Падіння одинокого «Селтіка»

08.08.2014
Падіння одинокого «Селтіка»

«Легія» не помітила «Селтік». (з сайта legia.com.)

У перше десятиліття нашої незалежності чемпіонові України, яким на той час постійно було «Динамо», на етапі кваліфікації Ліги чемпіонів не раз доводилося зустрічатися з найсильнішими командами Данії. «Сількеборг», «Брондбю», «Ольборг» — у різні роки всі вони були битими столичним клубом.

Проте пройшов час, і вже представники Данського королівства диктують свої правила на євроарені. Упевненою ходою до групового раунду Суперліги-2014/2015 крокує не тільки віце-чемпіон цієї країни, який подолав «Дніпро», а й перша команда данської Суперліги — «Ольборг», котрій у повторному матчі третього відбіркового етапу ЛЧ вдалося здійснити маленьке футбольне диво. У першому поєдинку данський чемпіон зазнав мінімальної домашньої поразки від загребського «Динамо». Проте завдяки гостьовому дублю Андерса Якобсена, на прізвисько АК-47, «Ольборг» зміг пробитися до четвертого, останнього, раунду кваліфікації. «Футбол — дивна штука. Адже тиждень тому ми грали набагато краще й програли. Утім цього разу здобути перемогу нам допомогли чудова гра нашого голкіпера та фортуна», — визнав очільник данців Кент Нільсен.

А от команді українця Анатолія Тимощука — «Зеніту» — вийти з непростого становища, в якому вони опинилися після гостьової невдачі на Кіпрі, допоміг бразильський півзахисник АЕЛа Даніелзіньйо, який на рівному місці на початку матчу отримав дві жовті картки, залишивши партнерів на поталу значно потужнішим опонентам. Опинившись у більшості, підопічні Андре Віллаша-Боаша до кінця матчу змогли тричі «вжалити» знекровленого суперника, не дозволивши тому стати автором мега-сенсації.

Натомість польській «Легії» вдалося досягти масштабного успіху, залишивши за бортом частого учасника групового раунду ЛЧ — шотландський «Селтік». Команда, яка ще кілька років тому перемагала на своєму полі грізну «Барселону», цього літа зазнала нищівного розгрому від звичайного середняка європейського футболу. За сумою двох матчів «кельти» поступилися польському чемпіонові з рахунком — 1:6.

Вочевидь на грі «Селтіка» відбивається відсутність конкуренції на внутрішній арені, адже, нагадаємо, через банкрутство місцева федерація була змушена відправити в аматори головного противника «біло-зелених» у шотландському чемпіонаті — «Глазго рейнджерс».