МОЗАЇКА

29.07.2014

ЧС-2018

Британський віце-прем’єр Нік Клегг запропонував позбавити Росію права проводити чемпіонат світу з футболу 2018 року та закликав до ще жорсткіших санкцій. В інтерв’ю газеті «Санді таймс» Клегг заявив, що було б «немислимо» дати Путіну можливість насолоджуватися престижем проведення світового турніру.

За словами британського віце-прем’єра, поведінка російського президента «перейшла всі межі». «Якщо дозволити Росії провести чемпіонат, решта світу покаже себе слабким і лицемірним. Після цієї жахливої, жахливої катастрофи літака Євросоюзу просто необхідно стати жорсткішим по відношенню до Володимира Путіна», — цитує Клегга Бі-Бі-Сі.

Після того як терористи збили російською зброєю рейс MH17 на Донеччині, свій голос проти «мундіалю» в Росії подали й німецькі політики. Таку вимогу вже озвучили представники правлячого Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС), а також «Союзу 90/Зелені». Заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Міхаель Фукс вимагає обрати нову країну, яка прийматиме ЧС-2018, і пропонує як пару організаторів Німеччину й Францію.

Бойкотувати ЧС-2018 у Росії закликали також нідерландські спортивні об’єднання.

Однак ФІФА не підтримує можливий бойкот «мундіалю». «Історія показала, що бойкот спортивних заходів, а також політика ізоляції та конфронтації — не найефективніші методи вирішення проблем, — зазначається у повідомленні Міжнародної федерації футболу. — Чемпіонат світу привертає до себе величезну увагу всього світу та може стати каталізатором до конструктивного діалогу між людьми та керівниками, посприявши позитивним соціальним змінам».

Збірна

Форвард «Шахтаря» Луїс Адріано все ще думає про отримання українського громадянства. «Так, у мене був намір отримати український паспорт. Це питання поки відкрите, і все залежить від ситуації в Україні. Якщо все заспокоїться, то це, звичайно, відбудеться», — сказав бразильський нападник донеччан в інтерв’ю програмі «Про футбол».

Відділ кадрів

Новим наставником молодіжних команд київського «Динамо» став іспанець Вісенте Гомес. Контракт із ним укладено поки що на рік. Раніше Гомес працював у молодіжній системі «Атлетика» з Більбао.

Також відомо, що в новому сезоні «Динамо» U-21 та U-19 тренуватимуться разом. Досі їх тренували, відповідно, Валентин Белькевич, який привів команду лише до шостого місця в турнірі своєї вікової групи, та Олексій Герасименко (четверте місце).

* * *

Колишній нападник «Андерлехта» Олег Ящук повернувся у клуб, у якому свого часу відіграв десять років. Завершивши кар’єру гравця в іншому бельгійському клубі — «Вестерло», українець уже як тренер очолив юніорську команду «Андерлехта» U-14.

Спаринги

«Баварія» виграла традиційний товариський Кубок «Телекому», розгромивши у фіналі «Вольфсбург» — 3:0. Дубль оформив новачок мюнхенців Роберт Левандовський, який у це міжсезоння прийшов із Дортмунда, ще один м’яч в активі іншого новобранця — Себастьяна Роде.

* * *

«Кубок чемпіонів». «Манчестер юн.» — «Рома» — 3:2 (Руні — 2, Мата — П’янич, Тотті), «Реал» — «Інтер» — 1:1 (Бейл — Ікарді; пен. — 3:2), «Олімпіакос» — «Мілан» — 3:0, «Ман. Сіті» — «Мілан» — 5:1 (Йоветич — 2, Сінклейр, Х. Навас, Іхеаначо — Мунтарі).

Росія

Суперкубок. ЦСКА — «Ростов» — 3:1.