НОВИНИ ПЛЮС

15.08.2014

Адвокати закликають до обміну політв’язнями

Захисники українського кінорежисера Олега Сенцова — адвокати Дмитро Дінзе, Світлана Сидоркіна та Володимир Самохін — звернулися до президентів України та РФ iз закликом обмінятися політв’язнями. «Ми закликаємо президентів Володимира Путіна і Петра Порошенка, а також уряди та уповноважені структури Російської Федерації та України проявити мужність і добру волю, людяність і мудрість, продемонструвати готовність до діалогу і бажання зробити перший з безлічі кроків на шляху подальшого мирного врегулювання конфлікту і прийняти рішення про взаємний обмін заарештованими на територіях обох країн українцями і росіянами. Ми закликаємо здійснити обмін з урахуванням згоди обвинувачених та із зобов’язанням провести розслідування другою стороною після обміну»,— зазначається у зверненні. Адвокати мають на увазі українців Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надію Савченко, Геннадія Афанасьєва й Олексія Чирнія, які перебувають під вартою в Москві, а також громадянку РФ Марію Коледу, що перебуває в одному зі слідчих ізоляторів Києва і фотокореспондента інформагентства «Россия сегодня» Андрія Стеніна, який, на їхню думку, імовірно, перебуває під вартою в Запоріжжі.

Україна не платитиме РФ за Тимошенко

Вищий господарський суд відмовив міністерству оборони РФ у стягненні 3,11 млрд. гривень боргів корпорації ЄЕСУ з держбюджету України. При цьому суд зобов’язав Міноборони Росії повернути Україні вже виплачені 38,68 млн. гривень. Борг перед Міноборони РФ утворився наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом Лазаренка угоду. Україна за президентства Віктора Януковича почала виплачувати цей борг ЄЕСУ. При цьому взимку цього року влада добилася відстрочки виплат на один рік. Та після лютневих подій у Києві, вже на початку березня цього року, суд першої інстанції скасував рішення попередніх судів і відмовив міноборони РФ у стягненні боргу з держбюджету України. Апеляційний суд і ВГСУ залишили це рішення без змін.

Суд відклав на невизначений термін розгляд заборони КПУ

Окружний адміністративний суд Києва оголосив перерву на невизначений термін у розгляді позову про заборону діяльності Комуністичної партії України. Про це заявила вчора головуюча суддя Любов Маруліна, передає кореспондент РБК-Україна. Про дату наступного засідання суд повідомить учасників процесу пізніше. 14 серпня в ході засідання суд задовольнив клопотання представників КПУ про витребування у Верховної Ради стенограми виступів лідера КПУ Петра Симоненка для проведення комплексної її експертизи. Також суд на прохання представників партії «Свобода» долучив до матеріалів справи висновок лінгвістичної експертизи публічних виступів Симоненко, яка була проведена з ініціативи партії «Свобода». Нагадаємо, Мін’юст України просить суд заборонити діяльність Комуністичної партії України за сепаратизм.