Програмні тези «Всеукраїнського аграрного об’єднання «ЗАСТУП»

02.09.2014
Наша політична сила виступає за національну єдність і засуджує будь-які спроби розпалювання ворожнечі чи дискримінації громадян та соціальних груп. Ми вважаємо регіональні культурні відмінності багатством України, яке треба цінувати. Права і свободи громадян є рівними не залежно від їхнього етнічного походження, регіону проживання чи конфесійної приналежності.

 

«ЗАСТУП» відстоює державний суверенітет та територіальну цілісність України.

«ЗАСТУП» виступає за те, щоб входження до об’єднаної Європи відбувалося на вигідних умовах, в тому числі — для вітчизняного сільгоспвиробника.

«ЗАСТУП» підтримує Конституційну реформу, наріжним каменем якої є децентралізація влади. Самоврядні громади мають стати самодостатніми суб’єктами господарювання із високим рівнем повноважень та бюджетних ресурсів. Сільські громади не ходитимуть з простягнутою рукою, а самі вирішуватимуть проблеми села.

«ЗАСТУП» будує свою діяльність на конституційних демократичних засадах, принципах гласності, прозорості, колегіальності, відповідальності та підзвітності перед виборцями. Ми відкриті до партнерства з усіма політичними партіями та громадськими організаціями, які поділяють наші основоположні орієнтири.

«ЗАСТУП» керується європейськими принципами організації внутріпартійного життя та практиками політичної діяльності.

Стратегічні пріоритети партії

«ЗАСТУП» пропонує запровадження інноваційної системи неухильного збору рентних платежів та їх справедливого розподілу між всіма громадянами України.

Інструментарій реалізації:

* Запровадження заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення. Законодавче врегулювання умов її довгострокової оренди та порядку державного контролю за землекористуванням.

* Проведення невідкладної інвентаризації землі, її надр, водних та інші природних ресурсів, які знаходяться в межах території України, природних ресурсів її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони. Запровадження їхнього Реєстру, ефективної системи оцінки та бухгалтерського обліку; посилення відповідальності уряду за стан природних ресурсів України, передусім земельних.

* Виведення користування землею та її ресурсами з тіньового обігу;

* Введення системи розподілу бюджетних рентних надходжень у рівних частках між усіма громадянами України;

* Запровадження єдиного платіжно-розрахункового документа — Картки Українця як засобу розрахунку за визначеним переліком якісних товарів вітчизняного виробництва, в першу чергу — екологічно чистого продовольства.

«ЗАСТУП» підтримує ті заходи з реформування податкової системи, які перетворюють її з конфіскаційної на стимулюючу:

* Скорочення кількості податків та зборів.

* Спрощення їх адміністрування.

* Подолання корупції у сфері оподаткування, припинення використання податкових органів як інструменту перерозподілу земель і ринків продукції.

* Спрямування надходжень від податків до місцевих бюджетів.

* Встановлення податкових канікул для нових підприємств.

* Податкове стимулювання оновлення основних фондів і впровадження інноваційних технологій.

Оподаткування аграрного сектору має стимулювати його розвиток.

«ЗАСТУП» вважає безальтернативним інструментом реформування сільських територій децентралізацію влади. Для цього потрібно:

* Здійснити конституційну та адміністративно-територіальну реформи, які дозволять децентралізувати владу, передати значний масив владних повноважень та фінансових ресурсів на рівень місцевих (сільських/ селищних) громад; повноваження та відповідальність центральної та місцевої влади мають бути законодавчо розмежовані.

* Зробити головним принципом організації державної влади та державного управління субсидіарність — делегування владних повноважень на максимально близький до громадян рівень влади, на якому ці повноваження можуть бути найповніше реалізовані.

* Стимулювати становлення місцевого самоврядування; сільська/селищна громада має набути ресурсної самодостатності: сама заробляти і сама розпоряджатися заробленим.

«ЗАСТУП» виступає за введення податку на нерухомість і спрямування надходжень від нього до місцевих бюджетів.

* Повноваження місцевих громад мають поширюватися на території, прилеглі до населених пунктів. Таким чином уся територія України (окрім Чорнобильської зони відчуження) перебуває у юрисдикції громад. Землі поза громадою бути не може.

«ЗАСТУП» підтримуватиме ухвалення Державної цільової програми відбудови Донбасу, яка передбачатиме комплекс заходів реабілітації аграрного сектору регіону, у першу чергу:

* Надання аграрним підприємствам грошової компенсації за втрату врожаю.

* Організацію безкоштовного прийому збіжжя державними елеваторами.

* Погашення державою процентних ставок по кредитах аграрних підприємств.

* Пролонгацію кредитів.

* Незастосування штрафних санкцій та пені по кредитних зобов’язаннях.

* Відміну перевірок з боку контролюючих та регулюючих органів.

«ЗАСТУП» має чіткий план аграрного розвитку. Він спирається на величезний інтелектуальний потенціал та практичний досвід наших партійців, для яких робота на українській землі є справою життя.

«ЗАСТУП» має волю політичними засобами привести свій план у дію. Присутність нашої сили у Верховній Раді України та представницьких органах влади всіх рівнів не дозволить аграрній тематиці розчинитися у загальному порядку денному.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>