Прорив Ляшка: за 4 місяці рейтинг підскочив у 4 рази

15.08.2014

Заслуги перед Євромайданом, участь у війні з окупантами на сході України, активна життєва та громадська позиція, патріотизм, принциповість та незламний дух — усе це ймовірні причини стрімкого зростання довіри до Олега Ляшка, визнають політологи.

Ляшко — феномен. І нехай ще не так давно хтось відверто кепкував із нього, хтось не сприймав усерйоз, хтось просто недооцінював. Утім за останні місяці ситуація з рейтингом найрадикальнішого в країні політика кардинально змінилася. Ляшко не намагався переконати — він просто робив свою справу. Вдягав бронежилет та берці, сідав у гелікоптер i летів на Донбас. Доставляв поранених, передавав допомогу, підіймав бойовий дух бійцям спецбатальйонів, ішов на спецоперації та разом iз ними — перемагав у боях за Україну. Відеозаписи його допитів сепаратистів б’ють рекорди переглядів.

Тим часом як народний депутат він встигав відвідувати парламентські сесії, роздати на горіхи комуністам та «регіоналам», просувати закони з боротьби з сепаратизмом та навіть про притягнення до відповідальності російського президента Путіна. Не дивно, що ця робота принесла результати: своєю щирістю та неупередженістю Ляшко довів, що вартий претендувати на перші ролі в державі.

Соціологія говорить сама за себе. Якщо у квітні-травні Радикальна партія Олега Ляшка, за даними соцопитування на замовлення Міжнародного республіканського інститутуту та групи «Рейтинг», могла претендувати лише на 4-5% голосів виборців та на 5-6-те місце у рейтингу популярності партій, відповідно, то вже на початку липня Ляшко лишив далеко позаду більшість партій-конкурентів. Так, згідно з опитуванням КМІС, Ляшко вибився в лідери: за його Радикальну партію на парламентських виборах готові були віддати голоси 12,5% українців. Цікаво, що КПУ та ПР, з якими активно бореться Ляшко, згідно з результатами того самого рейтингу, навіть не мали шансів потрапити до парламенту, балансуючи на межі прохідного бар’єру. Група «Рейтинг» у цьому ж місяці давала Радикальній партії 9,8% (13% — серед тих, хто братиме участь у виборах), це другий результат після партії Порошенка «Солідарність». А вже наприкінці липня КМІС провів нове опитування, результати якого сенсаційнi. Так, за його даними, за Радикальну партію Олега Ляшка висловили бажання проголосувати 22,2% українців, тим самим забезпечивши їй беззаперечне перше місце у перегонах!

На думку політичних експертів, секрет успіху Ляшка простий: він поводиться щиро та, на відміну від інших партій, не йде на співпрацю з олігархами. Так, за словами директора аналітичного центру «Політика» Ігоря Попова, олігархи, які бажали просунути своїх людей у списки Радикальної партії, отримали відкоша.

«Причому дехто вислухав це в настільки категоричній формі з використанням ідіом, що тут же дав команду «мочити інформаційно» Олега Ляшка», — зазначив Попов.

За його словами, Ляшко розуміє, що списки його партії будуть під мікроскопом вивчені конкурентами та журналістами, і тому навряд чи поступиться принципами.