«Диво» в рукавичках

29.08.2014
«Диво» в рукавичках

Після тривалої перерви «Атлетик» із Більбао повертається в Лігу чемпіонів. (з сайта УЄФА.)

Тодi як лондонський «Арсенал» завдяки переможному удару новачка — екс-гравця «Барселони» Алексіса Санчеса — здолав у двоматчевому протистоянні стамбульський «Бешикташ» (1:0) та оформив свій 17-й поспіль вихід до групового раунду Ліги чемпіонів, скромний болгарський «Лудогорець» уперше в своїй історії зіграє в найсильнішому клубному турнірі Старого світу. Хоча до останнього моменту здавалося, що румунська «Стяуа» достатньо впевнено тримає під контролем свої квитки до основного раунду Суперліги, «засушуючи» гостьовий матч після мінімальної домашньої перемоги. Проте диво-гол, який у ворота румунського чемпіона забив Вандерсон на 89-й хвилині, перевернув усе з ніг на голову.

Вирішальним для долі матчу став епізод на останніх хвилинах другого екстра-тайму, коли замість вилученого за фол останньої надії кіпера «Лудогорця» Владислава Стоянова місце у воротах зайняв польовий гравець болгарського клубу — легіонер із Румунії Козмін Моці. Саме він у підсумку став героєм матчу, відбивши в післяматчевій серії пенальті два удари своїх співвітчизників із «Стяуа». Цікаво, що до переїзду в Болгарію сам Моці грав за бухарестське «Динамо».

Вражений історичним досягненням своєї команди, власник «Лудогорця» Кирило Домусчієв запропонував назвати одну з трибун домашнього стадіону клубу на честь Козміна Моці. «Ми здійснили свою мрію. Я не можу описати те, що відчуваю. Ми втратили надію на перемогу після вилучення Стоянова, але потім Моці просто створив диво. Я навіть запропонував фанатам назвати одну з трибун на його честь», — заявив господар «Лудогорця», який, нагадаємо, в минулому сезоні грав у груповому раунді Ліги Європи разом з одеським «Чорноморцем».

За бортом групового раунду ЛЧ залишився й кривдник «Дніпра» в третьому кваліфікаційному раунді — «Копенгаген», який і в матчі-відповіді зазнав поразки від німецького «Байєра». У Леверкузені «фармацевти» просто розчавили підопічних Сольбаккена — 4:0.

Невдачею завершилася спроба «Наполі» пробитися до основного раунду Суперліги. На шляху до мети нездоланною перепоною для неаполітанців став іспанський «Атлетик». Неймовірно потужна домашня підтримка на стадіоні «Сан Мамес», який упродовж усього матчу був «розфарбований» у червоно-білі кольори, допомогла баскам уперше з 1998 року пробитися до групового етапу ЛЧ.

А от шведський «Мальме» взагалі дебютуватиме в основному розіграші найпрестижнішого турніру континенту. Після гостьової поразки «Зальцбургу» (1:2) шведському чемпіонові вдався потужний домашній «камбек» — 3:0.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Четвертий кваліфікаційний раунд (матчі-відповіді, поєдинки середи). «Шлях представників ліг». «Арсенал» (Англія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:0 (Санчес, 45; вилучення: Дебюші, 75 («А»); перша гра — 0:0), «Байєр» (Німеччина) — «Копенгаген» (Данія) — 4:0 (Мін, 2; Чалханоглу, 7; Кісслінг, 31 (пен.), 65; 3:2), «Атлетик» (Іспанія) — «Наполі» (Італія) — 3:1 (Адуріс, 61, 69; Гомес, 74 — Гамшик, 47; 1:1).

«Шлях чемпіонів». «Мальме» (Швеція) — «Зальцбург» (Австрія) — 3:0 (Розенберг, 11 (пен.), 84; Ерікссон, 19; 1:2), «Лудогорець» (Болгарія) — «Стяуа» (Румунія) — 1:0 (по пен. — 6:5; Вандерсон, 89; 0:1).