Дадуть, аби забрати

27.08.2014
Дадуть, аби забрати

Грошi МВФ вiдпрацьовуватимуть, у тому числi й українськi аграрiї.

Україні терміново потрібні гроші! В іншому випадку ситуація у державі може суттєво загостритися. Про серйозність проблеми свідчать хоча би вчорашні події на міжбанківському ринку: американський долар переступив чергову «психологічну» позначку — 14 гривень. Між тим, Міжнародний валютний фонд, який відтермінував видачу нам чергового траншу кредиту «стенд-бай», висуває нові, доволі жорсткі умови.

Перший післясвятковий вівторок подарував українцям черговий шок: торги щодо долара США розпочалися на рівні 13,90 гривнi, а вже до дванадцятої години дня дійшли до 14,10 гривнi... Серед численних факторів, які тиснуть на рідну українську гривню, — також відсутність чергового траншу кредиту МВФ. Як було обіцяно раніше, кредитори мають ухвалити остаточне рішення про цю позику в останні дні серпня. Якщо їхній вердикт буде позитивним, то, на думку експертів, це дозволить хоча би трохи відіграти назад ситуацію із здешевленням гривні.

Утім останні заяви Фонду свідчать: надмірної поблажливості до України не буде. Навіть попри труднощі, які ми відчуваємо із військовим вторгненням сусідньої держави. За словами міністра фінансів України, ми сподіваємося, що МВФ об’єднає третій і четвертий транш. Таким чином загальна сума кредиту становитиме понад 2 млрд. доларів. «Всі транші прив’язані до СПП: так звані спеціальні права позики, — пояснює Шлапак. — Сума змінюється відповідно до того, як змінюється співвідношення валют: євро, ієни тощо. Таким чином, ми сподіваємося, що це буде 2,2 — 2,3 млрд. доларів».

Великою мірою нині Україні треба дещо більше: коли відбувалися перемовини з МВФ, ще не існувало космічних витрат на оборонні програми, відновлення зруйнованих територій, зростання соціальних виплат... Але сподіватися, що Вашингтон оперативно ввійде у наше становище, не доводиться. «МВФ — контора надзвичайно консервативна, — каже посадовець. — Ми хотіли би збільшити суму, але у Фонді парирують: у цьому випадку треба змінювати всю програму стенд-бай. Ми вибрали максимум квоти, яка у нас є — на 16 млрд. доларів».

Але навіть ці самі 2,3 мільярда доларів отримати буде не так легко. І дешевими вони також не будуть: не у сенсі відсоткової ставки, а впливу вимог Фонду на економіку держави. Серед вимог кредиторів: переведення українських аграріїв на загальний режим сплати ПДВ. Кабмін має пристати на цю вимогу до 30 серпня. В уряді тим часом запропонували компроміс: на спеціальному режимі, на думку експертів із Вашингтона, мають залишатися тільки ті підприємства, річний обсяг виручки яких не перевищує 20 млн., а в обробітку перебуває не більше трьох тисяч гектарів землі. Таким чином, на загальні умови перейде не більше 10% усіх сільськогосподарських підприємств. Чи погодиться на цю ідею МВФ, покажуть уже найближчі дні.

Також наш головний кредитор вимагає, аби наш уряд зобов’язався внести зміни до нещодавно прийнятого закону про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів. Згідно з домовленостями Києва з Фондом, парламент має скасувати мораторій на стягнення заставного майна. А Кабмін, натомість, — до кінця вересня підготувати і провести через ВР зміни до нещодавно прийнятого закону про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів: так, щоб захистити постраждалих власників іпотеки у валюті, але одночасно і посилити позиції банків у питанні стягнення заставного майна.

У Фонді вважають, що право на реструктуризацію повинні мати ті українські громадяни, що живуть в об’єктах нерухомості, відданих у заставу; чия сума залишку до погашення кредиту на кінець грудня 2013 року не перевищувала 1 млн. гривень і які можуть довести, що дійсно мають фінансові труднощі, а не просто ухиляються від сплати кредиту під надуманим приводом.

На думку експертів, більшість із вимог, які поставив перед офіційним Києвом Міжнародний валютний фонд, ми виконали. Або майже виконали. Серед нереалізованого — курс національної валюти. Відповідно до графіка коливань курсу, до кінця 2014 року долар має коштувати не більше 10,9 гривнi...

Утім, як свідчать експерти, гроші нам, найімовірніше, дадуть — враховуючи не лише економічний, а й політичний чинник. А також той фактор, що після отримання грошей ми маємо виплатити частину наших боргів.