А тобі – не дам

14.08.2014

Протягом останніх 50 років саме Миколаїв був одним зі світових лідерів з виробництва газотурбінних двигунів ДН-80 для фрегатів військово-морського флоту. У продукції «Зорі» був зацікавлений і російський «Газпром» — питома вага її експорту до Росії перевищувала 60 відсотків від загальної кількості продажiв, хоча раніше чиновники стверджували, що продукція «Зорі» надходить до Росії в рахунок погашення українських боргів.

Після розірвання контракту віце-прем’єр Росії Дмитро Рогозін поспішив заявити, що підприємство, альтернативне «Зорі», через кілька років може з’явитися в місті Рибінськ. Однак для цього Росії буде потрібно закупити не тільки обладнання, а й придбати унікальні технології виробництва, вартість яких обчислюється мільйонами доларів. Також не зрозуміло, де росіяни візьмуть кваліфіковані кадри для цієї роботи, адже досі в Російській Федерації подібного підприємства просто не існувало.

«За технічним потенціалом, рівнем наукоємності продукції, що випускається, а також підготовкою кадрового складу це підприємство стоїть в одному ряду з такими всесвітньо відомими компаніями, як Siemens, General Motors, MAN, Rolls-Royce, General Electric, — відзначив в одному зі своїх останніх інтерв’ю провідний інженер німецького концерну Siemens Роберт Тауд. — Саме завдяки миколаївському заводу Україна досі входила до п’ятірки країн світу, здатних самостійно виробляти технологічно складну продукцію: газові турбіни та обладнання для обслуговування газових магістралей».

Продукцією унікального українського підприємства, що входить до складу ДК «Укроборонпром», уже зацікавилися представники Китаю та Південної Америки. Найближчим часом питома вага замовлень тільки від цих двох країн може більш ніж на 100 відсотків перекрити торговельні відносини, які існували з Росією. «На підприємстві немає ніякої кризової ситуації, ми стабільно працюємо, — запевнив директор «Зорі» Костянтин Картошкін. — Нашим ключовим партнером і раніше був, і зараз залишається саме Китай. Крім того, існують багаторічні договори про співпрацю з Білоруссю, країнами Близького Сходу та Індією. Уже можна говорити про те, що найближчим часом ми відкриємо для себе нові ринки збуту нашої продукції у країнах Південної Америки.

За прогнозами експертів, найближчi 5— 10 років паротурбінні електростанції займуть лише 25% загального ринку у світі, а ось газотурбінні енергетичні установки — 55%. Цей прогноз дає підстави говорити про багатообіцяючі перспективи розвитку газотурбінних технологій.

 

ДОВІДКА «УМ»

У 2013 році Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» і «Машпроект» (ДП НВКГ «Зоря»—«Машпроект») отримало чистого прибутку від реалізації своєї продукції більш ніж 3 мільярди гривень. Це на п’ять відсотків більше, ніж у 2012 році. Підприємство стабільно працює за трьома напрямами: виробництво двигунів для автономних електростанцій, створення газових турбін для перекачування газу й оснащення кораблів газотурбінними установками.