«Останній шанс» для патріотів

05.08.2014
«Останній шанс» для патріотів

Голу Артема Громова не вистачило «Ворсклі» для перемоги над «гірниками». (УНІАН.)

Знавці кажуть, що процес жеребкування — дуже делікатна справа. І справді, витонченість цього дійства підтверджує й календар української прем’єр-ліги, в якому вже третій сезон поспіль прослідковується цікава закономірність. Починаючи з сезону 2012/2013 років, розклад матчів, який, до слова, формується саме шляхом жеребкування, складено таким чином, що «Динамо» та «Шахтар» по черзі грають з одним і тим же клубом. Щоправда, якщо в попередні два чемпіонати «спарений тур» для «енної» команди розпочинався зустріччю з «гірниками», то цього сезону — навпаки.

Полтавська «Ворскла», яка, нагадаємо, за день до старту турніру втратила свого президента, новий чемпіонат відкрила матчем з динамівцями. А в другому турі ПЛ підопічним Василя Сачка довелося мірятися силами з іншим флагманом вітчизняного футболу — «Шахтарем». Відтак не дивно, що колектив, якому експерти пророкують в нинішньому сезоні боротьбу за місця в першій четвірці, після двох турів перебуває з «бубликом» на дні турнірної таблиці.

Хоча, маючи за плечима минулорічний досвід успішного прийому гостей із Донбасу (тоді «Ворскла» мінімально здолала колектив Луческу), команда Сачка була близькою до повторення сенсації. Утім втримати переможний рахунок полтавчанам не вдалося. Випустивши на заміну вчорашніх «дезертирів» — Фреда та Тейшейру, Мірчі Луческу вдалося дотиснути суперника, у якого не знайшлося адекватних резервів. Відзначимо, що в другому матчі поспіль за чинних чемпіонів відзначився Олександр Гладкий, котрий після тривалих роз’їздів («Дніпро», «Карпати») повернувся у свій клуб.

Після тривалої перерви за свою рідну команду забив і Артем Кравець, хоча здавалося, що шансів у нього знову заграти в «Динамо» немає. Хто б із минулих очільників «біло-синіх» не давав Артемові «останній шанс», у талановитого нападника нічого не виходило. Утім Сергію Реброву вдалося розворушити футболіста. Власне, говорити, що тепер Кравець постійно буде забивати, не можна. Утім наполегливе бажання молодого очільника «Динамо» робити ставку на доморощених футболістів дає додаткові шанси Кравцю та його українським одноклубникам уголос заявити про себе. Новий голевий літопис Артема Кравця бере початок з 2 серпня, коли в гостьовому матчі проти харківського «Металіста» йому вдалося відкрити рахунок у матчі, а його команда змогла здобути непросту перемогу.

Дехто вважає, що вирішальний м’яч у матчі було забито після «липового» пенальті, яке уміло «намалював», а потім і реалізував Андрій Ярмоленко. Хай там як, але звинуватити динамівців у відсутності бажання перемогти аж ніяк не можна. «Команда повинна виграти заради пам’яті Валентина Белькевича», — так мотивував своїх підопічних на складний двобій Ребров. У підсумку максимально українізоване «Динамо» здобуло другу перемогу на старті сезону, підтвердивши таким чином свої чемпіонські амбіції на поточний чемпіонат.

Без очкових втрат вдалося розпочати сезон і «Дніпру», попри те, що в команді змінився головний тренер і потрібно грати на два фронти. Після важкого дебюту в Лізі чемпіонів у черговому матчі ЧУ підопічні Мирона Маркевича продемонстрували далеко не найкращий свій футбол, утім завдяки морально-вольовим якостям їм таки вдалося дотиснути «Волинь». До слова, у неділю до табору дніпропетровців повернувся Руслан Ротань, якому вдалося залагодити конфлікт із керівництвом клубу.

Натомість для «Зорі» участь у єврокубках відбивається не найкращим чином. Після двох турів підопічні Юрія Вернидуба не мають жодного очка. Проблемою для луганчан став навіть дебютант «вишки» — донецький «Олімпік», який, зазначимо, свої домашні поєдинки проводить на столичному стадіоні імені Баннікова.

Успішним видався звітний тур і для аутсайдера попереднього чемпіонату — запорізького «Металурга», який у протистоянні з «Говерлою» зумів перервати затяжну серію без перемог. «Сьогодні особливий день. Уболівальники та керівництво давно вже чекали від нас вікторії», — сказав очільник «металургів» Олег Таран. Ну а для ужгородців слабкою втіхою став результативний удар Максима Шацьких, який, забивши в чемпіонаті України 123 м’ячі, тепер разом iз Сергієм Ребровим очолює протокол найкращих бомбардирів національної першості.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Один з утікачів «Шахтаря» — аргентинський форвард Факундо Феррейра — після повернення в Україну недовго залишався в розташуванні «гірників». У матчі з «Ворсклою» він участі не брав, натомість переїхав до Англії, де був представлений як гравець «Ньюкасла». У складі «сорок» протягом наступного сезону він виступатиме на правах оренди. Це коштуватиме «Ньюкаслу» 2 млн. євро, а через рік «сороки» мають право викупити Феррейру за 8 млн.

* * *

Представник «Волині» на ЧС-2014 Майкл Бабатунде повернувся в розташування луцького клубу, однак, схоже, форвард збірної Нігерії незабаром залишить Україну. «Сток Сіті», «Ньюкасл», «Сандерленд», багато клубів із Німеччини, Туреччини, Іспанії та Бельгії цікавляться мною. У мене достатньо варіантів для продовження кар’єри. За контрактом я ще два роки гравець «Волині», тому і повернувся в Луцьк. Але я розмовляв із Кварцяним — він не проти мого трансферу», — повідомив Бабатунде в інтерв’ю програмі «Про футбол».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 2-й тур

«Ворскла» — «Шахтар» — 1:2

Голи: Громов, 28 — Гладкий, 80; Степаненко, 82

Вилучення: Даллку, 90+2 — Кучер, 90+2

Полтава, стадіон «Ворскла», 8300 глядачів

«Металіст» — «Динамо» — 1:2

Голи: Шав’єр, 60 (пен.) — Кравець, 14; Ярмоленко, 44 (пен.)

Вилучення: Рибалка, 85 («Д»)

Харків, стадіон «Металіст», 17620 глядачів

«Волинь» — «Дніпро» — 0:1

Гол: Шахов, 85

Луцьк, стадіон «Авангард», 5500 глядачів

«Металург» (З) — «Говерла» — 2:1

Голи: Люлька, 64 (у свої ворота); Лео, 82 — Шацьких, 86

Запоріжжя, «Славутич-Арена», 3000 глядачів

«Олімпік» — «Зоря» — 1:0

Гол: Лисенко, 88

Вилучення: Ігнатьєвич, 87 («З»)

Київ, стадіон ім. Баннікова,900 глядачів

«Карпати» — «Металург» (Д) — 0:1

Гол: Лазич, 19

Львів, стадіон «Україна», 7800 глядачів

Матч «Іллічівець» — «Чорноморець» — відбувся вчора ввечері.

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 2 2 0 0 4-1 6

2. «Дніпро» 2 2 0 0 3-0 6

3. «Динамо» 2 2 0 0 3-1 6

4. «Чорноморець» 1 1 0 0 4-0 3

5. «Металіст» 2 1 0 1 3-3 3

6. «Волинь» 2 1 0 1 2-2 3

7. «Металург» (З) 2 1 0 1 2-3 3

8. «Металург» (Д) 2 1 0 1 1-2 3

9. «Олімпік» 2 1 0 1 1-4 3

10. «Говерла» 2 0 1 1 3-4 1

11. «Карпати» 2 0 1 1 2-3 1

12. «Іллічівець» 1 0 0 1 1-2 0

13. «Ворскла» 2 0 0 2 1-3 0

14. «Зоря» 2 0 0 2 1-3 0