Крим — не південь Росії. У футболі теж

05.08.2014

Із 5 серпня орієнтовно на 12-те перенесено старт першості Росії в зоні «Південь» другого дивізіону. Це саме той підрозділ, до якого Російський футбольний союз минулого четверга включив три клуби, які, за висновком УЄФА, де-юре є українськими — сімферопольський ТСК, севастопольський СК ЧФ та ялтинську «Жемчужину». Формально перші ігри за їх участю на російській футбольно-правовій території відкладено через те, що кримські команди ще мають пройти процедуру ліцензування (а планку вимог до них, згідно з рішенням РФС, знижено). Однак де-факто російська футбольна влада не впевнена, що «анексія» кримських клубів не вилізе їй боком. Тим часом в Україні звучать сміливі припущення, що наслідком цього може стати взагалі виключення Росії з ФІФА й УЄФА.

«Коли РФС офіційно проінформує ФІФА та УЄФА про останнє рішення щодо кримських клубів, яке розглядалося на виконкомі, органи управління світовим і європейським футболом дадуть цьому відповідну оцінку», — заявив віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. Його «не просто дивує, а вже й тривожить те завзяття, з яким футбольні кола Росії ігнорують очевидні речі. У статтях 83 і 84 статуту ФІФА чітко сказано: «Члени ФІФА і їхні клуби не можуть проводити матчі на території іншого члена ФІФА без його дозволу; асоціації, ліги або клуби, що входять до складу члена ФІФА, не можуть увійти до складу іншого члена ФІФА або проводити матчі на його території, крім виняткових випадків. Для цього має бути отриманий дозвіл від обох членів ФІФА, їх конфедерацій і ФІФА».

«Хочу нагадати, що раніше російська сторона вже була неодноразово проінформована про неприпустимість перевищення компетенції з боку РФС і порушення основоположних принципів, які забезпечують непорушність і стрункість системи сучасного футболу», — підсумував віце-президент УЄФА, який є почесним главою ФФУ.

Глава РФС Микола Толстих виправдовується тим, що ТСК і СК ЧФ формально є новими юридичними особами, а не наступниками «Таврії» й «Севастополя», і де-юре вони зареєстровані в Краснодарі та Ростові-на-Дону. Однак українська сторона наголошує, що будь-яка команда з нашого Криму не має грати в першості країни-окупанта.