Складно про просте

24.07.2014

«Клоунада, над якою сміятиметься увесь світ», — так президент «Динамо» Ігор Суркіс охарактеризував запропонований «Шахтарем» і прийнятий до виконання прем’єр-лігою новий формат чемпіонату країни, згідно з яким 14 команд після завершення двоколового регулярного чемпіонату розбивалися на три групи за схемою – 4-4-6 й вже у вузькому колі мали б вирішувати конкретні турнірні завдання.

Проте з такою позицію більшості учасників ПЛ не погодився керівний орган українського футболу. І у вівторок, на виїзному засіданні у Львові, виконком ФФУ постановив, що новий чемпіонат країни, котрий стартує 25 липня, має пройти за класичною схемою.

Схема ж «4-4-6», на думку багатьох експертів, була позбавлена спортивного принципу, а її головною суттю було елементарне збільшення кількості матчів. «Нехай команди грають у два кола — і все. А якщо розділити команди на групи, деякі з них втратять шанс на виграш вищого місця. Зрештою, якщо ініціатори таких змін турбуються про кількість зіграних матчів за сезон, то можна проводити кожну стадію Кубка України з двох зустрічей», — таким був погляд на можливе переформатування елітного дивізіону, пов’язаного зі зменшенням кількості його учасників, головного тренера національної збірної України Михайла Фоменка.

І, що цікаво, саме такий варіант поклали в основу нового українського футбольного сезону. Чемпіонат України пройде в традиційні два кола з матчами вдома та на виїзді. А починаючи з 1/8 фіналу Кубка країни, команди на кожній зі стадій гратимуть по два поєдинки.

«Було багато пропозицій зі збільшення кількості команд, але низка клубів відмовилися від свого права брати участь у прем’єр-лізі. В першу чергу через фінансовi труднощі. Якщо наступного року у кінці чемпіонату деякі команди будуть готові до виступів в елітному дивізіоні, то ми можемо піти їм назустріч», — перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов пояснив причини зменшення учасників ПЛ сезону-2014/2015. За його словами, обговорення формату майбутнього чемпіонату було складним. Обирати довелося з п’яти пропозицій. «Якби був простий варіант вирішення проблеми, ми б давно його оголосили. Були різні погляди, і сьогодні члени виконкому прийняли остаточне рішення», — зазначив функціонер. Тож, зрештою, у Федерації вирішили не вигадувати велосипед і зупинилися на старій перевіреній часом схемі.

Щоправда, тепер, за підсумками турніру, лави учасників ПЛ залишатиме лише одна команда, на зміну якій iз першої ліги «підніматиметься» її переможець.