Після Говерли — на Китай

07.08.2014
Після Говерли — на Китай

«Вогняна» естафета II Юнацьких літніх Олімпійських ігор підкорила Говерлу. (з сайта НОК.)

Учора в Києві завершилася національна естафета олімпійського вогню, яка була присвячена ІІ Юнацьким літнім Іграм, що 16 серпня стартують в китайському місті Нанкін. Смолоскип на завершальному етапі «вогняного марафону», який, стартувавши в Ольвії, на Херсонщині, побував на Говерлі й фінішував у столиці, довірили нести олімпійському чемпіонові Лондона, боксерові Олександрові Усику. Окрім цього, на колоритного бійця, за яким міцно закріпився імідж козака-патріота, покладена важлива місія молодого посла України на Іграх у Китаї, де Олександр планує в оригінальний спосіб підтримувати юних спортсменів. Нагадаємо, що до Нанкіна вирушать 58 українських олімпійців, які представлятимуть 20 регіонів нашої країни й змагатимуться в 22 з 28 видів спорту.

Як розповіли «УМ» у Національному олімпійському комітеті, до Китаю українська збірна відправиться 11 серпня, а нині молоді атлети завершують підготовку до відповідальних стартів на батьківщині, переважна більшість з яких тренується на олімпійській базі в Кончі-Заспі.

Із огляду на здобутки українців на дебютних Юнацьких літніх Іграх, які чотири роки тому приймав Сінгапур (тоді «синьо-жовта» збірна здобула 35 нагород, посівши третє загальнокомандне місце), від їхніх наступників у Нанкіні, без сумніву, також будуть очікувати високих результатів. Хоча, як кажуть у НОК, жодних медальних прогнозів вони не роблять, наводячи слова Сергія Бубки: «Ніхто не їде на змагання, щоб там погано виступити».

Хай там як, але бодай грубі припущення зробити варто. Так, небезпідставно можна очікувати медалей від чинних чемпіонів світу серед юніорів: боксерів Раміла Гаджиєва, Роберта Мартона, Ангеліни Бондаренко, п’ятиборця Антона Кузнєцова та майстра тхеквондо Юлії Міюц.

Думається, з амбітними планами прямують до Китаю й чемпіони континенту в своїй віковій категорії — важкоатлетка Софія Зенченко, велогонщиця Анжеліка Тетерич, представник стрілецького сектору Павло Коростильов та тхеквондист Денис Вороновський. Водночас смак олімпійських успіхів, щоправда, континентального формату (учасники XXII літнього Європейського юнацького Олімпійського фестивалю 2013 року), уже мають плавець Андрій Хлопцов та легкоатлети Гліб Піскунов і Джойс Коба.

Зазначимо, що загалом у ІІ Юнацьких літніх Іграх візьмуть участь 3500 олімпійців віком 14—18 років із понад 200 країн світу. Упродовж 12 днів у Нанкіні спортсмени розіграють 222 комплекти нагород, у тому числі в гольфі та регбі, які, до слова, також дебютуватимуть на дорослих Іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро.

За традицією, окрім спортивної, на учасників юнацької Олімпіади очікують і масові культурна та освітня програми, які покликані донести до молодих спортсменів суть олімпійських цінностей, важливість активного відпочинку, здорового способу життя та необхідність боротьби з допінгом. До речі, гасло II Юнацької літньої Олімпіади звучить так: «Святкуй Ігри разом з нами, поділяй наші мрії».