Українськi аграрiї: «Нам треба брати в руки заступ і прокладати собі дорогу!»

02.09.2014
Українськi аграрiї: «Нам треба брати в руки заступ і прокладати собі дорогу!»

«Круглий стіл» у Фурсах: «Землю — селянам!»

У селах і селищах сьогодні живе третина українців, які дбають про землю і годують великі міста. На жаль, інтереси селян і аграріїв, які працюють на землі, у нинішньому складі Верховної Ради фактично не були представлені. При обранні нового складу українського парламенту ситуація має бути виправлена, а інтереси аграріїв захищені на рівні державної політики. Всеукраїнське аграрне об’єднання «ЗАСТУП» (За соціальну трудову українську перспективу) є саме тією політичною силою, яка взяла на себе відповідальність за відродження українського села і розвиток агропромислового комплексу.
Всеукраїнське аграрне об’єднання «ЗАСТУП» пропонує об’єднатися всім реальним, а не удаваним представникам селян, хто розуміє, якою ціною дістається хліб, звідки береться молоко і як вирощуються овочі, хто сьогодні передає бійцям АТО волонтерські вантажі з домашнім салом, пиріжками і городньою консервацією.

Територія добробуту

Кожен, хто хоча б проїздом потрапляв у село Фурси Білоцерківського району на Київщині, обов’язково зацікавиться козацьким гербом над сільрадою — змія з яблуком у пащі, увінчана короною. Це справжній місцевий раритет, знайдений, щоправда, в Санкт-Петербурзьких архівах. Обрамлений пшеничним колоссям, стилізованим під фортечний мур, він символізує козацьку і хліборобську звитягу, мудрість змії та добробут, ознакою якого в геральдиці вважається яблуко. Тому не випадково саме в Фурсах відбулася експертна дискусія щодо створення програми розвитку аграрного сектору України та сільських територій «За рідну землю!».

Активну участь у ній взяли авторитетні фахівці аграрної галузі, вчені, експерти, представники громадських аграрних об’єднань та асоціацій, голови сільських та селищних рад. Зокрема, на зустрічі були присутні голова Всеукраїнського аграрного об’єднання «ЗАСТУП» Віра Ульянченко, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, експерт громадської організації «Інститут розвитку аграрних ринків» Наталія Сеперович, головний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України, доктор економічних наук Любов Молдаван та інші. Приймав гостей голова Фурсівської сільської ради Микола Фурсенко, який впродовж декількох років очолює Всеукраїнську асоціацію сільських і селищних голів.

Чого вимагають заступники селян

Головні політичні тези Всеукраїнського аграрного об’єднання «ЗАСТУП» віддзеркалюють основні проблеми українського агропромислового комплексу і селянства загалом: розвиток агропрому, збереження рідної землі і розвиток соціальної інфраструктури в селі. Адже частка аграрно-промислового комплексу в загальному обсязі ВВП України вже наблизилася до 10% і забезпечує приблизно 30% вітчизняного експорту.

За прогнозами експертів, на світовому ринку попит на українську агропромислову продукцію буде збільшуватися, а отже, саме українське село й родюча земля здатні дати потужний імпульс розвитку економіки країни. Розуміючи важливість розвитку українського села та створення ефективних умов для функціонування фермерських господарств, «ЗАСТУП» виступає за європейський вибір України і наголошує, що інтеграція до ЄС має відбуватися на вигідних для національного виробника умовах. «Україна може стати годувальницею світу, — зазначає Наталія Сеперович, експерт громадської організації «Інститут розвитку аграрних ринків». — Але для цього потрібно прискорити процес гармонізації вітчизняного законодавства до законодавства ЄС, спростити і здешевити процедуру отримання карантинного та фітосанітарного сертифікатів, розвивати транспортну інфраструктуру, яка орієнтована на експорт с/г продукції, та посилити контроль Антимонопольного комітету за діяльністю підприємств-монополістів».

Експерти вважають, що програма, запропонована «ЗАСТУПом», є реальним планом до розв’язання проблем в АПК, відновлення українського села та розвитку всієї держави. Важливо, що Всеукраїнське аграрне об’єднання «ЗАСТУП» запрошує до співпраці усі існуючі політичні та громадські представництва селян, які відстоюють інтереси аграріїв. «Ми відкриті для партнерства з усіма, хто дійсно готовий захищати інтереси селян, — не важливо, будуть це представники малих територіальних громад, чи великих аграрних холдингів, — наголосила Віра Ульянченко. — Думаю, нам час об’єднати зусилля, подолавши разом протиріччя, які досі роз’єднують чимало представників селян України».

КОМЕНТАРІ

Віра Ульянченко, голова Всеукраїнського

аграрного об’єднання «ЗАСТУП»:

— Децентралізація влади є життєво необхідним кроком до самоорганізації громади, яка повинна самостійно розв’язувати проблеми села. Це дасть змогу сільським мешканцям, нарівні з містянами, отримати доступ до суспільних благ, — культури, освіти, охорони здоров’я. Ці зміни можуть стати кроком до розквіту села і привабити молодих фахівців. Своєю програмою «ЗАСТУП» офіційно заявляє про власні політичні орієнтири та стратегічні пріоритети організації. Українці чекають рішучих дій, здатних змінити їхнє життя та вивести Україну на шлях розвитку. Нам немає куди відступати! Разом нам треба брати в руки заступ і прокладати дорогу собі, своїм дітям і своїй Україні.

 

Геннадій Новіков,
голова Аграрного союзу України:

— Описана у програмі «ЗАСТУПу» інноваційна схема збирання рентних платежів та їх справедливого розподілу між усіма громадянами України зможе забезпечити реальне право українців на користування землею. «Інструментами реалізації цього важливого пункту є запровадження заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення та законодавче врегулювання умов її довгострокової оренди. Необхідно невідкладно провести інвентаризацію землі, її надр, водних та інших природних ресурсів, які знаходяться в межах території України, природних ресурсів її континентального шельфу та створити їх реєстр.

Любов Молдаван, головний науковий
співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України:

— Для малого й середнього агровиробника потрібно зберегти єдиний сільськогосподарський податок і спеціальний режим оподаткування, запровадити пріоритетне придбання до державного продовольчого резерву їхньої продукції та підтримати всі форми виробничої кооперації. Усім новим підприємствам мають бути надані податкові канікули. А податки, що сплачують «старожили», треба спрямовувати до місцевих бюджетів.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>