Третім будеш!

27.08.2014
Третім будеш!

«Бронзовий» стрибок Іллі Кваші на ЧЄ-2014. (з сайта НОК України.)

Григорій ХАТА

Виступ українських спортсменів на чемпіонаті Європи з водних видів спорту, що в неділю завершився в Берліні, навряд чи буде оцінений фахівцями як успішний. Без сумніву, були в історії «синьо-жовтої» збірної й кращі здобутки. Хай там як, а в підсумковому протоколі ЧЄ-2014 наша команда синхроністок, плавців та стрибунів у воду опинилася на 13-му місці, здобувши 11 медалей — 1 золоту, 3 срібні та 7 бронзових відзнак.

Останніми роками головними донорами найвищих континентальних відзнак у складі української збірної були наші водні акробати. Проте цього разу підопічні Тамари Токмачової жодного разу не піднялися на найвищу сходинку європейського п’єдесталу. Натомість своє перше в історії ЧЄ «золото» вибороли вітчизняні синхроністки. Нагадаємо, що українські водні грації стали чемпіонками континенту в комбінації, паралельно здобувши ще два «срібла» та одну «бронзу».

Водночас для українських стрибунів з трампліна, які, зазначимо, виграли медальний залік на минулорічному ЧЄ, нинішній єврофорум отримав бронзовий відтінок. Із п’яти нагород, здобутих вихованцями Токмачової, чотири мають «жовтувато-коричневий» колір. Як розповідала перед стартом змагань головний тренер, її підопічні підійшли до головного старту сезону далеко не в кращих моральних та фізичних кондиціях. Відтак конкурувати на рівних зі своїми основними конкурентами — німцями та росіянами — Ілля Кваша та компанія не змогли.

Через травму плеча найтитулованіший український стрибун відмовився від виступів на успішному для себе метровому (неолімпійському) трампліні, де Кваша виграв чималу кількість європейського «золота». Утім на «трьох метрах» 26-річний миколаївець без нагород не залишився, двічі піднявшись на п’єдестал. У обох випадках — в одиночних змаганнях та синхроні (з Олександром Горшковозовим) — олімпійський призер-2008 здобув «бронзу», пропустивши поперед себе суперників із Росії та Німеччини.

Вочевидь трохи нижче своїх можливостей виступила й чемпіонка Європи-2013 на вишці Юлія Прокопчук. Цього разу в Берліні киянка обмежилася третім місцем. Нагадаємо, що в перший день змагань Юлія разом з Олександром Бондарем стала другою в міксті. У свою чергу Бондар теж на вишці оформив цьогорічний континентальний «дубль», здобувши в парі з Максимом Долговим «бронзу».

У Берліні «бронзову інфекцію» також підхопили й українські плавці. Щоправда, розмірів «епідемії» ця «болячка» в збірній Андрія Сердінова не досягла. Лише одну нагороду змогли вибороти представники нашої збірної плавців на ЧЄ-2014. Як і на аналогічних змаганнях дворічної давнини, єдиним медалістом у складі «синьо-жовтих» став Андрій Говоров. Щоправда, якщо в 2012-му йому вдалося потрапити в призову трійку на дистанції 50 м вільним стилем, то цього разу він «забронзовів» на 50 м батерфляєм. Водночас у спринтерському фіналі кролем представник Дніпропетровщини фінішував останнім — восьмим.

Ніяк не може «розчаклувати» континентальний басейн олімпійського стандарту Дарина Зевіна. Удруге поспіль великий водний форум Старого світу вона завершує з дерев’яними медалями. Повз п’єдестал вона пропливла в 2012-му, повторилася історія й цього разу на дистанції 100 м на спині.

По суті, єдиною втіхою для Дарини, яка 1 вересня святкуватиме своє 20-річчя, може стати побитий на ЧЄ рекорд України на дистанції 4х100 м комплексом.

Даша в компанії Марії Лівер, Любові Король та Дарини Степанюк більш ніж на секунду оновила національне досягнення Ірини Амшеннікової, Яни Клочкової, Ганни Хлистунової та Оксани Серікової, що було встановлене вісім років тому.

Поміж іншого варто відзначити й особистий успіх Марії Лівер, яка фінішувала четвертою на 50 м брасом. Що цікаво, перемогла тут олімпійська чемпіонка Лондона-2012 Рута Мейлутіте, яка кількома днями раніше виграла «золото» на Юнацьких літніх Іграх у Нанкіні.

ТАБЛО

Медальний залік ЧЄ-2014
з водних видів спорту:

Країна З С Б Загалом

1. В. Британія 11 8 8 27

2. Росія 9 7 3 19

3. Італія 8 3 12 23

...13. Україна 1 3 7 11