З американського коледжу — в збірну України

17.07.2014
З американського коледжу — в збірну України

На ЧЄ-2013 Сергій Гладир був одним із кращих у збірній України. (з сайта eurobasket2013.org.)

Разом із сенсаційним виграшем шостого місця на минулорічному чемпіонаті Європи українські баскетболісти вибороли путівку на дебютний для себе чемпіонат світу, який наприкінці серпня стартує в Іспанії.

А сьогодні в Южному національна збірна під проводом американця Майка Фрателло розпочинає свій перший тренувальний збір, на який запрошено 30 баскетболістів.

Попри те, що до фінальної заявки буде включено лише 12 персон, Фрателло хоче переглянути ледь не всіх потенційно можливих кандидатів на місце в «основу».

Цікаво, що серед досвідчених, обстріляних на ЧЄ-2013, виконавців є й абсолютно не відомі широкому загалу гравці. Приміром, Остап Чолій та Хоель Боломбой.

Як розповів Фрателло, їх знайшли завдяки «такій чудовій штуці, як інтернет». «Люди, котрі контактують з нами, розповіли про хлопців з України, які грають у коледжах США. Нас це зацікавило, і ми намагалися знайти якнайбільше інформації про цих гравців. У нас знайшлася можливість запросити їх до збірної. Тепер я хочу побачити їх у грі, тому що особисто ще не бачив, як вони працюють», — пояснив американський «коуч» українських збірників.

Словом, на Фрателло очікує важкий вибір. «Я знаю, що на першому зборі в Южному буде близько тридцяти гравців, тож буде велика конкуренція. Це добре. Кожен битиметься за місце в складі, немає ні для кого зарезервованих місць», — відзначив Дмитро Забірченко.

Водночас серед трьох десятків виконавців немає представника НБА Олексія Леня та гравця «Валенсії» Сергія Ліщука, на яких серйозно розраховував тренер.

В обох — травми. Утім, якщо на приїзд іспанського «легіонера», здається, взагалі не розраховують, то єдиного представника України в найсильнішій лізі планети будуть чекати до останнього. Проте в найближчі чотири тижні Лень перейматиметься лікуванням зламаного мізинця, який він пошкодив під час поєдинків у Літній лізі НБА.

Проблеми зі здоров’ям має й «мозок» української збірної — темношкірий плеймейкер Пух Джетер, не в останню чергу стараннями якого «синьо-жовті» змогли вибороти путівку на планетарну першість. Утім, за словами Фрателло, він упевнений, що натуралізований американець, який останній сезон провів у Китаї, уже найближчим часом, завдяки допомозі тренера з фізпідготовки Річа Детатрі, забуде про свій травмований гомілкостоп.

А решта збірників уже рветься в бій. «У зв’язку з подіями в країні клубний сезон цього року завершився раніше, тому часу на відпочинок і відновлення було вдосталь. Протягом місяця я намагався зовсім не думати про баскетбол, це вперше можна було відпочити цілий місяць», — каже Забірченко.

Загалом підготовчий графік «синьо-жовтих» складений так, що тренувальні збори будуть переплітатися з іграми. Перший міні-турнір збірна України зіграє 25-27 липня в Словенії, де зустрінеться з грузинами, канадцями та господарями. У Клайпеді 8 та 9 серпня на «синьо-жовтих» чекають спаринги з командами Австралії та Литви. А останній ігровий «тренінг» відбудеться за два тижні до старту ЧС у Франції. Тут підопічні Фрателло поміряються силами зі збірними Філіппін, Австралії та командою-господаркою. «На мою думку, план підготовки дуже хороший, у нас гарні суперники, а це дуже важливо, коли ти граєш проти сильних опонентів, то й матчі виходять сильні. Мені подобається, як складено графік — тренувальні збори чергуються з іграми. Такий розклад є дуже ефективним», — оцінив робочий фронт очільник «синьо-жовтих».