Удома, як у гостях

29.07.2014
Удома, як у гостях

«Ворскла» втратила свого президента.

Старт чергового чемпіонату в елітному національному дивізіоні сприймається неоднозначно. За словами головного тренера «Іллічівця» Миколи Павлова, на тлі війни, що триває на Донбасі, «зараз не до футболу». Водночас капітан «Динамо» Олександр Шовковський після стартового поєдинку проти «Ворскли» заявив, що футбол — це своєрідна віддушина в час трагічних подій, які нині переживає наша країна.

Зрештою, навряд чи футболістам і тренерам повністю вдасться відволіктися від трагічних реалій. Одним, як мінімум, про важкі часи нагадуватимуть чужі стіни, в яких практично всі представники Донбасу перечікуватимуть військові дії на батьківщині. Ситуацію в інших колективах «розхитуватимуть» «легіонери», які не надто охоче хочуть грати в неспокійній країні.

Та найважче зараз, без сумніву, «Ворсклі», яка за день до старту в ЧУ втратила свого президента Олега Бабаєва. У суботу вранці його застрелили невідомі в Кременчуці, мером якого він був.

Матч між «Динамо» та «Ворсклою» почався із хвилини мовчання — в пам’ять про керівника клубу, під керівництвом якого в останні роки полтавчани стали справжньою грозою авторитетів.

І хоча відібрати очки у «біло-синіх» команді Василя Сачка не вдалося, спокійно видихнути кияни змогли лише після фінального свистка. А вирішальний м’яч у матчі забив колишній гравець «Ворскли» Роман Безус, який, варто відзначити, не став святкувати цю подію.

Із мінімальної перемоги в новому сезоні також стартувала й «Волинь», яка другу частину попереднього сезону грала без хворого Віталія Кварцяного й, здається, встановила антирекорд клубу, програвши шість матчів поспіль. Проте на старті нового чемпіонату очільник «Волині» знову повернувся на тренерський місток і допоміг команді переграти «Іллічівець». Як вважає Микола Павлов, перемогу його опонентам приніс авторитет Кварцяного, котрий, «залякавши своєю поведінкою суддю», досяг необхідного результату в матчі. Зауважимо, що на стороні лучан були й домашні стіни, притому що, згідно з розкладом, матч проти «Іллічівця» мав відбутися в Маріуполі, проте через воєнні дії в регіоні підопічні Павлова свій домашній матч мусили грати в Луцьку.

Одного м’яча переваги вистачило для перемоги й футболістам «Металіста», які свій гостьовий поєдинок з «Зорею» грали в Запоріжжі. Відзначимо, що на гру проти підопічних Юрія Вернидуба, які напередодні пробилися до третього раунду кваліфікації Ліги Європи, харків’яни вийшли далеко не в оптимальному складі. Грати проти луганчан довелося без п’ятьох аргентинських легіонерів — Хосе Соси, Себастьяна Бланко, Алехандро Гомеса, Джонатана Крістальдо та Чако Торреса, котрі через війну втекли з команди. Утім, як стало відомо, «Металіст» таки сподівається на їх повернення, тож вніс прізвище втікачів у заявку на сезон.

На повернення всіх «дезертирів» розраховують і в «Шахтарі». Станом на вчорашній полудень троє з шести латиноамериканців «Шахтаря» повернулися в розташування команди — це аргентинець Факундо Феррейра, бразильці Фред та Ісмаїлі. «Футболісти та їхні сім’ї були дуже схвильовані ситуацією на Донбасі, тому сталося те, що сталося», — пояснив президент «гірників» Рінат Ахметов, який чекає повернення і інших трьох гравців — Алекса Тейшейри, Дугласа Кости й Дентіньо.

Натомість Фред, який також вчасно не повернувся з командою в Україну з закордонних зборів, вийшов на заміну в матчі проти «МЗ», у якому підопічні Мірчи Луческу здобули доволі впевнену перемогу. Визначальним у цьому матчі, який, до слова, відбувся на «Львів Арені», став гол Луїса Адріано, забитий на 13-й секунді матчу. Цей результативний удар увійшов до трійки найшвидших м’ячів в історії вищого дивізіону чемпіонату України. А найбільш «скорострільним» лишається Олександр Косирін, який у березні 2005 року відкрив рахунок на користь «Чорноморця» в грі з «Металістом» уже на дев’ятій секунді. Того ж року «Металіст» на десятій секунді постраждав і від форварда «Шахтаря» Брандао. На 13-й секунді також забивав нападник запорізького «Металурга» Юрій Штурко — у ворота «Дніпра».

Хай там як, а на старті 23-го ЧУ дніпропетровський клуб не пропустив, забивши при цьому опонентам із донецького «Металурга» двічі. Святкуючи взяття воріт «медатонів», футболісти «Дніпра» влаштували своєрідну демонстрацію: коли Євген Коноплянка відкрив рахунок, усі футболісти дніпропетровського клубу підбігли до лави запасних і підняли футболку з написом «Ротань — дніпрянин назавжди! Повертайся!». Власне в «Дніпрі» очікують, що після невдалої спроби піти з команди після завершення контракту Ротань підпише нову угоду з клубом.

Відзначимо, що цей поєдинок, з якого, власне, й розпочався чемпіонат, також відбувся на «Львів Арені». Щоправда, надалі команда Володимира П’ятенка гратиме на київській «Оболонь-арені», а базуватиметься в Ірпені, в передмісті столиці.

Нагадаємо, що в Києві свої домашні матчі проводитиме й дебютант елітного дивізіону — донецький «Олімпік», який свої виступи у «вишці» розпочав із розгромної гостьової поразки «Чорноморцю» — 0:4.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 1-й тур

«Металург» (Д) — «Дніпро» — 0:2

Голи: Коноплянка, 64; Матеус, 71 (пен.)

Нереалізоване пенальті: Александре, 90+1 («ЛД»)

Львів, «Львів Арена», 7 527 глядачів

«Іллічівець» — «Волинь» — 1:2

Голи: Кулач, 6 (пен.) — Ерік, 86; Бабенко, 90+2

Луцьк, стадіон «Авангард», 3 287 глядачів

«Чорноморець» — «Олімпік» — 4:0

Голи: Балашов, 9, 90+3 (пен.); Гай, 45, 59

Одеса, стадіон «Чорноморець»,

14 805 глядачів

«Говерла» — «Карпати» — 2:2

Голи: Шацьких, 15; Тудосе, 78 — Пучковський, 62; Балажиц, 74

Вилучення: Даушвілі, 88 («К»)

Ужгород, стадіон «Авангард», 2 750 глядачів

«Шахтар» — «Металург» (З) — 2:0

Голи: Адріано, 1; Гладкий, 44

Львів, «Львів Арена», 4 810 глядачів

«Динамо» — «Ворскла» — 1:0

Голи: Безус, 10

Київ, НСК «Олімпійський», 18 630 глядачів

«Зоря» — «Металіст» — 1:2

Голи: Любенович, 65 — Кулаков, 33; Вільягра, 56

Запоріжжя, «Славутич-Арена», 2 570 глядачів

 

СТАТУС

Уперше в історії української прем’єр-ліги участь у матчі національної першості взяв президент одного з клубів. На таке відважився Владислав Гельзін, граючий президент донецького «Олімпіка». Фактурний нападник вийшов на заміну в поєдинку проти «Чорноморця» (0:4) на 73-й хвилині й дещо загострив атаки гостей. За місяць йому виповниться 41 рік.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Із «Шахтаря» в «Чорноморець» на правах оренди перейшли форвард Антон Шиндер та хавбек Дмитро Гречишкін. Натомість команду «моряків» залишив грузин Торніке Окріашвілі — у зв’язку із закінченням терміну оренди. «Іллічівець» знову орендував у «гірників» захисника збірної України Богдана Бутка.