — повторення рекорду Європи, виграний чемпіонат континенту, тож харків’янин прагнув тріумфувати і в найбільшому комерційному турнірі. Спершу все йшло за Богдановим сценарієм. Тоді як він долав висоти з першої спроби, Баршим помилявся. Але в потрібний момент катарець усе ж зібрався і з першого разу перелетів планку на висоті 2,40 м. Тим самим відповів Богдан. Черга Баршима — він бере 2,43, це найкращий результат сезону й рекорд Азії! А от перша спроба українця на цьому рівні була невдалою. Бондаренко переніс планку на рівень світового рекорду — 2,46 — і був близьким до фантастичного досягнення... Утім рекорд знову встояв.

У «діамантових перегонах» обидва атлети набрали по 20 очок, але Мутаз виявився вище за додатковими показниками. За друге місце на конкретному етапі в «ДЛ» дають 6 тисяч доларів (за перше — 10 тисяч). Продовження українсько-катарської дуелі чекаємо вже наступного уїк-енду на Континентальному кубку ІААФ.

Загалом на етапі в Брюсселі змагалися аж восьмеро українців. Разом із Бондаренком стрибав Андрій Проценко. Із результатом 2,31 м він виявився шостим, а в підсумковому заліку «ДЛ» розділив четверте-шосте місця.

Як і Бондаренко, другу сходинку в генеральній класифікації посіла Ольга Саладуха серед стрибунок потрійним. У столиці Бельгії донеччанка в найкращій зі своїх спроб видала 14,53 м. Далі того вечора стрибнула лише колумбійка Катеріне Ібаргуен (14,98 м), яка виграла діамант вдруге поспіль.

Ольга Земляк у надзвичайно сильній компанії суперниць установила особистий рекорд у бігу на 400 м (51,07 сек.), фінішувавши четвертою. Таке саме місце на 400-метрівці з бар’єрами посіла в Брюсселі й Анна Тітімець (54,12).

* * *

Уже після фінішу «ДЛ» Богдан Бондаренко впевнено виграв легкоатлетичний турнір серії World Challenge в італійському місті Рієті. Тут Баршим і Проценко зупинилися на висоті 2,25, а Бондаренко взяв 2,36.

У бігу на 800 м наша Ольга Ляхова фінішувала другою, встановивши особистий рекорд — 1.59,52, а Ольга Земляк на 400 м стала третьою.