Майдан на Майдані

24.07.2014
Майдан на Майдані

Антін Мухарський з альманахом «Майдан. (Р)еволюція духу» планує підкорити всю Україну та Захід.

Музикант, письменник і телеведучий Антін Мухарський продав свою квартиру для того, щоб видати альманах «Майдан. (Р)еволюція духу», присвячений «народові України». Сьогодні ввечері на Майдані, де ще досі стоять барикади і куди люди приносять квіти та свічечки, він презентує книгу, яка важить майже півтора кілограма. Мухарський планує продавати каталог кращих фото Майдану по 250—300 гривень. Каже, що виручені кошти витратить на зйомки фільму, присвяченого річниці Майдану.

Над альманахом майже цілодобово працювала команда Мухарського, починаючи з березня. До створення видання долучилися кількадесят митців, журналістів, культурних та громадських діячів, зокрема, Тарас Возняк, Ярослав Грицак, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Сергій Жадан, Влад Троїцький, Олекса Манн, Мустафа Найєм, козак Михайло Гаврилюк, «янголи Майдану», які 20 лютого виносили з-під куль поранених та вбитих людей, i багато інших. Куратор візуальної частини, арт-директор центру сучасного мистецтва М17 Єлизавета Бєльська зізналася, що цьому виданню присвятила останні чотири місяці свого життя.

«Близько сорока інтерв’ю очевидців і учасників Майдану. Близько 200 найкращих фото. Щоб обрати ці кадри, ми переглянули шість тисяч фоторобіт. Не раз. І кожен раз, окрім часу й сил, від нас вимагалося дуже багато душевної роботи: ми осмислювали себе як українців, аналізували свої вчинки, реальні й можливі, аналізували думки, відкривали нові почуття, співчували, відчували глибоку вдячність і повагу, плакали і мріяли», — ділиться Єлизавета.

У книзі, ілюстрованій понад 200 світлинами, зібрано свідчення очевидців, а також історичні, культурологічні та філософські статті й есе, що висвітлюють події української національно-визвольної революції у період iз листопада 2013 року по лютий 2014 року. «Цей альманах має основну місію та основне завдання — каталогувати та архівізувати спогади, фотографії, архівувати емоції, які переказували у своїх есе, інтерв’ю, оповіданнях безпосередні учасники Майдану», — підкреслив автор ідеї.

Активний учасник революційних подій Андрій Єрмоленко, який долучився до проекту «Майдан. (Р)еволюція духу» і вже відомий тим, що виготовляє шеврони для батальйонів української армії, заявив, що ця книга є нагадуванням для всіх, навіщо люди вийшли на Майдан, виборювали своє краще майбутнє. На його переконання, альманах має обов’язково бути перекладений іншими мовами, щоб у всьому світі люди змогли ознайомитись із тим, що відбувалось.

У відповідь Мухарський пообіцяв, що до кінця серпня буде електронна версія альманаху українською мовою. А «найближчим часом, можливо, навіть упродовж тижня-двох, ми віддаємо книжку на англійський переклад, потім — німецький, потім — польський і так далі. Тобто вона створена дійсно для світового мистецького простору», — резюмував Антін.