«Золота» комбінація українок у Берліні

19.08.2014
«Золота» комбінація українок у Берліні

Українські синхроністки перемогли в комбінації на ЧЄ-2014.

Рік тому спортивна Україна з гордістю відзначала історичний тріумф своїх майстринь синхронного плавання, які вперше зійшли на світовий п’єдестал, вигравши на ЧС-2013 «бронзу» в групових вправах. Цього ж літа наші водні грації досягли не менш значного досягнення, здобувши своє дебютне «золото» на чемпіонаті Європи.

І нехай воно вигране в неолімпійській дисципліні та за відсутності законодавиць мод у цій царині, перемога Лоліти Ананасової, Анни Волошиної, Ксенії Сидоренко, Олени Гречихіної, Олександри Сабади, Катерини Садурської, Анастасії Савчук, Катерини Резник, Олександри Кашуби та Ольги Золотарьової в комбінації — визнання класу головного тренера нашої збірної Світлани Саїтової та винагорода для дівчат за їхнє терпіння та багаторічну виснажливу роботу.

Власне чемпіонат Європи з водних видів спорту, який триває в Берліні, став справжнім проривом для українських синхроністок, де вони, як справжні професіонали, котрі крок за кроком піднімаються на спортивну вершину, здобули медалі в усіх без винятку дисциплінах. При цьому підопічні Саїтової в загальному заліку випередили титуловану збірну Іспанії, пропустивши поперед себе лише визнаних фавориток із Росії, котрі, якщо вірити висловлюванням їхнього наставника Тетяни Покровської, не заявилися в змагання комбінацій з політичних мотивів, аби дати можливість іншим командам бути першими.

Водночас в інших змагальних дисциплінах — соло, дуеті та групових вправах — росіянки перемогли з великою перевагою.

Нашим дівчатам за відносно кращі позиції на п’єдесталі довелося сперечатися з іспанками, які на попередніх змаганнях традиційно виходили сильнішими за наших співвітчизниць. Цього ж разу піренейкам лише в одному випадку вдалося перевершити наших грацій. Зробила це досвідчена лідерка іспанської команди Она Карбонель, яка у змаганнях солісток посіла другу позицію, випередивши таким чином харків’янку Ганну Волошину, якій дісталася «бронза». А перемогу тут здобула нова російська прима — Світлана Ромашина. Вона, варто відзначити, на відміну від своєї неперевершеної попередниці Наталі Іщенко, котра з усіх турнірів поверталася в ранзі мультичемпіонки, змагалася лише в одному, особистому, виді.

Хай там як, але у росіянок є напрочуд довга «лава запасних», що дозволила їм різними складами легко перемогти й у змаганнях дуетів, а також групових вправах. У обох випадках другими — з доволі відчутним відставанням — фінішували українські грації. Відзначимо, що в кожному з медальних виступів на «арену» виходила 22-річна харків’янка Волошина. У дуеті їй «асистувала» її землячка Лоліта Ананасова, а в групі, окрім цих двох синхроністок, «срібло» вибороли Гречихина, Кондрашова, Сабада, Садурська, Савчук, Сидоренко.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи з водних видів (Берлін). Синхронне плавання.

Соло. 1. Ромашина (Росія) — 189,6584. 2. Карбонель (Іспанія) — 185,4774. 3. Волошина (Україна) — 181,8341.

Дуети. 1. Коробова/Колесниченко (Росія) — 188,0391. 2. Ананасова/Волошина (Україна) — 181,8483. 3. Карбонель/Кламбург (Іспанія) — 181,2331.

Групи. 1. Росія — 189,7601. 2. Україна — 184,1484. 3. Іспанія — 182,4800.

Комбінація. 1. Україна — 94,4333. 2. Іспанія — 93,0333. 3. Італія — 90,3333.