Ганьба на весь світ

10.07.2014
Ганьба на весь світ

Тепер Мирослав Клозе — найкращий бомбардир чемпіонатів світу. (з сайта ФІФА.)

Шок, потрясіння, крах... Слів, аби описати бразильську драму, можна знайти безліч, але навряд чи вони зможуть пояснити причини розгрому господарів «мундіалю», якого вони зазнали від німецьких футболістів. 7:1 — небачений результат для півфіналів чемпіонатів світу, який до того ж став найгіршим за всю історію бразильської збірної. «Цей матч залишиться на нас клеймом на все життя. Сподіваюся, моя сім’я допоможе мені знайти сили, щоб упоратися з цим», — зазначив капітан бразильців Тьяго Сильва, який разом із травмованим Неймаром не грав у півфінальному поєдинку. Відсутність у матчі проти німців провідних футболістів «селесао» можна вважати лише пом’якшуючою обставиною, проте повністю пояснювати їхньою відсутністю ганебний результат півфінального поєдинку аж ніяк не варто.

«Це катастрофа, найгірший день у моєму житті», — без сумніву, наставник «пентакампеонів» розуміє всю глибину національної трагедії. Від Сколарі в Бразилії очікували виграшу шостого чемпіонського титулу, повторення успіху 12-річної давнини, коли під його керівництвом «селесао» перемогли на ЧС-2002, який проходив у Японії та Південній Кореї. Утім замість очікуваного тріумфу найтитулованіша збірна планети зганьбилася на довгі роки.

«Те, що сталося сьогодні, має мало спільного з футболом. Команда просто втратила контроль. Так не повинно бути, але так сталося», — очільник бразильської збірної намагався знайти «корінь зла». Утім, на думку голкіпера господарів «мундіалю» Жуліо Сезара, не потрібно шукати пояснення тому, що пояснити не можна.

Тепер, після поразки, футболісти бразильської збірної намагаються випросити пробачення у своїх уболівальників. Адже так, як вони діяли в матчі проти німців, грати просто не можна. Дай Боже, щоб лють місцевої торсиди обмежилася шістьма спаленими автобусами, які постраждали в Сан-Паулу та Ресіфі. Думається, зовсім мізерною сатисфакцією для всієї Бразилії може стати виграш матчу за третє місце, де, не виключено, суперником команди Сколарі будуть аргентинці.

...А програли бразильці свій півфінал упродовж 18 хвилин першого тайму, коли в їхні ворота залетіло п’ять м’ячів. По суті, кожен удар німецьких футболістів завершувався голом.

«Звичайно, вони були приголомшені. Не знали, що роботи. Господарі виявилися нездатними впоратися з тиском», — керманич «бундестіму» Йоахім Льов дав точну характеристику команді господарів, яка дозволила німецькій машині не тільки познущатися над собою, а й поповнити окремим її представникам свої бомбардирські рахунки.

Так, автор першого голу в матчі — Томас Мюллер, забивши свій п’ятий м’яч на турнірі, впритул наблизився до лідера бомбардирської гонки колумбійця Хамеса Родрігеса, в активі якого шість точних ударів. Натомість 36-річний Мирослав Клозе, вдруге в поєдинку засмутивши Сезара, став таким чином найкращим бомбардиром за всю історію проведення чемпіонатів світу. Тепер на рахунку німецького ветерана, який проводить свій четвертий «мундіаль», 16 голів, що на один більше, ніж має бразильський «Зубастик» — Роналдо. Нагадаємо, що саме його «дубль» у фіналі ЧС-2002 проти німецької збірної приніс бразильцям п’ятий Кубок світу. Правду ж кажуть, що помста — це страва, яка подається холодною.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Перший півфінал.

Бразилія — Німеччина — 1:7

Голи: Оскар, 90 — Мюллер, 11; Клозе, 23; Кроос, 25, 26; Хедіра, 29; Шюррле, 69, 79

Бразилія: Сезар, Данте, Майкон, Луїс, Марсело, Оскар, Густаво, Бернард, Фернандіньйо (Пауліньйо, 46), Халк (Рамірес, 46), Фред (Вілліан, 71)

Німеччина: Нойєр, Лам, Боатенг, Хеведес, Хуммельс (Мертезакер, 46), Мюллер, Кроос, Хедіра (Дракслер, 77), Швайнштайгер, Озіл, Клозе (Шюррле, 58)

Попередження: Данте, 68

Суддя — Марко Родрігес (Мексика)

Белу-Орізонті, стадіон «Мінейран», 58141 глядач