Без допомоги «паразитки»

19.08.2014
Без допомоги «паразитки»

Катерина Лагно на турнірі в Тромсе.

На 41-й Всесвітній шаховій олімпіаді, що завершилася в норвезькому Тромсе, п’єдестал жіночого заліку виявився таким самим, як і два роки тому в Стамбулі: Росія, Китай, Україна. Команда Росії виграє ВШО серед жінок утретє поспіль.

Поразка росіянок нашій збірній у 10-му турі зрештою виявилася єдиною втратою очок «триколірних» на турнірі. В останній ігровий день існував теоретичний розклад, за яким підопічні Михайла Бродського могли піднятися вище «бронзової» сходинки, але команда Росії таки виграла в болгарок (2,5:1,5), а наші співвітчизниці розійшлися миром із рейтинг-фаворитами — китаянками на чолі з чемпіонкою світу Хоу Іфань — 2:2. На всіх дошках — у Анни й Марії Музичук, Анни Ушеніної і Наталки Жукової — було зафіксовані нічийні результати. Зрештою обидві збірні набрали однакову кількість очок — по 18, але китаянки виявилися кращими за додатковими показниками. Крім названих шахісток, у попередніх матчах у Тромсе за Україну грала також Інна Гапоненко.

Найкращою за індивідуальними показниками серед українок стала Жукова — 7,5 очка в десяти партіях, це найкращий показник для четвертих дошок. В активі сестер Музичук — по 6 балів, в Ушеніної — 5,5 (але в дев’яти партіях), у Гапоненко — 3,5 (5).

Нагадаємо, «синьо-жовту» збірну перед Олімпіадою-2014 поповнила галичанка Анна Музичук, яка повернулася на Батьківщину з команди Словенії. Натомість з-під українського прапора вийшла Катерина Лагно, найсильніша на той час наша шахістка. Збірну Росії ледь не позбавили права участі в турнірі через невчасне оформлення документів на Лагно. З’ясувалося, що Федерація шахів України до останнього не бажала відпускати донеччанку до Росії, а тамтешнє шахове відомство намагалося «купити» Лагно у ФШУ «аж» за 20 тисяч євро.

Зрештою Катерина Лагно не стала лідеркою збірної Росії на першій дошці — 6 очок у 10 партіях, тоді як, скажімо, результат Валентини Гуніної на другій дошці — 8 балів. В останньому турі Лагно взагалі програла важливий двобій болгарці Стефановій. І з колишніми співвітчизницями в Катерини стосунки зіпсувалися. «Очищення від паразитів — тільки до кращого. І пройшло воно безболісно, — заявила в інтерв’ю XSport.ua Наталія Жукова. — Якщо Катя не хоче грати [за Україну], так насильно ж милий не будеш. У Тромсе ми з нею не спілкувалися, і сама вона уникала контакту з нами. Людина пішла не лише зі збірної — вона поїхала і з країни».

Невдачею можна вважати виступ на Олімпіаді чоловічої збірної України — шосте місце, при тому що на ВШО-2012 українці були бронзовими призерами, у 2010-му році — чемпіонами, а взагалі за часи незалежності в них шість олімпійських призових місць, із яких два — «золоті».

В останньому турі в матчі з угорцями збірній України для потрапляння в «призи» потрібна була тільки перемога, але всі гросмейстери — Руслан Пономарьов, Павло Ельянов, Антон Коробов, Олександр Моісеєнко — розійшлися з суперниками нічиїми. Відверто провалився в Тромсе наш лідер Василь Іванчук: лише 4 очки в дев’яти партіях. Найкращий особистий показник у Ельянова — 7 пунктів у дев’яти матчах.

Чемпіонами ж у чоловіків уперше стали китайці, які на старті мали лише сьомий командний рейтинг. До слова, збірна України мала другий рейтинговий показник і поступалася за силою тільки Росії, яка також несподівано лишилася без медалей.

ТАБЛО

Всесвітня шахова олімпіада (Тромсе). Підсумок

Чоловіки. Китай — 19 очок, Угорщина, Індія, Росія, Азербайджан — 17, Україна, Куба, Вірменія, Ізраїль, Іспанія, Білорусь — 16...

Жінки. Росія — 20, Китай, Україна — 18, Грузія, Вірменія, Казахстан — 17...