Наказано вижити

29.07.2014

Показником системної кризи в українському професіональному футболі є навіть не так організаційні проблеми у прем’єр-лізі, як негаразди в нижчих дивізіонах. Брак чисельності та фінансової стабільності клубів у ФПЛ — то питання насамперед до великих олігархів, які володіють командами. А ось «швах» у першій і другій лігах свідчить про руйнування самої основи піраміди нашого профі-футболу. У всіх нормальних футбольних країнах як? Елітний дивізіон є лише верхівкою, надбудовою піраміди, тоді як чим нижчий дивізіон — тим більше в ньому клубів — професійних, напівпрофесійних, аматорських, але з прив’язкою до національної профі-системи. У нас же, як курям на сміх, на сезон 2014/15 у другій лізі спромоглися заявитися лише десять команд. Із них Східну Україну представляють ФК «Макіїввугілля» та «Шахтар-3» (Донецьк). І не факт, що всі учасники доживуть до фінішу.

 Кількість команд у Favbet-лізі 1 залишилася сталою — 16. Але одна з її визначальних ознак — це те, що фактично не лишилося клубів, які готові підвищитися в класі та відповідають вимогам ФПЛ. А це означає, що після першого кола може загостритися давня хвороба дивізіону, коли деякі команди втрачають мотивацію й фактично припиняють грати.

Експерти вважають, що амбіції підкріплюються більш-менш надійними фінансовими тилами хіба що в «Олександрії», яка цього літа об’єдналася з іншим клубом першої ліги — «Украгрокомом», сусідом із села Головківка. У минулому сезоні «Олександрія» посіла друге місце, але не забажала підніматися у ФНЛ через невідповідність її запитам та стандартам. Тепер бажання зробити крок нагору в колективу Володимира Шарана нібито є. До речі, за підсумками нового сезону прем’єр-ліга попередньо запланувала для ротації лише одну позицію .

Футбольний оглядач, фахівець із першої ліги Артур Валерко вважає «Олександрію» готовою до ПЛ — «належна інфраструктура, більш-менш стабільне фінансування, кадрове посилення». Водночас гравець відзначає ігрові проблеми «жовто-чорних» — нагромадження атакувальних і крайніх півзахисників, дірки в центрі оборони. Крім того, на загальному тлі до числа фаворитів можна віднести й «Зірку» Анатолія Бузніка. «Крім іншого, в цей складний час у Кіровограді змогли реконструювати спорткомплекс», — коментує для «УМ» Валерко.

Натомість із сарказмом можна говорити про турнірну перспективу іншої команди, яка також свого часу виступала у «вишці», — алчевської «Сталі». Торік підопічні Вадима Плотникова стали третіми, і їх також кликали у «вишку», але «Сталь» відмовилася від такого «щастя» — власне, як і сезоном раніше. У звітному міжсезонні з команди пішли дев’ятеро гравців, більшість з яких — основний склад. Команда «безхатьків» — а в Луганській області грати не можна через антитерористичну операцію — перед чемпіонатом 2014/15 не провела жодного спарингу. Проте алчевці почали турнір із перемоги над міцною «Зіркою». Домашній матч проводили в Карлівці, що на Полтавщині.

Не змогла втримати своїх лідерів і чернігівська «Десна», яку тренує амбітний Олександр Рябоконь, тож і цей сезон для сіверян навряд чи стане часом слави. Головне — просто грати й виживати. Власне, це ключове завдання фактично всіх учасників ліги — буковинців, тернополян, полтавців, охтирців тощо.

Подолавши проблеми з атестацією, МФК «Миколаїв» ще до початку власне чемпіонату почав подавати сигнал «СОС» і просити потенційних інвесторів про грошову підтримку. Наразі витрати клубу скорочено до мінімуму.

Економлять кошти, називаючи це «курсом на омолодження», також і «Суми».

Керівники дебютантів ліги, криворізького «Гірника», ФК «Гірник-Спорт» із Комсомольська Полтавської області, «Тернопіль» та в один голос називають головним завданням своїх команд закріплення в першому дивізіоні.

ТАБЛО

Перша ліга. 1-й тур. «Геліос» (Харків) — «Нафтовик» (Охтирка) — 2:0 (Швидкий, 77; Кравченко, 88; вилучення: Антонюк, 37 («Н»)), «Олександрія» — «Десна» (Чернігів) — 2:1 (Старенький, 1; Грицук, 90+6 — Мельник, 59), «Суми» — «Сталь» (Дніпродзержинськ) — 0:2 (Білий, 62; Куліш, 70), «Гірник» (Кр. Ріг) — «Тернопіль» — 0:0, «Миколаїв» — «Динамо-2» — 0:0,), «Сталь» (Алчевськ) — «Зірка» (Кіровоград) — 3:1 (Гордя, 31; Скарлош, 49, 65 — Родіна, 87; вилучення: Чередниченко, 49 («З»)), «Полтава» — «Гірник-Спорт» (Комсомольськ) — 0:1 (Герасимець, 62; вилучення: Гірський, 72 («П»)).

Лідери: «Сталь» (А), «Сталь» (Ддз), «Геліос», «Олександрія», «Гірник-Спорт» — 3...