Головне — вчасно прогнутися

31.07.2014
Головне — вчасно прогнутися

Працiвники обмiнних пунктiв намагаються вчасно встигнути за останнiми тенденцiями. (УНІАН.)

Ще наприкінці минулого тижня ніщо на валютному ринку не віщувало біди: ажіотажу із придбанням валюти не було, гривня потроху укріплювалася, і «зелений» на міжбанку продавали уже по 11,70. На результати міжбанківських торгів відреагував і готівковий ринок. Долар подешевшав до 11,8—11,9, до 30—40 копійок зменшилася маржа — це, звичайно, не 1-2 копійки, які ми мали у «мирний» час, але і не 1,5 грн., зафіксованих у період найбільших коливань валютної «каруселі».
Та минулий понеділок знову став чорним для української національної валюти. На міжбанку курс долара різко стрибнув вгору, спочатку досягши позначки «12,20», а вчора його вже продавали за 12,25. На це одразу ж відреагували обмінники: замість стабільного курсу почався хаос. Якщо в одному банку вчора долар купували за 11,70, а продавали за 12,10, то в сусідньому ця пара вже становила 12,00—12,60.

Яценюк пішов, гривня злякалася!

Причини валютного ажіотажу експерти пояснюють однаково: політична нестабільність. І якщо до війни на сході наша валюта вже якось «звикла», то відставка Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка призвела до паніки на валютному ринку. Похитнув нетривку стабільність і сам розвал коаліції. Навіть не сам його факт, а процедура. «Під час розвалу парламентської більшості з’явилася велика кількість негативної інформації: ситуація погана, загрозлива, не вистачає грошей, — каже доктор економічних наук Олексій Плотніков. — Звичайно, це впливає на довіру до національної валюти».

З іншого боку, по гривні вдарила й украй обережна поведінка Міжнародного валютного фонду — зокрема, той факт, що черговий транш, який ми мали побачити вже наприкінці липня, перенесли на кінець серпня. «Якби МВФ надав кошти зараз, то це заспокоїло би ринок, — каже Плотніков. — Могло би навіть відбутися укріплення гривні. І, звичайно, того падіння, яке є нині, не трапилося би».

У діалозі з МВФ і справді виникла певна пауза. Утiм, як вважають експерти, вона носить більше технічний характер. Як відомо, Фонд мав дати нам черговий транш у розмірі 1,5 млрд. доларів уже 25 липня. Але робота його місії в Києві затягнулася — експерти залишили Україну 13 липня. Відтак розглянути їх звіт у Вашингтоні не встигли. «Наступне засідання відбудеться наприкінці серпня. І якщо звіт експертів затвердять, то це означатиме надання Україні чергового траншу кредиту», — пояснили у МВФ.

Серед нерозв’язаних проблем із Фондом — зміни до державного бюджету, які дозволять отримати узгоджений із Вашингтоном розмір дефіциту бюджету. Будуть зміни — буде співпраця! Принаймні так позавчора заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард голові НБУ Валерії Гонтаревій.

Невдовзі буде дешевше...

Та попри весь драматизм ситуації, експерти назагал позитивно оцінюють перспективи нашої валюти. По-перше, Арсеній Яценюк, який нібито пішов, потім де-факто повернувся. Це однозначно великий плюс для діалогу з МВФ, оскільки Фонд вів перемовини саме із ним.

По-друге, вже післязавтра зникне так званий часовий фактор, який сприяє підвищенню попиту на валюту. Як відомо, попит на долар зростає наприкінці кожного місяця. Тож, на думку експертів, малоймовірно, що долар на валютному ринку підніметься вище позначки «12 гривень». На думку експерта «Форекс-Клубу» Марії Сальникової, жодної негативної реакції на українському валютному ринку упродовж кількох наступних днів бути не має. А тому є всі шанси сподіватися, що гривня закріпиться у коридорі 11,7—11,95 за долар.

Експерт Ерік Найман стверджує: якщо події у країні йтимуть за оптимістичним сценарієм, курс гривні не зміниться. За його словами, інші чинники також не зможуть поставити підніжку владі — НБУ, зокрема, має досвід із знешкодження валютних спекулянтів.

Але, мабуть, найголовніший фактор: на ринку нині пропозиція долара суттєво більша, ніж попит. А тому, на думку експерта Олександра Ткачова, оптимальним для національної валюти є курсовий діапазон 11,5-12,5 гривень за долар.

Утiм розглядають експерти і песимістичні варіанти. Небезпек дві: охолодження діалогу з Міжнародним валютним фондом та проблеми із наповненням бюджету. Причому, обидва мають не стільки економічний, скільки політичний вимір. Наприклад, секвестр бюджету, на якому наполягає МВФ і який є ключовим питанням задля отримання кредиту, може пробуксовувати до проведення дострокових парламентських виборів. Зрештою, скорочення доходів бюджету, на якому наполягають наші донори, може також виявити негативний вплив на курс гривні... А найчорніший сценарій змальовує експерт Антон Козюра: якщо події у країні розвиватимуться лише у песимістичному напрямку, а МВФ відмовиться надавати нам кредити, то курс 20 гривень за долар можна вважати реальністю.

РЕГУЛЮВАННЯ

Не більше 150 тисяч в одні руки!

Національний банк України запровадив обмеження на видачу банками готівки через банкомати і каси. Ліміт встановлено у розмірі 150 тис. гривень — і він стосується як депозитних, так і поточних рахунків.

Раніше, нагадаємо, ці обмеження не стосувалися рахунків у тому випадку, якщо гроші були внесені готівкою.

Під дію нормативу не потрапляють зарплати, пенсії, стипендії, всі соціальні виплати, а також виплати вкладникам за рахунок Фонду гарантування вкладів.

 

ОЦІНКИ

Їж «біг-мак» і думай про високе!

У липні українська гривня стала лідером із недооцінених валют щодо американського долара. Якщо сприймати всерйоз так званий індекс «біг-маку», який кожні півроку публікує журнал «Економіст», то один долар мав би коштувати 3,96 грн.

Найдорожчий «біг-мак» можна купити у Норвегії, де його ціна становить 48 крон, або 7,76 долара, або 91,20 гривнi. В Україні вартість бургера становить 1,63$, або 19 гривень. Цікаво, що до трійки країн із найбільш переоціненими валютами увійшли також Швейцарія та Венесуела.

 

ПРОГНОЗ

Не менше 11,5, не більше 12

Українська національна валюта нині перебуває під сильним тиском подій на сході держави. І від того, заспокоюватиметься там ситуація чи, навпаки, загострюватиметься, залежатиме курс гривні. Утiм у перспективі вартість гривні коливатиметься у межах 11,5—12 гривень за долар. Саме так вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Бойові дії формують значні політичні ризики, наприклад, не дозволяють залучати іноземний капітал до України, — пояснює експерт. — Адже іноземні інвестори бояться ризикувати своїми капіталами у «гарячих точках». Зоною ризику є також ціна на газ. «Плюс домовимося ми чи не домовимося з МВФ, — продовжує Жолудь. — Плюс велике значення має проведення чи не проведення певних реформ, плюс зміни до бюджету. Тобто якщо ми не зможемо затвердити новий бюджет і будемо не в силі виконати той, що вже є, то, знову ж таки, отримаємо додаткові ризики». Свою точку зору експерт ілюструє статистикою: після отримання першого траншу кредиту вартість долара «відкотилася» із 13 до 12 гривень.

Із аналітиком погоджується міністр фінансів України Олександр Шлапак. «Раніше планувалося, що курс долара до кінця року становитиме 10,5 гривні, але поки що ми маємо 12 гривень», — сказав чиновник.