Гроші — понад усе?

03.09.2014
Гроші — понад усе?

«Сучасні» п’ятиборці почали змагатися на чемпіонаті світу у Варшаві. (з сайта pentathlon2014.pl.)

За роки незалежності держава не надто балувала своїх спортсменів, які, можна сказати, жили за принципом «від олімпіади до олімпіади». Адже саме в цей час наступав для них «момент істини». Позбавлені регулярного адекватного заробітку, всі свої сили вони акумулювали на головні ігри чотириріччя, вдалий виступ на яких гарантував їм непогані призові. Проте, вочевидь, не всі атлети, переважна більшість з яких мають серйозні життєві та спортивні амбіції, готові «грати» за такими правилами.

Ось і користуються їхніми слабкими місцями сильні світу цього. Завдяки туго наповненому гаманцю, державам-магнатам вдається без особливих проблем переманювати на свою сторону знаних спортсменів і, що головне, швидко вирішувати питання їхнього спортивного «карантину» в міжнародних інстанціях.

Особливих успіхiв у цьому питанні досягла Росія, аж занадто — в останні півроку, коли під її прапор перейшов не один український спортсмен. На одному з прокремлівських інформаційних сайтів навіть є спеціальна рубрика — «втрати українського спорту». За час своєї (не)прихованої агресії щодо України у свої фінансові тенета їм вдалося заманити більше десятка наших співвітчизників, які ще зовсім недавно успішно захищали кольори синьо-жовтого стяга. Приміром, на зимових Іграх у Сочі олімпійське «золото» росіянам принесли уродженка Дніпропетровська — фігуристка Тетяна Волосожар та уродженець Шостки, шорт-трековик Володимир Григор’єв. На нещодавній шаховій Олімпіаді здобути чемпіонський титул російській жіночій збірній допомогла гросмейстер із Донецька Катерина Лагно. А от на літніх Іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро, не виключено, на олімпійський п’єдестал під «триколором» можуть зійти наші колишні співвітчизники — гімнаст Микола Куксенков, важкоатлет Артем Іванов, легкоатлетка Віра Ребрик та Анна Буряк, яка спеціалізується на сучасному п’ятиборстві.

Остання позавчора отримала російське громадянство після того, як відповідний указ підписав президент РФ. Вочевидь процес висмоктування з України спортивного потенціалу там контролюється на найвищому рівні. «Невже для участі в Олімпіаді потрібно продавати батьківщину?» — не приховують своїх емоцій у соціальних мережах українські патріоти. Зрештою, як не крути, але в кожного своя правда.

Однак iдеться про інше. Користуючись правом сильного, Росія без особливих проблем обходить перепони, які повинні були б обмежувати лавиноподібний перетік спортивних легіонерів із однієї країни до іншої.

«Після зміни громадянства Анна Буряк не має права впродовж трьох років виступати за іншу країну, — скаржиться у коментарі каналу Xsport головний тренер української збірної з сучасного п’ятиборства Олег Плаксін. — Більше того, в нинішньому сезоні на першому етапі Кубка світу Буряк виступала за українську збірну, тому в цьому році не може представляти Росію. Але вона вже виступала за нову команду на чемпіонаті Європи. Поїде вона також і на світову першість».

За словами українського наставника, йому не зрозуміла позиція Міжнародної федерації сучасного п’ятиборства. «Як таке може відбуватися? На наші протести там не реагують. Російська Федерація купила там усіх і вся. Вони вирішують грошима всі питання. Це порушення всіх правил», — заявив Олег Плаксін.

Зазначимо, що планетарний форум із сучасного п’ятиборства розпочався в понеділок у Варшаві. Наша чоловіча збірна представлена на ЧС оптимальним складом, натомість у жінок через нещодавно перенесену операцію з апендектомії турнір пропускає лідер команди Вікторія Терещук.