НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

15.07.2014

У Північній Кореї фінал ЧС був справжній

Напередодні фіналу чемпіонату світу в інтернеті з’явився відеоролик, який нібито є фрагментом ефіру державного телебачення КНДР на тему «мундіалю» в Бразилії. Ведуча розповідає, що футболісти національної збірної північної Кореї подолали груповий етап ЧС, здобувши три перемоги — над командами Японії (7:0), США (4:0) та Китаю (2:0), і у фіналі «плей-оф» північнокорейцям належить зустрітися зі збірною Португалії на чолі з Кріштіано Роналдо.

Насправді ж збірна КНДР не змогла кваліфікуватися у фінальну частину ЧС-2014, хоча й виступала на Кубку світу 2010 року.

Новину про дивовижні виверти комуністичної пропаганди КНДР підхопили мас-медіа багатьох країн світу, зокрема й такі популярні, як британські «Міррор» і «Метро», канадська газета «Торонто сан» тощо. Що вже казати про падкі на сенсації російські та українські ЗМІ — про «вихід у фінал ЧС» Північної Кореї говорили й ведучі футбольної студії Першого національного телеканалу в Києві.

Насправді відео ТБ КНДР виявилося фейком — нарізкою різних уривків та накладкою саркастичного тексту на «ліву» розповідь телеведучої. Хоча це й непросто перевірити в умовах «залізної завіси», є підтвердження з поважних джерел, що північнокорейське телебачення транслює матчі реального чемпіонату світу — хай і з суттєвою затримкою в часі.

Після поразки Арентини в Буенос-Айресі відбулися безлади

У центрі Буенос-Айреса після поразки збірної Аргентини від Німеччини у фіналі чемпіонату світу відбулися великі безлади. Зокрема, біля монумента «Обеліск» група вандалів розламала паркан й закидала камінням фасади прилеглих будівель. У відповідь поліція застосувала для розгону натовпу сльозогінний газ і водомети. Більше 30 хуліганів було затримано, близько 20 осіб отримали поранення, серед них 15 поліцейських.

Тренерські відставки

Головний тренер збірної Бразилії з футболу Луїс Феліпе Сколарі втратив посаду за рішенням національної федерації футболу. Сам він не бажав подавати у відставку навіть після сумарної поразки 1:10 у півфіналі та фіналі й визнання того, що під його керівництвом збірна-господарка пропустила 14 м’ячів — найбільше в історії Кубків світу.

Тим часом про відставку тренера аргентинців Алехандро Сабельї було відомо ще напередодні фіналу ЧС. Тепер основними кандидатами на пост наставника «небесно-блакитних» є Херардо Мартіно, який у травні покинув «Барселону», та Дієго Сімеоне, котрий привів мадридський «Атлетико» до титулу чемпіона Іспанії.