Планів — море, медаль — одна...

21.08.2014
Планів — море, медаль — одна...

Через два роки після Дебрецена в Андрія Говорова з’явилася ще одна класична європейська «бронза». (з сайта day.kiev.ua.)

Ім’я Андрія Говорова на слуху вже не перший рік: після успішного виступу на Юнацькій олімпіаді 2010 року уродженець Севастополя здобув уже не одну нагороду й на дорослих чемпіонатах світу та Європи. Щоправда, тут варто зробити застереження, адже всі ці «урожайні» континентальні та світові першості проходили на «короткій воді». Натомість в класичному басейні (50 м) Говоров, можна сказати, буксує. Не склалося у нього на Олімпіаді-2012, повз медалі проплив він і на ЧС-2013. Зрештою, не довів Андрій, здавалося б, виграшну справу і на нинішньому єврофорумі, який проходить у Берліні.

Пiсля рекорду чемпіонатів Європи (22,87 сек.) в першому ж (кваліфікаційному) запливі на дистанції 50 м батерфляєм від Говорова небезпідставно очікували «золотого» фінішу. Утім, вийшовши до фіналу з кращим часом, у підсумку українець посів лише третє місце, показавши вельми скромний результат — 23,21 сек. Своєму рекорду, встановленому днем раніше, Андрій програв 0,34 сек. А виконав би Говоров у фіналі роботу за найвищим розрядом, став би чемпіоном. Утім «золото» дісталося не йому. Одразу двоє плавців — француз Флоран Маноду та білорус Євген Цуркін з часом 23.00 — зійшли на найвищу сходинку п’єдесталу. Цікаво, що за підсумками цього фіналу організаторам довелося вручати також і дві бронзові нагороди, адже ідентичний з Говоровим результат показав і британець Бенджамін Прауд.

«Те, що відбулося сьогодні на чемпіонаті Європи, — унікальний випадок. Адже за всю свою кар’єру я вперше бачу, щоб два спортсмени показали однаковий час на першому місці, а ще два — на третьому», — зазначила суддя міжнародного класу та віце-президент Федерації плавання України Ганна Кокоша.

В активі Андрія Говорова тепер є дві медалі «олімпійського стандарту». Два роки тому, на аналогічному єврофорумі в Дебрецені, українець виграв «бронзу» на дистанції 50 м вільним стилем. Утім у Берліні він ще матиме нагоду розміняти цю відзнаку на медаль вищої проби.

Вочевидь буде нагода здобути класичну континентальну відзнаку й у Дарини Зевіної, яка вчора пробилася до півфіналу запливу на 100 м на спині з третім часом. На відміну від 200 м, де, нагадаємо, титулованій киянці (успіхи якої в більшій мірі також обмежуються 25-метровим басейном) не вдалося потрапити до фіналу, на «сотці» Даша має непогані шанси на успіх.

Водночас інші вітчизняні плавці в Берліні виглядають більш ніж скромно. Окрім Говорова, досі нікому з української збірної, яку очолює Андрій Сердінов, не вдалося пробитися до фінальних запливів. Участю в півфіналі може похвалитися хіба що Марія Лівер, яка показала передостанній (15-й) час на дистанції 100 м брасом. Натомість Сергій Фролов та Максим Шемберєв обмежилися виступом у кваліфікаційному запливі на дистанціях 1500 та 400 м. На аналогічній турнірній дистанції зі змагань зійшли Сергій Варварук (100 м на спині), Аліна Вац (100 м вільним стилем), Дарина Степанюк й Любов Король (50 м батерфляєм), Валерій Димо та Дмитро Оселедець (100 м брасом), Сергій Варварук і Антон Гончаров (200 м вільним стилем).

Натомість одна з найбільш перспективних плавчинь світу 16-річна брасистка з Полтави Вікторія Солнцева, яка є чемпіонкою світу серед юніорів, взагалі відсутня на чемпіонаті Європи (немає її і на Юнацьких іграх). Вона вже більше року не виступає на офіційних змаганнях. Неповнолітня спортсменка стала заручником конфлікту між її батьками та новим керівництвом Федерації плавання України, яку нещодавно очолив Дмитро Качуровський.

«Вочевидь батьки, разом із спортсменкою, разом з її колишнім тренером (певно, йдеться про Сергія Бондаря — екс-головного тренера національної збірної з плавання — Авт.) шукали, як досягти економічного ефекту в найкоротший проміжок часу. — пан Качуровський пояснює причини відсутності юної зірки в складі національної команди. — Зараз Солнцева тренується в Туреччині, в турецькому клубі. Але у Федерації є чітка позиція — ми спортсменами не торгуємо. В тому сенсі, що спортсменка Солнцева, як і будь-який інший спортсмен, не буде допущена до участі в Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро в складі якоїсь іншої команди».

За словами Дмитра Качуровського, двері до української збірної для талановитої брасистки відчинені. Водночас очільник ФПУ дає зрозуміти, що перехід Солнцевої під прапор іншої країни матиме негативні наслідки для її спортивної кар’єри. «Для того, щоб спортсменка такого класу, як Вікторія Солнцева, з’явилася, в даному випадку Полтавська область, полтавська школа, тренери з Полтави витратили сім-вісім років життя, витратили велику кількість часу, уваги і зусиль. Тож вважаю, що ця людина зобов’язана представляти Україну. Ми дивимося законодавство багатьох країн. Там узагалі людина не може змінити клуб упродовж восьми років, якщо вона хоча б один раз за нього виступала. Як тоді взагалі можна говорити про зміну країни?», — резюмує Качуровський.