Чорне море: безпечно і вигідно

08.07.2014
Чорне море: безпечно і вигідно

Морські екскурсії на острів Березань популярні у відпочивальників. (автора.)

Анексія Криму та Антитерористична операція на Донбасі неабияк вплинули на цьогорічний курортний сезон на півдні України. По-перше, курорти Одещини, Миколаївщини та Херсонщини розраховують на збільшення кількості відпочивальникiв на 20—30% за рахунок туристів, які відмовляються від відпочинку в Криму з патріотичних міркувань та з огляду на безпеку. По-друге, питання тієї ж безпеки спричинило чималий наплив дончан із середнім рівнем достатку, зокрема на Херсонщину. Бо тут вони можуть бути відпочивальниками, а не біженцями, й інвестувати гроші у власний відпочинок, перечекавши збройне протистояння на Донбасі. Водночас українці з інших регіонів часто сприймають увесь південь України як зону небезпеки і розмірковують, чи варто й цього року відпочивати на Чорному морі. І це по-третє. Утім учасники IX Фестивалю туристичної журналістики України, який відбувся у червні саме на Миколаївщині та Херсонщині, пересвідчилися, що відпочивати цього літа у Коблевому, Рибаківці, Залізному Порту чи Скадовську не лише безпечно, а й вигідно. Адже власники пансіонатів, санаторіїв, баз відпочинку та міні-готелів врахували політичну та економічну ситуацію в країні і не стали підвищувати ціни на проживання та харчування (а часто навіть знизили їх у порівнянні з минулорічним сезоном). Правопорядок і безпеку забезпечують не лише правоохоронці, а й активісти місцевої самооборони на блокпостах.

Від Коблевого до Кінбурна

В куротному Березанському районі Миколаївщини кажуть, що здатні приймати близько 20 тис. відпочивальників щодня. Край виноградарів має ще й 23 км берегової смуги Чорного моря, а інфраструктура куротних селищ — Коблеве, Рибаківка, Морське та Лугове — в останні роки інтенсивно розвивається.

«Сьогодні в нашому районі зареєстровано близько 150 суб’єктів куротного бізнесу і туристичної інфраструктури. Більшість пансіонатів і баз відпочинку знаходяться у Коблевому, — зазначає голова Березанської райдержадміністрації Володимир Трибуха. — Головна перевага Коблевого — сім кілометрів піщаних пляжів, рівне піщане дно і тепла морська вода. Зауважте також, що тут немає жодних платних пляжів! Усі спроби звести паркани нам удалося припинити у співпраці з прокуратурою».

Курортам Миколаївщини приділяє чималу увагу й нова влада області — керівництво ОДА ледь не щотижня проводить виїзні наради саме на чорноморському узбережжі.

Цікаво, що сам курорт Коблеве умовно можна розділити на дві частини: так звану «молдавську», де переважає молодіжний відпочинок із численними нічними клубами, та «миколаївську» — для тихого сімейного відпочинку в пансіонатах у сосновому лісі на березі моря. Для послуг відпочивальників сучасний аквапарк, а також родеопарк з екстремальними атракціонами. Цього літа відкрився тут і дельфiнарій.

Єдина проблема Коблевого — погана, давно не ремонтована дорога. І це при тому, що курортний збір (а це мільйони гривень) регулярно поповнює бюджет. «Якщо курортний збір iде не на розвиток курорту, виникає питання: навіщо він тоді взагалі потрібен?» — зауважує виконавчий директор Асоціації журналістів «Туристичний прес-клуб України» Володимир Царук.

«У місцевої влади не вистачає для цього коштів, але ми розуміємо, що розвиток курорту залежить не тільки від того, які умови запропонують у пансіонаті або в готелі, а і що буде за його територією», — додає представник громадської організації «Асоціація туристичного та оздоровчого бізнесу «Відродження» Тетяна Квасняк. За її словами, власники туристичних об’єктів та об’єктів розміщення курортів Миколаївської області об’єдналися в цю асоціацію саме для вирішення проблем їх розвитку.

Пані Квасняк також прогнозує, що курорти області збільшать туристичний потік на 30% за рахунок тих відпочивальників, які відмовилися від поїздки у Крим. За попередніми розрахунками, бази відпочинку чорноморського узбережжя лише однієї Миколаївщини, після окупації півострова, можуть прийняти до 300 тис. відпочивальників за сезон.

Утім у червні заповнюваність номерного фонду тут була невисокою. «Люди не їдуть відпочивати через нестабільність у державі, — скаржиться завідувач однієї з пристойних баз відпочинку у Коблевому Михайло Степанюк. — Червень ми розпочали із заповненістю номерів бази лише на 30% від показників аналогічного періоду минулого року. Але сподіваємося на високий сезон у липні-серпні. Ви ж самі бачите, у нас тут спокійно, та й ситуація в країні потроху налагоджується».

Оскільки цього літа на курорти області побоялися їхати традиційні відпочивальники з Молдови та Білорусі, на думку завідувача сектору рекреації і туризму Регіональної торгово-промислової палати Миколаївщини Віктора Чередниченка, потрібно ще більше популяризувати Коблево, Рибаківку тощо на внутрiшньому українському ринку. Тим більше що ці курорти мають ще одну перевагу: відпочинок на пляжі можна доповнити цікавими екскурсіями на такі унікальні об’єкти, як Тилигульський лиман (для любителів рибної ловлі) та Кінбурнська коса (для любителів екстриму та чистого моря). На всіх пляжах пропонують морську прогулянку на острів Березань або дегустаційний тур на винзавод «Коблеве».

І повірте, такі екскурсії варто замовляти. На ту ж Кінбурнську косу можна потрапити лише катером по морю або вантажівкою «Урал» — по суші. Адреналіну, отриманого у цьому ландшафтному парку (де вже з’являються перші бази відпочинку), вистачить надовго. Як і «єднання з природою». У цьому «Лукомор’ї», оспіваному Пушкіним, автор зустрів навіть двох літніх жіночок із Дніпропетровська, які відкладали гроші з пенсії, щоб врешті-решт потрапити саме на Кінбурнську косу.

Донецькі обирають Херсонщину

А от на Херсонщині не скаржаться на брак відпочивальників. Президент Туристичної асоціації півдня України Тетяна Волинець прогнозує збільшення кількості відпочивальників на 20—30% знову ж таки за рахунок туристів, які відмовляться від відпочинку в Криму. Хоча турпотік на Херсонщині постійно збільшується з року в рік.

«У минулому, 2013, році курорти області збільшили турпотік на 70,6% порівняно з 2012 роком — до 2 млн. осіб, — зазначає пані Волинець. — У поточному сезоні туристичні центри Херсонської області — Скадовськ, Лазурне, Залізний Порт — уже збільшили номерний фонд на 10—12%».

Велика кількість відпочивальників впадає в око вже у Залізному Порту, який люди нарікли «херсонським Лас-Вегасом». Власники окремих баз відпочинку кажуть, що цього літа відпочивальників у них побільшало на 30%! Але цей курорт більше підійде для любителів веселих розваг, азарту та «тусовок» в нічних клубах, караоке-барах тощо. Хоча подалі від гамірної набережної орендують номери і сім’ї з дітьми.

Але більшість прихильників сімейного та дитячого відпочинку усе ж таки традиційно обирають сусідній Скадовськ з його цілющою морською водою, багатою на сіль і йод. Зрозуміло, що тут є де розважитися малечі — як в аквапарку, так і у дельфінарії.

«Людей цього сезону у нас однозначно більше, — зазначає директор Парку розваг у Скадовську Костянтин Ольшевський. — Чому? Багато хто з наших відвідувачів говорить, що не поїхав цього літа в Крим. Інша цільова аудиторія — дончани, які «пересиджують» на курортах важкі часи».

І дійсно, багато хто з мешканців сходу, одразу оплачує відпочинок на три тижні, не менше. Доки на Донбасі все не врегулюється. «Ми краще витратимо гроші на оздоровлення, ніж чекатимемо доки в так званій Донецькій народній республіці в нас їх заберуть, — зазначило автору молоде подружжя з малими дітьми з Костянтинівки під час морської прогулянки на рейсовому катері до острова Джарилгач. — Тільки не фотографуйте нас на тлі державного прапора. Ми за Україну, але якщо ви опублікуєте це фото, то в нас можуть виникнути проблеми вдома».

До речі, Джарилгач — найбільший острів України — розташований лише за 10 км від Скадовська. Овіяний легендами про славноготрпао Ахілла, Джарилгач зберіг свою незайману красу. Відпочивальники приїздять саме сюди, оскільки унікальний клімат Джарилгацької затоки зумовлений поєднанням степових просторів iз теплотою морської води (купатися можна як у заливі, так і у відкритому морі). Тутешнє повітря насичене озоном, бромом, йодом, а місцеві грязі наділені лікувальними властивостями. А якою смачною є місцева кухня! Юшка, смажена камбала чи паштет із печінки катрана, запам’ятаються надовго.

P. S. Автор вдячний за участь у фестивалі Асоціації «Туристичний прес-клуб України», Асоціації туризму півдня України и Регіональній торгово-промисловій палаті Миколаївської області.

ГАМАНЕЦЬ

Вартість проживання та харчування на курортах Херсонщини і Миколаївщини влаштує відпочивальників iз різною товщиною гаманця. Найдешевше у Залізному Порту і Скадовську — найнижча ціна на проживання тут встановлена на рівні 50—60 грн. iз людини. Триразове харчування — мінімум 100 грн. Коблево та Рибаковка у липні пропонують уже від 75 грн. за ліжко. А харчування — від 130 грн.

Житло зі зручностями на всіх курортах вартує в середньому 150—200 грн. з людини і вище. Звісно, є й елітні бази відпочинку, де місце в дво- тримісному номері обійдеться у 800 грн. До того ж там, де ціни прописуються в у.о., за умовчанням, передбачається середній «бізнес-курс» — 1 до 10. Власники пансіонатів кажуть, що ціни цього року не підвищували в доларах, а багато хто узагалі лишив їх такими ж самими й у гривні, незважаючи на зміну валютного курсу.

  • Там, де гори й полонини

    Нещодавно в столиці провели чергову благодійну акцію на підтримку сімей учасників антитерористичної операції на сході країни. >>

  • Нав’язливі парасольки і шатра

    Одеська СЕС благословила відпочивальників на відпочинок, повідомивши, що цього року морська вода на пляжах міста відповідає нормам. Для проведення бактеріологічного дослідження спеціалісти міського управління санепідемслужби відібрали близько 50 проб. >>

  • Поліські джунглі

    Якби Бог вділив Волині трохи довше літо та кілька толкових інвесторів, її Шацькі озера вже давно б могли стати ще одним Кримом. Та якщо гроші знайти — завдання з тих, що вирішуються, то сонячних теплих днів озерний край отримав стільки, скільки вже отримав. Тому по максимуму ловить кожну літню днину. >>

  • «Відпустка» для малят біля «мами»

    Коли сподівання на оздоровлення в Криму для людей без «вати» в голові відпали, основну ставку зробили на Одещину. Регіон цілком справедливо вважають головною альтернативою не лише для відпочинку на морі дорослих туристів, а й для дітей. За кількістю оздоровчих закладів область із центром у місті, яке нерідко називають з прикладкою-означенням «мама», займає лідируючі позиції на материковій Україні. >>

  • Табірна мова

    Пора, коли діти «йдуть у відпустку» на три місяці, для батьків додає клопоту: чим би їх зайняти, щоб не сиділи вдома за гаджетами. Рятівною соломинкою для тих, у кого є молодші школярі, стають денні табори на базі загальноосвітніх навчальних закладів. >>

  • Дітям Донбасу повертають дитинство

    Цього року близько 167 тисяч маленьких українців із зони АТО позбавлені можливості поїхати на канікули до бабусі, відпочити в санаторії поблизу міста або відвідувати пришкільний табір. Щоб для них літо було з іграми на свіжому повітрі, а не серед уламків будівель і з сумними думками про війну, докладають зусиль державні органи соціального захисту та волонтери. >>