Стабільність — ознака класу

22.08.2014
Стабільність — ознака класу

На 10-метровій платформі український дует стрибунів виборов «бронзу» ЧЄ-2014. (з сайта dsmsu.gov.ua.)

Коли три роки тому на чемпіонаті світу з водних видів спорту в Шанхаї необстріляний тандем двох Олександрів — Бондаря та Горшковозова — сенсаційно здобув «бронзу» в синхронних стрибках iз вишки, здавалося, що на цей дует із Луганщини чекає довге й урожайне на медалі майбутнє. На наступний рік хлопці здобули аналогічної проби нагороду вже на головному водному форумі Старого світу. Проте надалі шляхи хлопців розійшлися. Через травму Бондаря на минулорічному чемпіонаті Європи зі стрибків у воду в парі з Горшковозовим виступав Дмитро Меженський. Але з поверненням на 10-метрову платформу Бондаря, який вважається лідером чоловічої збірної на цій висоті, до нього в пару став 18-річний Максим Долгов із Запоріжжя. Натомість Горшковозова перевели в пару до Іллі Кваші на трамплін. Його давній партнер по «синхрону» Антон Пригоров через проблеми зі здоров’ям був змушений пропустити чемпіонат України, за підсумками якого саме й формувався склад національної збірної на ЧЄ-2014. Хоча, не виключено, що останні невдачі Кваші та Пригорова в «синхроні», де «слабкою ланкою» був Антон, змусили тренерський штаб просто переформатувати склад цього дуету.

І все ж медальні традиції українських стрибунів iз вишки залишаються непорушними. Попри чергове оновлення четвертий рік поспіль пара українських стрибунів здобула на 10-метровій платформі континентальну нагороду.

Можливо, цього року підопічним Тамари Токмачової дещо пощастило, адже через травму одного з учасників тандему була змушена знятися зі змагань іменита російська пара. Однак непросте випробування ЧЄ Бондар та Долгов витримали з честю, здобувши для української збірної «бронзу». Варто відзначити, що на п’єдестал наші хлопці потрапили в останній момент, коли завдяки практично ідеально виконаному заключному стрибку обійшли в підсумковому протоколі британську пару.

Другими стали білоруси Вадим Каптур та Євген Корольов, а «золото» дісталося господарям турніру — досвідченим Патріку Хаусдінгу та Саші Кляйну, чия перевага на вишці була беззаперечною.

Водночас у змаганнях жінок на метровому трампліні перемогла іменита італійка Таня Каньйотто. Українські спортсмени Олена Федорова та Ганна Письменська посіли 5-те та 11-те місця, відповідно. В аналогічному турнірі чоловіків, де переміг Хаусдінг, наш Олег Колодій посів 10-ту позицію.