Одного бажання замало

08.08.2014
Одного бажання замало

Українському віце-чемпіону не вдалося розпечатати ворота данських візаві. (з сайта ФК «Дніпро».)

Умови, в яких нашому віце-чемпіону довелося дебютувати в Лізі чемпіонів, навряд чи можна було назвати оптимальними. Перед стартом у найпрестижнішому клубному турнірі континенту «Дніпрові» замість очікуваного підсилення складу довелося, як-то кажуть, латати діри. І якщо заміну іменитого закордонного наставника Хуанде Рамоса на досвідченого вітчизняного фахівця Мирона Маркевича можна назвати відносно рівноцінною, то знайти адекватних «дублерів» для минулорічних лідерів команди — Джуліано, Ротаня та Стрінича, які в міжсезоння вирішили знайти інший клуб, у Дніпропетровську не змогли. Так само не знайшлося у резерві «біло-синьо-блакитних» рівноцінного «змінника» для дискваліфікованого форварда Романа Зозулі.

Як результат, у протистоянні третього кваліфікаційного раунду Суперліги проти данського «Копенгагена» «Дніпро» продемонстрував бліду та невиразну гру, з якою аж ніяк не можна було пробитися до наступного раунду змагань. Без сумніву, перший «лігочемпіонський млинець», спечений Мироном Маркевичем, вийшов серйозно недопеченим, по суті — сирим. Не дивно, що впродовж 180 хвилин ігрового часу дніпропетровці не забили жодного м’яча, пропустивши при цьому двічі.

Іще перед стартом матчу-відповіді Маркевич бідкався, що на тренуваннях у його підопічних усе виходить, а під час поєдинків усе валиться з ніг.

Власне не став винятком поєдинок «Дніпра» на домашній арені «Копенгагена». Більш-менш щось схоже на футбол український віце-чемпіон демонстрував до першого пропущеного голу, коли ж підопічні Маркевича опинилися в ситуації, коли конче необхідно забивати у відповідь, їхня гра повністю розклеїлася. Підсумкові — 0:2 не зовсім повно демонструють розстановку сил у цьому протистоянні, адже у ворота Дениса Бойка підопічні норвезького спеціаліста Столе Сольбаккена могли забити й більше м’ячів.

Хоча вішати всіх собак на Мирона Маркевича, котрому за короткий термін не вдалося зліпити в Дніпропетровську новий боєздатний колектив, не варто.

При всій повазі до футболістів «Дніпра», його новачки — Політило, Бартулович, Матос, Польовий, котрі вийшли в «основі» на матч-відповідь, — виявилися просто не готовими до виступів у Лізі чемпіонів. Хлопці, які ще вчора могли лише мріяти про найпрестижніший турнір Старого світу, опинившись у його епіцентрі, стали такими собі «бідними родичами» на святі європейського футболу.

Водночас не слід забувати, що «Дніпрові» протистояв клуб, який у попередніх трьох сезонах двічі грав у груповому раунді Суперліги, при цьому в рік свого дебюту в ЛЧ підопічні Сольбаккена змогли пробитися одразу до «плей-оф» турніру. І хоча до нинішнього розіграшу ЛЧ «Копенгаген» підійшов у значно омолодженому складі, якому, власне, не вдалося виграти внутрішній чемпіонат, досвід, здобутий наставником «Копенгагена» у минулих поєдинках iз грандами світового футболу, нікуди не зник.

Норвежець чітко визначив головну загрозу для своєї команди й зробив усе, щоб її нейтралізувати. «Мої хлопці не повинні були дати «Дніпру» зіграти на контратаках. Ми зустрічали суперника усією командою, постійно маючи чисельну перевагу на різних ділянках поля», — зазначив Сольбаккен. А з огляду на «сухість» данських воріт, слід визнати, що його підопічні повністю виконали завдання тренера, приділивши підвищену увагу, по суті, єдиному лідерові «Дніпра» — Євгену Коноплянці.

Ну а Мирон Маркевич визнав, що без плеймейкера, обов’язки якого в «Дніпрі» в минулому сезоні виконував Джуліано, в майбутньому ніяк не обійтися. Трохи легше дніпропетровцям стане з поверненням до команди Руслана Ротаня та Івана Стрінича, котрі після невдалих пошуків нового клубу вже повернулися до Дніпропетровська.

Після оновлення міжнародної заявки «Дніпра» обоє зможуть допомогти своїй команді у Лізі Європи, куди вона «вилетіла» після невдачі в Суперлізі.

ПРЯМА МОВА

Столе Сольбаккен, головний тренер «Копенгагена»:

— У обох матчах найскладнішим було нейтралізувати Євгена Коноплянку — не дати йому свободи дій, спокійно приймати м’яч. Приміром, сьогодні «Дніпро» створив чотири голеві моменти, три з яких відбулися за участю Коноплянки.

Мирон Маркевич, головний тренер «Дніпра»:

— Було багато помилок, особливо в середині поля. Відчувається-таки відсутність Ротаня та Стрінича, та й потрібні команді плеймейкери. Футболісти як могли, так і грали. У бажанні їм не відмовиш, але, окрім бажання, потрібна ще й майстерність.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд (матчі-відповіді). «Шлях представників ліг».

«Копенгаген» (Данія) — Дніпро (Україна) — 2:0 (перша гра — 0:0).

Голи Корнеліс, 36; Кадрії, 53.

«Копенгаген»: Андерсен, Хоглі, Бенгтссон, Нільссон, Ділейні (Антонссон, 90), Кадрії (Туту, 71), Н. Йоргенсен, Корнеліус, Амарті, М. Йоргенсен, Аманкваа.

«Дніпро»: Бойко, Федецький (Гама, 75), Мазух, Дуглас, Польовий, Бартулович (Селезньов, 46), Канкава, Політило, Матос, Коноплянка, Матеус (Калінич, 54).

Попередження: Нільссон, 20; Амарті, 72; Корнеліус, 86; М. Йоргенсен, 87 — Коноплянка, 40.

Суддя — Гомес (Португалія).

Копенгаген, стадіон «Паркен», 18875 глядачів

* * *

«Зеніт» (Росія) — АЕЛ (Кіпр) — 3:0 (Тимощук («З») — до 75 хв; перша гра — 0:1), «Бешикташ» (Туреччина) — «Фейєнорд» (Голландія) — 3:1 (2:1).

«Шлях чемпіонів». «Зальцбург» (Австрія) — «Карабах» (Азербайджан) — 2:0 (1:2), «Шериф» (Молдова) — «Слован» (Словаччина) — 0:0 (1:2), «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Ольборг» (Данія) — 0:2 (1:0), «Селтік» (Шотландія) — «Легія» (Польща) — 0:2 (1:4), «Стяуа» (Румунія) — «Актобе» (Казахстан) — 2:1 (2:2), АПОЕЛ (Кіпр) — ХІК (Фінляндія) — 2:0 (2:2), «Мальме» (Швеція) — «Спарта» (Пр, Чехія) — 2:0 (2:4), «Партизан» (Сербія) — «Лудогорець» (Болгарія) — 2:2 (0:0).