Баталії старих знайомих

13.08.2014
Баталії старих знайомих

Передвиборча презентація претендента на пост президента ФІДЕ Гаррі Каспарова. (з сайта chess24.com.)

Попри те, що на шаховій Олімпіаді змагання чоловіків мають значно вищий глядацький рейтинг, ніж жіночий турнір, на нинішніх Іграх, що проходять у Тромсе, більший інтерес прикутий саме до боротьби представниць прекрасної статі

Катерина проти Ганни

Найбільші очікування тут були пов’язані з очним протистоянням головних фаворитів — української та російської збірної, яка, нагадаємо, напередодні старту Олімпіади підсилилася екс-лідером «синьо-жовтих», донеччанкою Катериною Лагно. Власне, головною інтригою цього двобою, що припав на передостанній тур, була очна дуель Лагно, котра лише напередодні турніру стала під «триколор», зі своїми вчорашніми партнерками по українській збірній, у колі яких вона виграла не один командний турнір, у тому числі й минулорічний чемпіонат світу.

Тепер же дівчата опинилися по різні боки барикад. Грати проти першого номера російської збірної та сьомого номера жіночого рейтингу ФІДЕ головний тренер «синьо-жовтих» Михайло Бродський довірив шостій шахістці планети Ганні Музичук, котра, нагадаємо, нещодавно повернулася в рідні пенати після кількарічних виступів за збірну Словенії. Тоді як на інших дошках молодша сестра Ганни — Марія — мірялася силами з Валентиною Гуніною, чемпіонка світу Анна Ушеніна боролася з Олександрою Костенюк, а Наталя Жукова протидіяла Ользі Гирі.

Хай там як, а програвати в цьому двобої нікому не хотілося. Росіянки у разі невдачі, яка, до слова, принесла б їм першу втрату очок на турнірі, могли втратити лідерство, підпустивши до себе китайських шахісток. Водночас невдача українок коштувала б їм місця в призовій трійці.

Зрештою, українсько-російське протистояння завершилося вчора пізно ввечері вже після здачі цього номера до друку. А напередодні наші дівчата здолали збірну Індії, здобувши таким чином на турнірі четверту перемогу поспіль та сьому загалом.

На одну командну звитягу менше перед стартом 10-го туру було у наших шахістів, утім цей факт не завадив їм підійти до передостаннього ігрового дня на проміжній бронзовій позиції. Учора українські збірники змагалися з четвертою командою турніру — Азербайджаном, шахісти якої поступалися «синьо-жовтим» місцем у протоколі лише за додатковими показниками. А днем раніше наші хлопці розписали мирову з лідерами — китайцями.

Каспаров проти Ілюмжинова

Серед іншого ще однією родзинкою олімпійського Тромсе став конгрес ФІДЕ, на якому пройшли вибори президента цієї організації. Доволі очікувано на цю посаду був переобраний Кірсан Ілюмжинов, хоча для продовження свого правління йому довелося витримати серйозну конкуренцію з боку Гаррі Каспарова.

«Я зроблю все можливе, щоб врятувати шахи від Ілюмжинова. ФІДЕ повинна працювати над майбутнім шахів в освітній системі. А Кірсан зустрічається iз Саддамом, Каддафі, Асадом — це жахливо для репутації шахів», — казав легендарний чемпіон світу, висуваючи свою кандидатуру на вибори.

Зрештою, переконати більшість делегатів конгресу в необхідності змін Каспарову не вдалося, хоча він і пропонував серйозну реформаторську програму під назвою «Шість переможних кроків для ФІДЕ». Серед 171 учасників голосування відомий політичний діяч-опозиціонер отримав лише 61 голос. А Ілюмжинова, який, до слова, очолює ФІДЕ майже 20 років, підтримали удвічі більше делегатів. «Моя програма дуже коротка, ви знаєте її з 1995 року», — під час заключної промови, яка передувала закритому голосуванню, головний «шахіст» планети був небагатослівним.

«Що ж, делегати голосують за Ілюмжинова, значить, він їм подобається. Вони вбудовані в його систему. У нас була програма, у нас були серйозні домовленості про фінансування шахів, у моїх суперників не було нічого, окрім порожніх обіцянок», — так прокоментував підсумки невдалих для себе виборів Каспаров.

 

ТАБЛО

Всесвітня шахова Олімпіада (Тромсе). 9-й тур.

Чоловіки. Китай — Україна — 2:2 (Ван — Іванчук, Дін — Пономарьов, Йю — Ельянов, Вей — Мойсеєнко — нічиї). Чехія — Франція — 1,5:2,5. Норвегія — Туреччина — 2:2, Азербайджан — Румунія — 2:2.

Турнірне становище: Китай, Франція — 15, Україна, Азербайджан, Болгарія, Угорщина, Румунія — 14...

Жінки. Індія — Україна — 1,5:2,5 (Харіка — Г. Музичук, Караваде — Ушеніна, Гомес — Жукова — нічиї, Танья — М. Музичук — 0:1). Франція — Китай — 0,5:3,5. Вірменія — Росія — 1,5:2,5.

Турнірне становище: Росія — 18, Китай — 16, Україна — 15, Іспанія, Німеччина, Румунія, Польща — 14...