Вибір з короною

06.08.2014
Вибір з короною

Василь Іванчук стежить за грою Руслана Пономарьова.

Інтерес до цьогорічної шахової Олімпіади організатори почали підігрівати заздалегідь, коли заявили, що через порушення термінів подачі заявки не допустять до участі в жіночому турнірі чинних чемпіонок — росіянок. Проте в конфлікт втрутився головний «шахіст» планети — президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов і дуже швидко вирішив проблему на користь своїх співвітчизниць, допустивши їх до головного шахового турніру року. Зазначимо, що на Іграх у Тромсе за збірну Росії виступає вже колишня лідерка української збірної Катерина Лагно. Цілком очікувано, що й у новій збірній сьомий номер жіночого рейтингу ФІДЕ грає першу скрипку, заробивши для своєї команди на Олімпіаді у трьох перших турах найбільше очок (дві перемоги й одна нічия).

Утім на високому рівні тримаються й інші російські шахістки, які наразі не програли в Норвегії жодної партії. Тож, як і ще 11 збірних, команда Росії має 100-відсотковий результат і перебуває у групі лідерів. Водночас українські шахістки, котрі також вважаються фаворитками Олімпіади, після двох стартових перемог неочікувано для багатьох зіграли внічию з іспанками й опустилися на 20-ту позицію.

У протистоянні з піренейками «слабкою ланкою» виявилася Інна Гапоненко, яка на четвертій дошці поступилася Амалії Араназ. А єдиної перемоги, здобутої Анною Музичук в цій україно-іспанській дуелі, виявилося не достатньо для загального успіху. На інших двох дошках, де грали Марія Музичук та Наталія Жукова, було розписано «мирові».

Відзначимо, що на даний момент найбільш корисно у складі «синьо-жовтих» діє Жукова (2,5 очка), якій, вочевидь, головний тренер команди Михайло Бродський не бачить альтернативи на третій дошці. Так само незмінно займає останню, четверту, дошку й Інна Гапоненко, котрій вдалося виграти свої міні-дуелі в перші два змагальні дні.

Водночас на двох перших «столах» очільник нашої команди намагається «всадити» одразу трьох шахісток — сестер Музичук та Анну Ушеніну. За часів Катерини Лагно її перший номер у складі «синьо-жовтих» не викликав ні в кого сумніву. Тепер же головний тренер тестовим шляхом намагається визначити нового лідера збірної. Якби п’ятий номер рейтингу ФІДЕ Анна Музичук продовжувала виступати за Словенію, думається, пану Бродському було б набагато простіше. Звісно, це жарт, адже повернення в рідні пенати неймовірно обдарованої шахістки — це великий успіх. Проте перед кожним туром Олімпіади у наставника «синьо-жовтих» стоїть складне завдання з визначення «п’ятої зайвої». Утім більшість шахових експертів сподіваються, що Анна Музичук дуже швидко адаптується й поведе за собою до нових висот своїх партнерок по збірній.

Схоже, далеко від оптимальної форми перебуває й лідер нашої чоловічої збірної Василь Іванчук, який наразі не здобув на турнірі жодної перемоги.

У стартовий день Олімпіади наставник наших шахістів Олександр Сулипа дав досвідченому львів’янину відпочинок, після чого у другому турі Василь на першій дощці поступився норвежцеві Фроде Уркедалю, а у третьому — розписав нічию з першим номером філіппінської збірної Хуліо Садоррою. Утім, якщо в поєдинку з другою збірною Норвегії українським шахістам повністю не вдалося виправити провал Іванчука (підсумок — нічия), то в грі з філіппінцями на виручку капітану прийшли Руслан Пономарьов та Олександр Мойсеєнко, які виграли свої партії. Власне, після трьох турів на рахунку українських гросмейстерів, як і у нашої жіночої команди, п’ять очок й проміжна 28-ма сходинка. А нагорі протоколу одразу 11 команд, що йдуть без втрат. Цікаво, що в цій когорті немає збірної господарів на чолі з чемпіоном світу Магнусом Карлсеном. Перших втрат основна збірна Норвегії зазнала у протистоянні з сусідами-фінами, де всі чотири партії завершилися внічию.

ТАБЛО

Шахова Олімпіада (Норвегія, Тромсе).

3-й тур. Чоловіки. Україна — Філіппіни — 3:1 (Іванчук, Коробов — нічиї, Пономарьов, Мойсеєнко — перемоги).

Лідери: Франція, Сербія, Росія, Узбекистан, Голландія, Румунія, Китай, Азербайджан, Ізраїль, Болгарія, Чехія — 6.... 28. Україна — 5...

Жінки. Іспанія — Україна — 2:2 (А. Музичук — перемога, М. Музичук, Жукова — нічиї, Гапоненко — поразка).

Лідери: Іран, Китай, Вірменія, Росія, Індонезія, Голландія, Угорщина, Куба, Грузія, Словаччина, Азербайджан, Німеччина — 6... 20. Україна — 5...