Чемпіонський «постріл» із лави запасних

15.07.2014
Чемпіонський «постріл» із лави запасних

Німецькі «королі». (з сайта ФІФА.)

Учора опівночі за київським часом, коли завершився вирішальний поєдинок «мундіалю», геніальний аргентинець Ліонель Мессі до своєї грандіозної колекції з чотирьох «Золотих м’ячів» додав іще одну знакову нагороду. Його визнали найкращим футболістом чемпіонату світу-2014, нагородивши «малим» «Золотим м’ячем». Утім, отримуючи нагороду від очільників ФІФА, Лео виглядав так, немов його щойно зняли з хреста, — жоден «радісний» м’яз не здригнувся на його обличчі, яке, ще б трохи, і залили сльози розпачу. Що вдієш, але його індивідуальна нагорода, як вважає його опонент по фіналу — дебютант німецької збірної Крамер, i справді виглядає сміттям на тлі не виграного командою Ліонеля Кубка світу, який вчетверте в історії дістався «бундестіму».

«Сьогодні ми неймовірно розчаровані, адже не змогли привезти Кубок світу додому. Вважаю, що ми заслуговували на нього більше, ніж збірна Німеччини», — відзначив засмучений Мессі, якого, до слова, неабияк розкритикував його легендарний співвітчизник Дієго Марадона. На думку знаного аргентинця — чемпіона світу-1986, Мессі не заслужив звання найкращого гравця ЧС-2014, адже після групового етапу, де форвард «Барселони» забив чотири голи, в «плей-оф» він не відзначився жодного разу. «Для мене не важливий титул найкращого бомбардира «мундіалю». Головне — це Кубок світу», — говорив напередодні фіналу Ліонель. Утім як не старався Лео у фіналі, але ні він, ні його партнери так жодного разу й не змогли засмутити Мануеля Нойєра, хоча нагод для цього у них було достатньо. Чого тільки вартий промах Гонсало Ігуаїна, який у середині першого тайму «запоров» вихід сам-на-сам iз німецьким кіпером.

А от команді Йоахіма Льова, яка впродовж усього поєдинку тиснула на опонента, таки вдалося витягнути свій «щасливий квиток». Хоча зробили це німецькі футболісти вже в «овертаймі», коли багато хто з уболівальників уже ментально готувався до серії післяматчевих 11-метрових ударів.

За 7 хвилин до прогнозованого початку футбольної лотереї «вистрелила» заміна Йоахіма Льова. Точніше, авторами вирішальної комбінації, яка принесла німцям планетарне «золото», став дует футболістів, які почали поєдинок, як-то кажуть, з лави для запасних. Власне Андре Шюррле вдався стрімкий прохід лівим флангом, звідки він зробив точний навіс на неприкритого Маріо Гьотце. Удар німецького «джокера», на якого перед стартом ЧС Марадона закликав звернути увагу, страж аргентинських воріт Серхіо Ромеро відбити не зміг, пропустивши таким чином уперше в «плей-оф». На жаль для аргентинців, невдача сталася у найвідповідальніший момент, а виправити її драматичні наслідки можливості вже не було. Проте, попри поразку, півзахисник «альбіселесте» Хав’єр Маскерано вважає, що його збірна досягла високого результату». «Я не думаю, що поразка означає, що у нас все погано. Я горджуся нашим досягненням. Ми зуміли на рівних протистояти команді, яка в півфіналі, на відміну від нас, грала усього лише 90 хвилин. Тоді як ми провели на полі 120 хвилин важкої роботи. І, незважаючи на це, ми все одно у фіналі виглядали гідно», — підсумував виступ аргентинської команди один з її лідерів, дії якого, по суті, цементували оборону Аргентини.

І справді, перед початком фіналу німці вважалися його беззаперечними фаворитами. У підсумку ж, лише «на жилах» «бундестіму» вдалося витиснути переможний результат. «Ми знали, що в нас залишилися резерви», — відзначив Філіпп Лам, капітан німецької збірної, яка на четвертому «мундіалю» поспіль здобула призове місце. Цього разу — найвище. Цікаво, що німці стали першою європейською командою, якій вдалося стати чемпіоном світу в Америці.

Що ж до господарів «мундіалю»-2014, то після ганебного приниження у півфіналі (від німців) підопічні Луїша-Феліпе Сколарі вдруге поспіль зганьбилися в матчі за третє місце, зазнавши розгромної поразки (0:3) від голландців. Відзначимо, що напередодні «малого» фіналу наставник «помаранчевих» Луї ван Галь розкритикував саму ідею проведення матчів за третє місце, назвавши її майже абсурдною.

«Виходить так, що після чудово проведеного турніру на його фініші можна програти два матчі й заплямувати всю попередню роботу», — збурювався ван Галь. Утім його підопічним, кожен із яких (уперше за всю історію ЧС) зміг узяти участь у турнірі, червоніти не довелося, хоча й особливої радості від виграшу першої в історії країни «бронзи» не було помітно. Більше того, після церемонії нагородження капітан голландців Робін ван Персі позбувся своєї медалі, віддавши її вірному фанові національної збірної — «Помаренчевому генералові», котрий, починаючи з 1994 року, постійно, у військовій уніформі, підтримує свою збірну на «мундіалях».

А шкіру «лузерів» довелося приміряти господарям турніру, які два заключні матчі ЧС програли із загальним рахунком — 1:10. Не дивно, що після такого бразильці стали найгіршою збірною-господаркою чемпіонатів світу, яка під час домашньої першості пропустила найбільшу кількість м’ячів. Зрештою, федерація футболу Бразилії довго не розмірковувала й відправила у відставку наставника «пентакампеонів» Сколарі.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Фінал.

Німеччина — Аргентина — 1:0 у дод. час

Гол: Гьотце, 113

Німеччина: Нойєр, Лам, Боатенг, Хуммельс, Хеведес, Крамер (Шюррле, 32), Швайнштайгер, Кроос, Озіл (Мертезакер, 120), Мюллер, Клозе (Гьотце, 88)

Аргентина: Ромеро, Сабалета, Гарай, Демікеліс, Рохо, Маскерано, Білья, Перес (Гаго, 86), Мессі, Лавессі (Агуеро 46), Ігуахн (Паласіо, 78)

Попередження: Швайнштайгер, 29; Хеведес, 34 — Маскерано, 64; Агуеро, 65

Суддя — Ріццолі (Італія)

Ріо-де-Жанейро, стадіон «Маракана», 74738 глядачів.

Матч за третє місце.

Бразилія — Голландія — 0:3

Голи: ван Персі, 3 (пен.); Блінд, 17; Вейналдум, 90+1

Бразилія: Сезар, Максвелл, Д. Луїс, Т. Сильва, Майкон, Пауліньйо (Ернанес, 57), Густаво (Фернандіньйо, 46), Оскар, Вілліан, Рамірес (Халк, 73), Жо

Голландія: Сіллессен (Ворм, 90+2), Блінд (Янмаат, 70), Влаар, де Врей, Кюйт, Класі (Велтман, 90), Вейналдум, Інді, Де Гузман, Роббен, ван Персі

Попередження: Т. Сильва, 2; Фернандіньйо, 54; Оскар, 68 — Роббен, 9; де Гузман, 36

Суддя — Хаймуді (Алжир)

Бразиліа, стадіон «Національний», 68034 глядача.

 

ВИЗНАННЯ

Лауреати Кубка світу-2014 ФІФА

Найкращі бомбардири

«Золота бутса» — Хамес Родрігес (Колумбія) — 6 голів

«Срібна бутса»— Томас Мюллер (Німеччина) — 5 голів

«Бронзова бутса» — Неймар (Бразилія) — 4 голи

Також по 4 м’ячі забили Ліонель Мессі (Аргентина) і Робін ван Персі (Голландія)

Найкращі гравці

«Золотий м’яч» — Ліонель Мессі (Аргентина) — 4 голи + 1 «асист»

«Срібний м’яч» — Томас Мюллер (Німеччина) — 5+3

«Бронзовий м’яч» — Ар’єн Роббен (Голландія) — 3+1

Найкращий голкіпер

«Золота рукавичка» — Мануель Нойєр (Німеччина) — 4 пропущені м’ячі в семи іграх

Найкращий молодий гравець

Поль Погба (Франція, півзахисник), 21 рік — 2+1

Найкращий гравець фіналу

Маріо Гьотце (Німеччина)

Найкоректніша команда

Приз за «фейр-плей» — збірна Колумбії

Найбільше глядачів на стадіоні

74 738 — «Маракана», Ріо-де-Жанейро, Німеччина — Аргентина (фінал)

 

 

ЦІКАВІ ФАКТИ

Наш із медаллю

Голландець Джермейн Ленс став першим в історії гравцем із чемпіонату України, який став призером Кубка світу. Збірна Нідерландів виборола бронзові медалі, і київський динамівець узяв участь у трьох матчах ЧС — проти команд Іспанії, Австралії та Коста-Ріки. Загалом Ленс провів на полі 130 хвилин.

Усі 23 — у грі!

Збірна Голландії стала першою командою в історії Кубків світу, яка по ходу турніру використала всіх 23 гравців із заявкового списку. У матчі за третє місце проти Бразилії (3:0) головний тренер голландців Луї ван Гал уже в компенсований час випустив на поле третього голкіпера Мішела Форма. Пізніше з’ясувалося, що таким було рішення самих членів збірної.

Варто також відзначити, що основний кіпер «помаранчевих» Яспер Сіллессен став першим стражем воріт, який був замінений на чемпіонаті світу двічі. Уперше воротар з «Аякса» був змушений поступитися місцем у «рамці» в матчі 1/4 фіналу проти Коста-Ріки перед серією 11-метрових ударів. Тоді його замінив «спец по пенальті» Тім Крул.

Найбільший штраф

ФІФА оштрафувала Футбольну асоціацію Аргентини на 300 тисяч швейцарських франків (247 тис. євро) за порушення регламенту чемпіонату світу в частині, що стосується правил спілкування з пресою. Аргентинці чотири рази поспіль відправляли на предматчеві прес-конференції лише одного головного тренера — Алехандро Сабелью, тоді як за правилами поруч із ним мав бути присутнім як мінімум один футболіст збірної.