«Брехати треба менше!»

02.07.2014

У силу обставин, які обумовлені потенціалом вітчизняних тенісистів, їхній виступ на другому тижні турнірів «Великого шолому» в одиночному розряді, як правило, прирівнюється до сенсації. Власне її на цьогорічному Уїмблдоні не сталося — жодному з наших повпредів в «одинаку» не вдалося пройти далі третього кола.

Навряд чи можна сподіватися на великий успіх українців й у парних змаганнях, що тривають на трав’яних кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету. Адже, приміром, Еліна Світоліна, яка в дуеті з румуном Флоріаном Мергя подолала перший раунд «міксту», виступати в цьому нетрадиційному для себе турнірі вирішила в останній момент. Мабуть, після того, як несподівано рано вилетіла з одиночного та жіночого парного турнірів.

«Я не одразу домовилася грати з Флоріаном. Спочатку була пропозиція від Лукаша Длуги, але в той момент я не знала, чи взагалі виступатиму в міксті. Коли ж рішення було прийнято, виявилося, що Длуги домовився з іншою тенісисткою», — у коментарі українському тенісному порталу Еліна розповіла про вибір партнера для участі в змішаному турнірі Уїмблдону-2014. У першому раунді Світоліна та Мергя в трьох раундах здолали опір німецько-українського дуету Андре Бегеманн/Ольга Савчук — 6:4, 3:6, 6:1. «Грати проти подруги дуже важко. До того ж це незвичайне відчуття», — зазначила перша ракетка українського жіночого тенісу, обіцяючи докласти максимум сил для перемога. Утім 19-річна харків’янка визнає, що опоненти в особі німецько-голландської пари Роже/Гренфельд, посіяні під восьмим номером, — непрості.

А що ж тоді говорити про своїх опонентів українським тенісисткам, які продовжують свої виступи в жіночому парному турнірі в передмісті Лондона.Так, наших сестер Кіченок у другому колі жереб звів із однією з найсильніших пар сучасності. Іще зовсім недавно італійки Сара Еррані та Роберта Вінчі були дуетом номер один у світі. Однак на цьогорічному Уїмблдоні — турнірі, який залишається єдиним із «Гранд шоломів», не підкорений апеннінками, — вони посіяні другими. Їхнє протистояння з українськими тенісистками завершилося вже після здачі цього номера до друку, однак перший сет матчу залишився за титулованими італійками.

Водночас донеччанці Юлії Бейгельзімер разом з полячкою Клавдією Янс-Ігнасік у другому раунді пари доведеться випробувати на собі силу першого жіночого дуету цьогорічного Уїмблдону китаянки Шуай Пен та Сю-Вей Ксі з Тайваню. Цікаво, що на старті змагань україно-польський тандем доволі несподівано здолав знаних у тенісному світі словачку Домініку Цибулкову та бельгійку Крістен Фліпкенс.

Що ж до результатів українських тенісисток у одиночній сітці, то краще за інших тут виступила Леся Цуренко. Пробившись до основного раунду через кваліфікацію, в другому колі киянка спіткнулася на зірковій румунці Сімоні Халеп, посіяній на турнірі під третім номером, — 3:6, 6:4, 4:6.

Водночас у чоловічому розряді обоє наших повпредів — Олександр Долгополов і Сергій Стаховський — зупинилися на третьому бар’єрі. Хоча, варто відзначити, Долго мав усі шанси пройти далі. У протистоянні з болгарином Григором Димітровим він вів по сетах 2:1, проте довести матч до переможного кінця першій ракетці України не вдалося. Сашкові елементарно не вистачило сил. «Через травму останній тиждень я практично не тренувався. Відтак ближче до завершення матчу я вже не міг діяти на максимумі», — так пояснив Долгополов втрачену перемогу в протистоянні з 11-ю ракеткою турніру — 6:7 (3:7), 6:4, 2:6, 6:4, 6:1.

Травма не дозволила продовжити переможну ходу на Уїмблдоні й Сергію Стаховському, який після сенсаційної перемоги над 12-м сіяним Ернестом Гулбісом iз Латвії поступився французові Джеремі Шарді — 3:6, 7:6 (7:4), 3:6, 0:6. «Знову підвела спина», — сказав Стах. Слід відзначити, що на прес-конференціях у передмісті Лондона Стаховський влаштував бойкот представникам російських ЗМІ, відмовившись відповідати на їхні запитання. «Брехати треба менше», — так українець пояснив свій демарш щодо спортивних журналістів iз Росії, колеги яких необ’єктивно висвітлюють події на сході України. До того ж відомий своїм патріотизмом Сергій заявив, що більше не буде брати участі в турнірах, які проходять у Росії.

А ТИМ ЧАСОМ...

Колишня перша ракетка України Катерина Бондаренко, яка повертається у великий теніс після тривалого простою, виграла парний титул на 25-тисячнику ITF у шведському Крістінехамні. Киянка виступала в парі з місцевою тенісисткою Корнелією Лістер, і в фіналі їхні суперниці Бонавентуре/Занєвська (Бельгія/Польща) відмовилися від боротьби через травму однієї з дівчат. В одиночному розряді Бондаренко зійшла з дистанції на стадії 1/4 фіналу, поступившись шведці Софії Арвідссон (1) — 3:6, 2:6.

* * *

Другий «ф’ючерс» у Петрівському, Київська обл. (10 тис. дол.). Фінал. Молчанов (Україна, 1) — Манафов (Україна, 2) — 6:1, 2:0 відмова.