З особливого сплаву

22.08.2014
З особливого сплаву

Кадр із фільму «Літачки: Рятувальний загін». Літачки в кіно рятують життя на камеру, але цим вчать дітей робити це в реальності.

«Якщо відступиш, уяви всіх, кого ти міг врятувати», — каже ветеран авіації вертоліт на ім’я Гвинт новачку-пожежнику Пилюку Вітрогону в американській анімаційній комедії «Літачки: Рятувальний загін» режисера Роберта Ганнавея. На таких картинах добре виховувати наймолодших глядачів бути відданими друзями, приносити користь суспільству, не боятися негараздів, виходити сухим із надзвичайних ситуацій і в потрібний момент спромогтися на великий вчинок, який врятує від смерті людей та принесе мир і радість усім навколо. Адже головні герої мультфільму — літачки, вантажівки, пожежні машини, екскаватори і фургончики — «з особливого металу». У них замість мотору велике серце, яке не часто і в людей буває.

Мультик про літачків, створений Disney Toon Studios, iз самого початку творцями картини планувався як трилогія. Перша частина вийшла рівно рік тому. Історія розпочалася з того, що скромний трудяга-літак працював сільськогосподарським розпилювачем на заштатному провінційному аеродромі «Криві лопаті». Він мріяв узяти участь у навколосвітніх перегонах найшвидших літаків. І небеса почули його. Пилюк знайшов друзів, які допомогли йому подолати слабкості і кинути виклик гордовитому чемпіону Ріпслінгеру. Увесь світ із завмиранням серця стежив за гонкою у небесах. І Пилюк переміг. Тепер він — зірка. Всі дівчата від нього мліють. Зі слави Пилюка починається друга частина комедії під назвою «Літачки: Рятувальний загін».

Сценарист задумав показати на екранах історію про другий шанс — як можна мати все: славу авіагонщика, безмежні можливості, коли весь світ біля твоїх крил, але від долі не втечеш і одного дня можна втратити все. І тут постає вибір: або ти помираєш від технічних несправностей, або кардинально змінюєш своє життя і більше ніколи не ганяєш. І Пилюк зміг переродитися. Тепер він не гонщик, а один із членів сміливої пожежної команди.

Серед пожежників не буває редисок, як називав поганих людей Доцент із «Джентльменів удачі». Це ті герої, які летять туди, звідки інші тікають. Але їхнє керівництво нічим не відрізняється від деяких чиновників. Начальник пожежної частини, який «сі мастит воском щоднє», заграбастав фінансування і за відмиті кошти відремонтував собі розкішний готель, аби там проводити гучні вечірки. Але наприкінці фільму катюзі дістається по заслузі. Міністр оборони його звільняє і ставить керівником порядного і чесного пожежника.

Варто відмітити чудовий переклад фільму. Здається, у своїх дотепних словечках він перевершив мультфільм «Тачки». Чого тільки варта карпатська говірка зеленого і задуманого як смерека літака Вітрильника. Коли наближається біда, він зітхає: «Йой буде!». Його мові властиві тільки для Карпат фразочки — «чую файно», «йо, пильнуйся там», «вовк теліжився», «не кажи ніц»...

Не відомо, в чиєму штаті друзі Пилюка шукали йому запчастину, але в українському прокаті вони зверталися до знайомого з Нової Каховки. Також новотвором у фільмі вийшов пароль пожежників — інферно (великий вогонь). «Я ще думав «Іван-чай», але його затюкали», — пояснює вибір паролю один з літаків.

До речі, голосом чарівної героїні на ім’я Динамітка розмовляє телеведуча програми «Сніданок з 1+1» Людмила Барбир. На прем’єру вона прийшла зі своїм сином. «Не знаю, чи мій Тарасик впізнає мамин голос у мультиках. У принципі, він уже звик до того, що я у житті розмовляю мультяшними голосами. Тому що, коли я читаю казку, звичайно, перевтілююся в різних персонажів. Йому це страшенно подобається! Я навіть свої історії вже придумую з його улюбленими героями. Тому не знаю, чи він упізнав би мене в «Літачках» — він ще дуже маленький, йому два рочки. Але йому не звикати», — каже Людмила Барбир.

ДОБРА СПРАВА

Кошти, зібрані від продажу квитків на «Літачки: Рятувальний загін», будуть витрачені на канцелярію і шкільне приладдя для наших гостей — маленьких переселенців з Криму та сходу України. Діти побували також на прем’єрі. Після перегляду зізналися, що мультик їм дуже сподобався і вони тепер теж готові летіти туди, звідки всі тікають. Літачки їх навчили бути з особливого металу, а отже, в потрібний момент спромогтися на великі справи.