Похід за «сріблом»

15.08.2014
Похід за «сріблом»

Людмила Оляновська принесла Україні першу медаль чемпіонату Європи-2014. (зі сторінки спортсменки «Вконтактє».)

До останнього часу спортивну ходьбу навряд чи можна було вважати пріоритетним видом у вітчизняному легкоатлетичному господарстві. Проте коли в травні донеччанин Руслан Дмитренко переміг на етапі Кубка світу в Китаї, встановивши на дистанції 20 км новий рекорд України, стало зрозуміло, що вітчизняні майстри ходьби піднялися на новий, вищий рівень. І хоча Руслан не зміг закріпити свій кубковий успіх виграшем медалі на чемпіонаті Європи, який iз вівторка триває в Цюрiху, своїм лідерством на першій половині 20-кілометрової дистанції та підсумковим четвертим місцем він уселив віру у високі можливості своїм колегам по збірній.

Те, що не вдалося в середу Дмитренкові, зробила лідерка нашої жіночої команди Людмила Оляновська, піднявшись на другу сходинку континентального п’єдесталу за підсумками ходьби на 20 км. У напруженій боротьбі на останнiх метрах дистанції вона на 1 секунду випередила чешку Анежку Драхотову. А першою фінішну лінію перетнула росіянка Ельміра Алембекова. Зазначимо, що 21-річна Оляновська поклала першу медаль чемпіонату Європи в «синьо-жовту» скарбничку.

Вагомі медальні сподівання були пов’язані з десятиборцем Олексієм Касьяновим, котрий після першого змагального дня йшов на четвертій позиції. Однак пройти на високому рівні й другу частину декатлону представникові Запоріжжя не вдалося. У підсумку — восьме місце. Нічим похвалитися й відомому стаєру Сергію Лебедю, котрий узагалі не зміг завершити забіг на 10 км.

Без індивідуальних медалей за підсумками спринтерських змагань залишаться й наші титуловані бігунки Олеся Повх та Наталя Погребняк. Жодній із них не вдалося пробитися до фіналу 100-метрівки.

Натомість неабияк здивувала Ольга Земляк, яка пробилася до вирішального забігу на дистанції 400 метрів iз найкращим часом.

Переможницею кваліфікації вийшла й Ольга Саладуха — в секторі для стрибків потрійним у першій же спробі вона виконала прохідний норматив — результат — 14,42 м, який у підсумку нікому не вдалося перевершити. Без проблем сито відбору подолав і зірковий стрибун у висоту Богдан Бондаренко. Не секрет, що від харків’янина на ЧЄ очікують побиття «монолітного» рекорду світу (2,45 м), встановленого Хав’єром Сотомайором у 1993 році. Для подолання ж кваліфікації йому вистачило й 2,23.