П’ятеро наших у Нью-Йорку,

27.08.2014

Україна на US Open отримала п’ятьох представників в основній сітці: двох чоловіків і трьох жінок. До Сергія Стаховського та Еліни Світоліної, які були включені в основний турнір без відбору, додалися Ілля Марченко, Марина Заневська та Леся Цуренко. Наш найкращий тенісист — Олександр Долгополов, який є 22-ю ракеткою світу, пропускає відкриту першість США через травму.

В останньому раунді кваліфікації Марченко легко впорався з китайцем Ді Ву — 6:1, 6:3, Заневська виграла в німкені Каріни Вітхефт — 7:6, 6:3, а Цуренко здолала ще представницю Німеччини Анну-Лену Фрідсам — 6:4, 4:6, 6:2.

У першому колі Марченко зіграє з Марко К’юдінеллі зі Швейцарії, який на старті кваліфікації вибив Сергія Бубку-молодшого. Суперниця Цуренко — Заріна Діяс з Казахстану, а Заневська вийшла на американку Шелбі Роджерс. Світоліна зустрінеться із Полоною Герцог зі Словенії, а Стаховський позавчора, в перший день змагань в основній сітці, вже встиг програти Андреасу Сеппі з Італії — 3:6, 1:6, 4:6.

Напередодні в Стаха ще був чудовий настрій, і він привітав усіх українців із Днем Незалежності, розмістивши в інтернеті відео: тенісист із прапором України вийшов на проїжджу частину однієї з вулиць Нью-Йорка й виголосив на камеру промову. «Я пишаюсь тим, що народився у Києві, тим, що я українець!.. Я перепрошую, це лозунг не дуже вдалої Помаранчевої революції, але він дуже доречний у ці дні: разом нас багато, нас не подолати!» — заявив, крім іншого, Стаховський, який посідає 93-й рядок рейтингу АТР.

Шлях через кваліфікаційне сито US Open починали дев’ятеро українців. У першому колі відбору, крім Бубки, вибули Надія Кіченок, Юлія Бейгельзімер, Ольга Савчук, у другому — Денис Молчанов, а у фіналі Катерина Козлова поступилася Чжань Юнжань із Тайваню — 6:2, двічі по 3:6.

Цього року призовий фонд турніру на кортах «Флешинг Мідоуз» сягнув рекордних 38,3 млн. доларів. Із несподіванок понеділка можна виділити вильоти «сіяних» Михайла Южного (Росія, 21) та Жульєна Беннето (Франція, 24).