Апетити дебютантів

02.09.2014
Апетити дебютантів

Святослав Михайлюк (із м’ячем) дебютував на ЧС у віці 17 років 52 днів. (з сайта ФБУ.)

Одна перемога в двох матчах — такий показник збірної України на чемпіонаті світу, що минулої суботи стартував в Іспанії. Наші баскетболісти-чоловіки вперше пробилися на планетарний форум. Як кажуть, апетит приходить під час їди. Але якщо на Євро-2013 підопічні Майка Фрателло були темною конячкою, яка несподівано обскакала багатьох фаворитів, то тепер суперники й експерти підходять до «синьо-жовтих» з усією серйозністю. Деякі букмекери відводять українцям друге — після США — місце в групі С. Утім перші два тури показали: якщо винести за дужки майстрів НБА з американської команди (а там, до речі, зібралися зірки не першої величини), решта збірних можуть іти «колесо в колесо».

Матч українців із представниками Домініканської Республіки відкривав програму ЧС-2014. Наші почали бадьоро — 6:0, але потім мали чимало проблем із командою, яку вів уперед форвард «Х’юстон рокетс» Франсіско Гарсія.

У нашій заявці — як і в домініканців, і у фінів — один представник НБА. У першій грі центровий «Фінікс санз» Слава Кравцов приніс в українську скарбничку 13 очок, а от у наступній — пішов із паркету «Біскайя-арени» в Більбао з нулем.

«У матчі відкриття ми відчутно нервували, — визнав американський наставник збірної України. — Якщо в захисті грали на рівні, то попереду в першій половині гри поводилися з м’ячем невдало — дев’ять втрат, програші на підбираннях». На велику перерву команди пішли за скромного рахунку 27:27, а в третій чверті наші зробили ривок і довели матч до перемоги — «плюс 10».

«Нам дуже допоміг Сергій Гладир — він додав упевненості, у скрутний момент треба було довести м’яч до нього. Він зробив важливі кидки для нас, добре зіграв, коли треба було віддати пас», — констатував Фрателло.

Можливо, якби захисник французького «Нансі» не травмувався вже в першій чверті матчу проти фінів, недільний поєдинок склався б для «синьо-жовтих» більш оптимістично. А так — фінський візаві наступив Гладиреві на ногу, коли той приземлився після виконання дальнього кидка, і Сергій вибув через травму гомілкостопу до кінця гри. До того часу він устиг набрати «трюльниками» 6 очок.

За підсумками першої половини гри Україна спільними зусиллями тримала невелику перевагу — «плюс 2». Однак на старті третьої чверті сталося непоясненне: фіни здійснили ривок 19:0! Пізніше Фрателло скаже, що суперник закинув багато легких, необов’язкових м’ячів. Тоді як українці панікували при завершенні атак, грішили неточними передачами і втратами, часто «мучили» м’яча всі відведенні на кидок 24 секунди.

«Ми сьогодні не захищалися так, як повинні захищатися, — зізнався після гри Максим Пустозвонов з «Азовмашу». — Багато разів нас обігрували в центрі, чого ми не повинні були допускати. Фіни заходили в зону, віддавали вільному гравцеві м’яч і закидали триочкові. Відтак вони просто піймали свій ритм — зал почав гнати їх уперед, і їхню команду було важко зупинити».

Справді, якщо нашу збірну на трибунах «Біскайї» підтримували три-чотири десятки фанів (зокрема, і з червоно-чорним прапором та плакатом «ПТН — ПНХ»), то вболівальників із Фінляндії було понад п‘ять тисяч! Туристи із заможної Суомі приїхали підтримати свою команду, котра дебютувала на ЧС, як і Україна. Цікаво, що «синьо-жовті» вибороли путівку на «мундіаль» за ігровим принципом, а фіни — отримали «вайлд-кард» від ФІБА.

Найкращим у їхніх лавах був Шон Хафф — форвард афроамериканського походження з клубу бундесліги «Некар райзен». Також вирізнялися Петтері Копонен із підмосковних «Хімок» та Ерік Мерфі з «Клівленда» (НБА). Наш натуралізований американець Юджин «Пух» Джетер теж «стріляв» влучно — причому другий матч поспіль, але цього разу лідер не отримав належної підтримки партнерів.

У найскрутніший момент Фрателло випустив на майданчик Святослава Михайлюка. Худорлявий хлопчина, який грає в американській лізі NCAA за Канзаський університет і менш як два місяці тому відзначив лише 17-річчя, став наймолодшим гравцем в історії чемпіонатів світу. За десять хвилин у грі він набрав 4 очки, зробивши, зокрема, ефектний слем-данк, та зопалу чотири рази сфолив. Досі наймолодшим дебютантом ЧС був легендарний литовець Сабоніс.

«Я грав так, як я вмію. Сподівався, що допоможу команді настільки, наскільки зможу. В деяких аспектах гри це вийшло, і відставання в рахунку було скорочено з 18 до 5 очок», — розповів згодом Святослав.

За 27 секунд до сирени перевага фінів вимірювалася вже тільки 4 пунктами, але на більше переслідувачі не спромоглися. Тепер сьогодні по обіді українці проведуть дуже важливий матч проти збірної Туреччини.

ТАБЛО

Чоловіки. Чемпіонат світу з баскетболу

Група A (Гранада)

1-й тур. Єгипет — Сербія — 64:85, Франція — Бразилія — 63:65, Іран — Іспанія — 60:90. 2-й тур. Сербія — Франція — 73:74, Бразилія — Іран — 79:50, Іспанія — Єгипет — 91:54.

Становище команд: Іспанія, Бразилія — 2 перемоги/0 поразок, Франція, Сербія — 1/1, Єгипет, Іран — 0/1.

Група B (Севілья)

1-й тур. Хорватія — Філіппіни — 81:78 ОТ, Пуерто-Ріко — Аргентина — 75:98, Греція — Сенегал — 87:64. 2-й тур. Аргентина — Хорватія — 85:90, Сенегал — Пуерто-Ріко — 82:75, Філіппіни — Греція — 70:82.

Становище команд: Греція, Хорватія — 2/0, Аргентина, Сенегал — 1/1, Філіппіни, Пуерто-Ріко — 0/2.

Група C (Більбао)

1-й тур. Україна — Домініканська Республіка — 72:62 (12:13, 15:14, 21:13, 24:22; Джетер (16), Кравцов (13 + 7 підбирань), Гладир (12) — Гарсія (18), Соса (11)), Н. Зеландія — Туреччина — 73:76, США — Фінляндія — 114: 55. 2-й тур. Домінікана — Н. Зеландія — 76:63, Україна — Фінляндія — 76:81(22:20, 15:15, 15:22, 24:24; Хафф (23 + 8 підбирань); Копонен (14 + 9 передач), Мерфі (12 + 8 підбирань) — Джетер (24 + 9 передач + 5 підбирань), Пустозвонов (15), Мішула (8)), Туреччина — США — 77:98.

Становище команд: США — 2/0, Домінікана, Україна, Туреччина, Фінляндія — 1/1, Н. Зеландія — 0/2.

Група D (Лас-Пальмас)

1-й тур. Ангола — Півд. Корея — 80:69, Австралія — Словенія — 80:90, Мексика — Литва — 74:87. 2-й тур. Півд. Корея — Австралія — 55:89, Словенія — Мексика — 89:68, Литва — Ангола — 75:62.

Становище команд: Словенія, Литва — 2/0, Австралія, Ангола — 1/1, Мексика, Півд. Корея — 0/2.