Починати завжди важко

03.09.2014
Починати завжди важко

У відборі на ЧС-2014 підопічні Михайла Фоменка були близькими до мегасенсації. (УНІАН.)

Однією з причин поразки збірної України французам у «плей-оф» відбору на чемпіонат світу 2014 року, коли, нагадаємо, після упевненої домашньої перемоги (2:0) «синьо-жовті» зазнали болючого фіаско в Парижі (0:3) й не потрапили до Бразилії, спеціалісти назвали коротку лаву запасних. На жаль, у Михайла Фоменка на матч-відповідь проти «галлів» не знайшлося рівноцінної заміни дискваліфікованим захисникам Олександру Кучеру та Артему Федецькому.

У ще більш складній ситуації очільник української збірної опинився напередодні старту національної збірної у відборі на чемпіонат Європи-2016, який для «синьо-жовтих» розпочнеться 8 вересня в Києві матчем зі збірною Словаччини. Через травми нашій збірній не зможуть допомогти ключовi гравці — Євген Хачеріді, Денис Гармаш, Руслан Ротань та Євген Коноплянка.

Хай там як, а перед офіційним початком єврокампанії у Михайла Фоменка буде можливість перевірити найближчий резерв. Точніше, думається, що проти збірної Молдови, яку сьогодні «синьо-жовті» приймуть на НСК «Олімпійський» у Києві, Михайло Іванович награватиме колектив, якому без низки лідерів доведеться протистояти словацькій збірній.

Раніше планувалося, що перед відповідальною грою зі Словаччиною підопічні Фоменка перевірять свої сили у грі з командою Парагваю, але через війну на Донбасі південноамериканці відмовилися від поїздки до Києва.

Без сумніву, молдавани поступаються у класі парагвайцям, утім, пам’ятаючи проблеми, яких завдали українській збірній наші південні сусіди у відборі до ЧС-2014, легкого життя у підопічних Фоменка сьогодні точно не буде.

Та й загалом, на думку нашого «коуча», збірна Молдови за стилем гри багато в чому схожа на нашого першого в євровідборі суперника.

Окрім перевірених гравців, до табору збірної Фоменко викликав і новачків — Євгена Шахова, Павла Ребенка, Артема Громова, Кирила Ковальчука та Пилипа Будківського. Щоправда, останнього Михайло Іванович командирував до табору молодіжної збірної, яка 4 вересня в Черкасах має зіграти доленосний для себе поєдинок зі збірною Швейцарії. «Виграємо — поїдемо на ЧЄ», — заявив воротар «молодіжки» Максим Коваль. Хоча, насправді, можливий успіх лише дозволить підопічним Сергія Ковальця порівнятися в турнірній таблиці з лідерами групи — хорватами. А, загалом, для потрапляння до фінальної частини континентальної першості найкращим командам групового турніру належить ще подолати раунд «плей-оф».

Зазначимо, що на майбутній «дорослий» ЧЄ, який прийматиме Франція, прямі путівки зможуть отримати не лише переможці груп (як це було раніше). Без додаткового головного болю право участі на Євро матимуть й другі команди своїх «пульок». Нагадаємо, що у відборі до ЧЄ-2016, окрім словаків, українській команді протистоятимуть чинні чемпіони Європи — іспанці, білоруси, македонці та люксембуржці.