Рівняння на шипи

13.08.2014
Рівняння на шипи

Черкаський легкоатлет Денис Нечипоренко. (прес-служби ФЛАУ.)

Готуючись до літньої Олімпіади-2012, на легкоатлетичному чемпіонаті Європи вітчизняні спортсмени встановили національний рекорд за кількістю виграних нагород на одному континентальному форумі. Два роки тому в Гельсінкі «синьо-жовті» здобули 16 медалей, чотири з яких були золотої проби. На цьогорічну першість Старого світу, яка вчора стартувала у швейцарському Цюріху, українські легкоатлети прибули зі значно скромнішими апетитами. Як заявляють у ФЛАУ, вони розраховують на сім відзнак. Важко сказати, як на результати наших спортсменів вплине нове легкоатлетичне покриття, яке перед турніром постелили на стадіоні «Лецігрунд», однак наша федерація з усією серйозністю акцентує увагу на особливостях доріжки.

«До уваги учасників чемпіонату Європи-2014! — так розпочинається звернення на офіційному сайті ФЛАУ. — Дослідження, проведені Біомеханічним інститутом Спортивного університету (м. Кельн), продемонстрували, що для належного зчеплення з поверхнею нової бігової доріжки необхідні дуже гострі шипи, особливо при невеликій масі тіла атлета. У зв’язку з вищезазначеним Біомеханічний інститут Спортивного університету Кельна і компанія Conica звертають увагу спортсменів на те,  що для учасників чемпіонату Європи-2014 може бути корисним використання гострих шипів, а в ідеалі — у вигляді голок». Такі рекомендації отримали наші легкоатлети перед відльотом до Цюріха, де вчора було розіграно нагороди в бігу на 10000 метрів та штовханні ядра серед чоловіків. Щоправда, в цих дисциплінах українці участі не брали.

Відзначимо, що на ЧЄ наша держава буде представлена 64 атлетами. Найбільш удалого виступу очікують від чемпіона світу 2013 року у стрибках у висоту Богдана Бондаренка та однієї з лідерок у секторі для стрибків потрійним, бронзової призерки Олімпіади-2012 Ольги Саладухи. Стрімкого бігу на континентальному форумі можна очікувати й від наших спринтерок, хоча через дискваліфікацію Марії Ремень та Єлизавети Бризгіної шанси наших дівчат на виграш естафети дещо падають. Хороший результат можуть показати й представники вітчизняної школи багатоборства. За відсутності чемпіонки світу-2013 Ганни Мельниченко головна медальна надія лягає на плечі бронзової призерки ЧС-2014 в закритому приміщенні Аліни Федорової.