Легка дорога на олімп

29.07.2014
Легка дорога на олімп

Італієць Вінченцо Нібалі без проблем виграв «Тур де Франс»-2014. (з офіційного сайта змагань.)

Тривалий час беззаперечним лідером «глядацьких симпатій» у велоспорті був «залізний» американець Ленс Армстронг. Проте володаря неймовірного здобутку — семи перемог на найпрестижнішій велобагатоденці «Тур де Франс» — спіймали на допінгу й, відібравши всі трофеї, викинули на смітник історії.

Між тим статус найсильнішого велопрофі планети на певний час перехопив іспанець Альберто Контадор, який у своєму активі мав перемоги на всіх трьох гонках «Гранд туру». Утім і його не оминув допінговий скандал та пов’язана з ним дискваліфікація, після якої піренеєць ніяк не може повернутися на попередній рівень.

Хай там як, а на цьогорічний «Тур де Франс» Контадор приїхав у статусі фаворита. Саме його та чемпіона минулорічних перегонів — британця Кріса Фрума букмекери називали головними претендентами на виграш жовтої майки 2014 року. Проте важке падіння на 10-му етапі «Великої петлі» змусило Альберто, який тоді йшов другим у генеральному заліку, зійти з гонки. На той час уже попрощався з пелотоном і Фрум, котрий також невдало «приземлився» під час одного з падінь. Відтак зовсім несподівано, вже на екваторі перегонів, італієць Вінченцо Нібалі залишився без конкурентів нагорі генеральної класифікації.

Коли ж із переїздом «Туру» в альпійські гори капітан «Астани» з кожним новим етапом почав збільшувати свою перевагу в загальному заліку, багато хто назвав Нібалі достроковим переможцем 101-ї за ліком «Великої петлі». Тож головне, що вимагалося від Нібалі наприкінці гонки, — не випасти з сідла свого «залізного коня».

Одним із найважчих етапів видався 19-й, оскільки практично вся гонка пройшла під дощем. Кілька разів на трасі виникали завали, утім Нібалі та його вірним «грегорі», серед яких, зазначимо, був і українець Андрій Гривко, вдалося їх уникнути.

Не стала для італійського гонщика проблемою й індивідуальна «розділка», в якій, за початковим задумом організаторів, мала визначитися доля переможця. Однак більше семи хвилин гандикапу, що мав Нібалі, не давали його суперникам жодних шансів. У підсумку, після 54 км роздільної гонки Вінценцо збільшив свою перевагу над найближчим переслідувачем майже до восьми хвилин, що засвідчило його безапеляційний тріумф на цьогорічному «Турі». Власне, отримавши на Єлисейських Полях жовте вбрання в довічне користування, Нібалі зібрав повний комплект майок «Гранд туру». До того часу в нього вже була рожева з «Джиро д’Італія» та червона — «Вуельти».

Що ж до здобутків єдиного українця на цьогорічній «петлі», то Андрій Гривко фінішував на 95-й позиції, програвши більше трьох з половиною годин переможцеві. Свій не надто потужний виступ на «Турі»-2014 уродженець Сімферополя пояснив «тяжким душевним станом», який обумовлений війною в Україні.

ТАБЛО

 

«Тур де Франс». 18-й етап. 1. Нібалі («Астана») — 4:04.17… 72. Гривко («Астана») — +22.04… 19-й етап. 1. Навардаускас («Гармін») — 4:43.48…65. Гривко — +3.10… 20-й етап. 1. Мартін («Омега») — 1:06.21… 23. Гривко — +4.05… 21-й етап. 1. Кіттель («Джайнт» — 3:20.50… 72. Гривко — +0.24…

Підсумковий залік: 1. Нібалі — 89:59.06. 2. Перо («AG2R») — +7.37. 3. Піно («FDJ») — +8.15… 95. Гривко — +3:39.28…

Переможець очкового заліку — Саган («Каннондейл»).

Гірський «король» — Майка («Тінькофф»).

Найкращий молодий гонщик — Піно.

Найкраща команда — «AG2R».