«Притерлися» — і добре

05.09.2014
«Притерлися» — і добре

Нев’янучий Олег Гусєв серйозно попсував нерви молдаванам. (Олександра Приходька.)

Пам’ятаючи, яких титанічних зусиль коштувало команді Фоменка виправлення прорахунків тренерського штабу його попередника (Олега Блохіна) під час відбіркової кампанії до чемпіонату світу-2014, Михайло Іванович із великою відповідальністю підходить до старту кваліфікації ЧЄ-2016. Думається, невипадково в планах «синьо-жовтих» напередодні початку відбору на майбутнє Євро стояв товариський поєдинок із досить серйозною збірною з Парагваю. Утім доля послала Фоменку чергове тренерське випробування. Злякавшись війни на сході України, південноамериканці відмовилися від приїзду до Києва, позбавивши таким чином нашого тренера можливості перевірити на «міцному горішкові» ігрові кондиції своїх підопічних. Хоча ця обставина не є такою вже й проблемою на тлі тих кадрових втрат, з якими зіштовхнувся наставник перед першим офіційним поєдинком «синьо-жовтих» у новому сезоні.

У «товарняку» з командою Молдови, яка без проблем зголосилася замінити парагвайців, Михайло Іванович не зміг задіяти одразу чотирьох «залізних» гравців основи, котрі змушені в лазареті зализувати свої рани. А коли на початку матчу проти молдаван травму отримав капітан команди Анатолій Тимощук, йому на заміну довелося випускати абсолютного дебютанта збірної — Кирила Ковальчука з «Чорноморця». Слід відзначити, що з огляду на стартовий склад команди, Михайло Фоменко не планував у цьому протистоянні експериментів. Місце в «основі» отримали перевірені бійці, що були в обоймі тренера. Найбільше їх було з «Шахтаря». Одразу п’ятеро гравців, які почали поєдинок у синьо-жовтій формі, мали «гірницьку» приналежність. До того ж після відпочинку Фоменко дав шанс проявити себе ще одному «шахтарю» — кращому голеадору ЧУ-2014/2015 Олександру Гладкому. Проте вирішальну роль у підсумку матчу зіграли вихованці полтавського футболу, які також після перерви з’явилися на футбольному полі. Уродженець Кременчука Роман Безус, який до переїзду в «Динамо» виступав за «Ворсклу», став автором єдиного голу в матчі. Результативну ж передачу йому віддав кращий бомбардир ворсклян у поточному чемпіонаті країни Артем Громов, котрий проводив свій перший матч у футболці національної збірної.

Мінімальна перемога українців далеко не повною мірою характеризує їхню ігрову перевагу над суперником. Насамперед наші хлопці повністю перевершили суперника в контролі м’яча. Ось тільки максимально скористатися цими здобутками підопічним Фоменка не вдалося. Не вразив своїми діями в нападі Роман Зозуля, якому наставник довірив місце в основі. Випав з ігрового ансамблю й Гладкий. «Це нова людина в нашій збірній. За пару теоретичних занять гравець не устигає освоїти те, що йому запропоновано за сценарієм. До того ж у «Шахтарі» йому бразильці віддають передачі, у нас із цією справою складніше», — прокоментував дії Гладкого Фоменко.

Утім Михайло Іванович просить не робити ґрунтовних і далекоглядних висновків по товариському матчу. «Перш за все, гравці повинні були звикнути один до одного — такою була мета цього контрольного поєдинку. Ну а гра відбору — це вже зовсім інше випробування», — пояснив у коментарі телеканалу «Футбол2» головний тренер української збірної.

ТАБЛО

Товариські матчі.

Україна — Молдова — 1:0.

Гол: Безус, 63.

Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Ракицький, Шевчук (Макаренко, 46), Тимощук (Ковальчук, 27), Степаненко, Ярмоленко (Громов, 46), Едмар (Безус, 46), Гусєв (Морозюк, 75), Зозуля (Гладкий, 64).

Молдова: Чебану (Намашко, 83), Раку (Время, 84), Посмак, Армаш, Головатенко, О. Антонюк (М. Антонюк 66), С. Ґеорґієв (Чеботару, 66), Єпуряну, Дєдов (Алексєєв, 79), Іоніце, Сидоренко (Калинков, 90+1).

Суддя: Іштван Ковач (Румунія).

Попередження: Ракицький, 65, Морозюк, 90.

Київ, НСК «Олімпійський», 15 000 глядачів.

* * *

Німеччина — Аргентина — 2:4 (Шуррле, 52; Гьотце, 78 — Агуеро, 21; Ламела, 40; Фернандес, 47; Ді Марія, 50), Англія — Норвегія — 1:0 (Руні, 68 (пен.)), Литва — ОАЕ — 1:1, Латвія — Вірменія — 2:0, Данія — Туреччина — 1:2, Чехія — США — 0:1.