«Стара гвардія» і юний талант

15.08.2014
«Стара гвардія» і юний талант

На ЧЄ-2013 українські баскетболісти своєю грою здивували багатьох спеціалістів. (з сайта ФІБА-Європа.)

Активно готуючись до дебютного чемпіонату світу, наша чоловіча збірна досі не виграла жодного контрольного поєдинку. Загалом підопічні Майка Фрателло програли п’ять матчів. А останній з них, що завершився болючою поразкою австралійцям (60:75), навіяв на шанувальників «синьо-жовтих» розпач і смуток. Не в захваті від продемонстрованої на тренувальному зборі в Литві гри й наші баскетболісти та їхній американський наставник. За словами натуралізованого американця Пуха Джетера, команда ніяк не може знайти свою гру. «На поєдинок з Австралією ми вийшли немов сонні мухи. Схоже, далися взнаки виснажливі тренування, спрямовані на оптимізацію фізичних кондицій», — пояснює невдалі результати команди форвард «синьо-жовтих» Максим Корнієнко.

Утім Майк Фрателло заспокоює: «На турнірі в Литві ми намагалися дати шанс усім без винятку гравцям. Можливо, до Клайпеди на «перегляд» ми взяли занадто багато виконавців, але тепер варто серйозніше поставитися до ігрового часу, надавати більше хвилин гравцям основного складу».

Сьогодні українська збірна розпочинає насичений французько-іспанський вояж, під час якого впродовж семи днів наші хлопці зіграють п’ять товариських матчів iз суперниками, що також ведуть підготовку до чемпіонату світу, який 30 серпня стартує в Іспанії. Перед відльотом до Західної Європи Фрателло максимально скоротив кількість баскетболістів, що продовжують перебувати в таборі «синьо-жовтих». Якщо на першому навчально-тренувальному зборі було більше 30 виконавців, то до Ніцци, де вже сьогодні українці знову поміряються силами з австралійцями, Фрателло взяв 14 баскетболістів. Зазначимо, що місце в остаточній заявці на «мундіаль» отримають лише 12 гравців.

«Минулого року перед чемпіонатом Європи ми до останнього можливого моменту тримали у складі 14 гравців. Ми хотіли підстрахуватися на випадок травм. Приміром, зараз проблеми зі здоров’ям мають Гладир та Пустовий», — пояснює свої кадрові «ходи» американський наставник «синьо-жовтих».

Відзначимо, що для багатьох експертів доволі несподіваним виглядає перебування в дорослій команді 17-річного юніора Святослава Михайлюка, якого Фрателло взяв на заключний підготовчий збір. Вочевидь такий високий кредит довіри в очах американця хлопець здобув після успішного виступу на юніорському чемпіонаті Європи (U-18) в дивізіоні В, де наша збірна здобула «срібло», а сам Михайлюк отримав від організаторів звання найкориснішого гравця турніру.

Утім, думається, головну ставку Фрателло все ж зробить на «стару гвардію», з якою він на минулорічному ЧЄ посів сенсаційно високе шосте місце. Воно, нагадаємо, стало автоматичною перепусткою на «мундіаль», де українській команді на груповому етапі доведеться зіграти зі збірними Туреччини, Фінляндії, Нової Зеландії, Домініканської Республіки та чинними чемпіонами планети — американцями.

А завтра — на зборах у Ніцці — українці поміряються силами з переможцями ЧЄ-2013 — французами. «Буде цікаво подивитися на наш рівень готовності», — своїми очікуваннями щодо зустрічі з галлами поділився центровий нашої команди Кирило Натяжко. «Попереду в нас 5 товариських матчів і 17 днів до початку чемпіонату світу — за цей час ми повинні додати», — резюмував Майк Фрателло.

НА СТАРТ

Склад української збірної, що вирушив на заключний збір перед ЧС-2014:

Захисники: Сергій Гладир, Дмитро Глєбов, Юджин Джетер, Дмитро Забірченко, Олександр Липовий, Святослав Михайлюк, Олександр Мішула

Форварди: Максим Корнієнко, Максим Пустозвонов

Центрові: Станіслав Завадський, Ігор Зайцев, В’ячеслав Кравцов, Кирило Натяжко, Артем Пустовий.