Переможна лава

04.09.2014
Переможна лава

Захисник «Дніпра» Олександр Мішула (з м’ячем) — головний герой матчу проти турецької збірної.

Перша поразка, якої в понеділок зазнали українські баскетболісти на чемпіонаті світу, засмутила команду Майка Фрателло не стільки в плані турнірному, як змусила хвилюватися через серйозність травми лідера «синьо-жовтих» Сергія Гладиря.

Зрештою, поглиблене обстеження виявило у нашого форварда надрив зв’язок ушкодженого гомілкостопу, відтак, за словами президента ФБУ Олександра Волкова, найближчим часом «синьо-жовті» змушені обходитися без його допомоги. Звісно, напередодні поєдинку з одним із головних конкурентів за місце в «плей-оф» — збірною Туреччини — ця новина не надто потішила тренерський штаб «синьо-жовтих», хоча Фрателло до останнього вірив у диво. Однак, у підсумку, будувати стратегію на поєдинок з чинними віце-чемпіонами світу Майку довелося без урахування Гладиря.

Історія зустрічей iз турецькою збірною була не на боці «синьо-жовтих». Точніше кажучи, раніше наші баскетболісти жодного разу не перемагали «османів». Хоча після напрочуд успішного виступу української команди на ЧЄ-2013, де підопічні Фрателло здолали низку потужних збірних, говорити про існування непереможних для збірної України суперників (за винятком збірної США) тепер не доречно. Власне цю тезу українські баскетболісти підтвердили своєю грою проти турецьких візаві. Попри відсутність у своєму складі зірок планетарного масштабу, «синьо-жовті» «поклали на лопатки» одного з фаворитів світової першості.

Якщо аналізувати післяматчевий коментар наставника турків Ергіна Атамана, який сказав, що дії окремих баскетболістів збірної України стали для нього несподіванкою, можна припустити, що його підопічні просто недооцінили свого опонента. Однак, у будь-якому разі, це внутрішня проблема команди, яка зазнала невдачі.

Натомість для українців, які завдяки другій перемозі в трьох матчах практично забезпечили собі вихід із групи, «вікторія» над срібними призерами ЧС-2010 дасть можливість забути про відсутність у складі травмованого лідера команди.

«Важливо, що вдало зіграли гравці нашої лави (запасних) — Ігор Зайцев, Максим Пустозвонов, Олександр Мішула», — зазначив наставник української збірної. Власне захисник з «Дніпра» став найрезультативнішим гравцем матчу, реалізувавши до всього іншого п’ять із восьми триочкових кидків. Слід відзначити, що з десяти гравців, які виходили на майданчик, лише двоє — Максим Корнієнко та Святослав Михайлюк — не змогли набрати жодного очка. У турків найбільш результативними діями відзначився центровий Омер Ашик, якому доволі успішно протистояв наш Слава Кравцов.

Перевагу під кільцем турецька команда змогла отримати лише завдяки здвоєному центру, проте на цей тактичний хід, до якого наприкінці гри вдався Атаман, українська збірна відповіла серією дальніх кидків у виконанні Зайцева, що, зрештою, дозволило «синьо-жовтим» до фінальної сирени зберегти комфортний «гандикап», здобутий по ходу другої половини зустрічі.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Іспанія). 3-й тур. Група С. Україна — Туреччина — 64:58 (13:13, 12:13, 16:13, 23:19; Мішула (19), Зайцев (12) — Ашик (16), Прелджич (14)).

США — Н. Зеландія — 98:71, Фінляндія — Домінік. р-ка — 68:74.

Турнірне становище: США — 3 перемоги/0 поразок, Україна, Домінікана — 2/1, Туреччина, Фінляндія — 1/2, Н. Зеландія — 0/3.

Група D. Ангола — Мексика — 55:79, Австралія — Литва — 82:75, Півд. Корея — Словенія — 72:89.

Турнірне становище: Словенія — 3/0, Австралія, Литва — 2/1, Мексика, Ангола — 1/2, Півд. Корея — 0/3.

Група А. Іран — Сербія — 70:83, Франція — Єгипет — 94:55, Бразилія — Іспанія — 63:82.

Турнірне становище: Іспанія — 3/0, Франція, Сербія, Бразилія — 2/1, Іран, Єгипет — 0/3.

Група В. Хорватія — Сенегал — 75:77, Аргентина — Філіппіни — 85:81, Пуерто-Ріко — Греція — 79:90.

Турнірне становище: Греція — 3/0, Аргентина, Хорватія, Сенегал — 2/1, Філіппіни, Пуерто-Ріко — 0/3.